In the beginning was…LEGO


Att stoppa LEGO i nävarna på en kille på elva månader kanske är att vara lite väl snabb i svängarna.

Men eftersom jag själv hade så bra erfarenheter av LEGO som leksak tycker jag att det är lika bra att han får lite Duplo att bekanta sig med, så ser vi liksom om han gillar det eller inte.

I New York öppnade en affär med enbart LEGO strax efter att vi var där senast – den har vi nu bekantat oss med. Förutom att det är LEGO upp och ner och överallt längs väggarna är själva genomgången av priserna en uppenbarelse i hur snett allting blir när det kommer hit.

De flesta sakerna verkar kosta runt halva priset i USA jämfört med här – och då tar de ändå omvägen från Danmark, istället för att bara åka över bron. Om du ändå ska till New York lönar det sig alltså att skaffa födelsedagspresenter och julklappar för några år framåt.

I affären finns förutom alla tänkbara lådor och varianter även en hel vägg med lösa bitar att köpa, i det fall du skulle sakna något eller behöver något särskilt till ditt bygge. Det finns också möjlighet att från en stor selektion av huvuden, kroppar och tillbehör själv bygga ihop exakt den figur du vill ha eller tycker verkar häftig.

För Alvars del är det just nu Duplo som gäller; det är inte så att han på något sätt begriper hur man bygger – elva månader gammal som han är – men genom att jag till exempel bygger upp ett zoo kan han själv undersöka och ta isär det hela. På så vis begriper han till slut att det faktiskt byggs grejer med bitarna, som han annars just nu mest stoppar i munnen.

Skulle han bli intresserad av LEGO är det iallafall bra att som förälder ha hyfsad koll. Personligen tycker jag nog att CITY-varianterna med brandstation, polisstation, postväsende och andra samhällsgrejer är vettigast, dels därför att det går att bygga flest egna grejer med dem (vilket blir viktigare ju äldre man blir) och dels därför att det känns ”redigare” än Harry Potter, Star Wars and what not.

Jag och brorsan byggde hela städer med hjälp av de gatuplattor vi brukade få när vi fyllde år. För ett tag sedan tog jag hem alltihop för att rädda det från källardöden och tidens tand. Faktum är att de flesta bitarna är hela och finns kvar; jag spenderade några kreativa kvällar i våras med att bygga ihop det mesta. Och visst fanken är LEGO CITY coolast?

Men visst – det är till slut killen själv och påtryckningar från vänner och dagis som bestämmer. Men är man farsa vill man gärna tro att man har något vist att lära ut, vilket man förmodligen aldrig har :)

Här hittar du LEGO Store, om du skulle vara på väg till New York någon gång snart.


Visa större karta

 


2 svar till “In the beginning was…LEGO”

  1. Inget barn borde gå utan Lego. Och då menar jag riktigt Lego, inte det i tevespelsform.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *