Historien möter spel – Uncharted: Drake’s Fortune


Om du hängt med här på Spelpappan under året vet du att jag ibland skriver om spel som hämtar inspiration från historiska händelser eller epoker – och hur väl de hänger ihop med vad som verkligen hände.

Jag har sedan tidigare gjort lite research kring Pirates! och Defender of the Crown – och på Eurogamer.se publicerades i helgen en liten titt på Uncharted: Drake’s Fortune som jag kort tänkte sammanfatta här.

I framtiden lär det bli så att historietitten på retrospel kommer fortsättningsvis att publiceras som blogginlägg här på Spelpappan.se, och de som handlar om modernare spel på nyare maskiner hamnar på Eurogamer.se

Uncharted handlar ju om att huvudpersonen Nathan Drake ska vara en ättling till piraten och sjöfararen Sir Francis Drake som levde på 1500-talet och tjänade drottning Elizabeth I av England. I artikeln handlar mycket om hur Uncharteds berättelse utgår ifrån att han inte dog det datum historieböckerna vill göra gällande.

”Den huvudsakliga vinkeln i Uncharteds manus är att Sir Francis Drake iscensatte sin egen död år 1596. Istället för att duka under i dysenteri utanför Portobello vid Panamas kust ska han ha seglat vidare för att upptäcka och bli rik på El Dorado. Detta är spanska för ”den gyllene” och är från början egentligen en legend om hur hövdingen i Muisca-stammen rituellt smorde in sig i guldstoft och dök i en helig sjö.”

Den blykista i vilken Drake begravdes till sjöss innehåller i spelet istället en dagbok med anteckningar och kartor till hur du hittar till El Dorado – och leder Nathan Drake och hans kompanjon Sully på äventyr.

Uncharteds designer, Amy Hennig, visar prov på fingertoppskänsla i det sätt på vilket hon utnyttjar historia och legender.

”Ansvarig för Uncharted-serien är Amy Hennig på Naughty Dog – en synnerligen ambitiös kvinna som spenderat lång tid med historieböcker och experter för att hitta luckor i det vi vet och som kan fyllas med spelets eget innehåll.”

Helt utan hål är dock inte berättelsen, åtminstone för mig.

”Om drottning Elizabeth I hade konfiskerat Drakes dagbok borde hon nämligen ha känt till El Dorado och beordrat en expedition att plocka hem statyn. Det gjorde hon inte. Om hon hade konfiskerat dagboken hade Drake heller inte behöver fejka sin död och han hade definitivt inte kunnat lägga dagboken i sin kista.”

Nog om det – är du intresserad av resultatet av min historiska jakt är det bara att klicka dig till hela artikeln på Eurogamer.se.

Och om du inte vet vad Uncharted: Drake’s Fortune är, så bjussar jag på trailern här nedan. Och Uncharted: Drake’s Fortune har en rekommenderad 16-årsgräns, så är det sagt.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *