Skön retromusik: Wings (A500, 1990)


Det tog ganska lång tid för Wings att göra entré i retromusiken här hos Spelpappan, vilket kanske kan tyckas lite konstigt.

Förutom att Wings från Cinemaware kanske hade de mest stämningsfulla och deppiga låtarna som gjorde en berättelse rättvisa, var det även ett av få spel som faktiskt sög in dåtidens spelare i en historia. En historia om krig.

När Wings blev Retrokanon i veckan som gått på Eurogamer.se slog det oss hur lång tid det tog för oss att plocka fram detta lilla mästerverk. Och samma gäller som sagt här bland retromusiken.

Men nu har det alltså blivit dags att ge den sobra dragspelsmusiken vad den förtjänar och åter minnas de dystra orättvisorna i krig och vad den som deltar, oavsett hur priviligierad han må vara, tycker och tänker mellan striderna. Fiktivt, givetvis.

Ändå gör Wings sitt bästa för att få spelaren att förstå hur galet och meningslöst krig är, framförallt första världskriget – vars utbrottsorsaker gemene man fortfarande inte riktigt har koll på.

[slideshow_deploy id=’10585′]

Alla bilder lånade av Kim Lemon på lemonamiga.com.

Musiken i Wings är signerad Gregory Haggard och Ken Melville, två herrar jag vet i stort sett ingenting om. Den förre skrev musik även till andra Cinemaware-klassiker, som It Came from the Desert och uppföljaren Antheads – men Melville verkar inte ha gjort särskilt mycket annat i spelmusikbranschen.

Det här är alltså ett av styckena som spelas under de sekvenser som utspelar sig mellan uppdragen i det utdragna kriget. Här får vi bland annat ta del av protagonistens dagbok, vilket är spelets sätt att föra berättelsen framåt. Han är i början ivrig att kasta sig ut i kriget, men i takt med att förlusterna ökar och meningslösheten gör sig allt mer påmind tappar han i både geist och lust och allteftersom piloter omkommer i strid och stryks från skvadronslistan blir du mer och mer en veteran som de andra ser upp till.

Varsågod – Wings till A500 från 1990

 


2 svar till “Skön retromusik: Wings (A500, 1990)”

  1. Strålande video Jimmy, precis vad jag letade på tuben för ett tag sedan. Spelet behöver definitivt återupplivas för iOS.

    Jag och min kusin spelade det till förbannelse, till slut lyckades vi (främst han) få status ”successful” på alla uppdrag.

  2. Tack, jag fick göra den själv eftersom det var ont om in game-musik från Wings på YouTube. Av en slump lyckades jag hitta en mp3-fil så jag satte ihop bildspelet med lite lånade bilder från lemonamiga.com.

    Hm, vad jag minns finns det ett uppdrag som är ett slags test av hur duktig man är på att landa/krascha – du möter inte mindre än tio dubbel- och enkeldäckare och är själv ensam. Det är ganska vasst att klara det :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *