Dagens tillökning: vi är med arkadmaskin


Jag har ett tag legat och nosat på Blocket och haft en stående sökning ute efter arkadkabinett i vårt avlånga land. Många trevliga erbjudanden har susat förbi, men helst ska ju maskinen finnas i Skåne för att det ska vara möjligt att hämta hem den utan alltför mycket bök.

I går kväll hämtade jag ett Nova-kabinett med Jamma-kompatibel kabel med Raiden II i. Nice.

Ett arkadspel drömmer väl kanske många om, men penga- och framförallt platsbrist brukar sätta käppar i hjulen. Nu gjorde jag slag i saken och drog till Ystad med en kompis med bil och stuvade in hela ekipaget i den trånga combin.

Helt lätt var det inte. Måtten var i och för sig de rätta, men maskinen väger sina modiga 90 kilo och det som ser ut att fungera i teorin är en helt annan sak i den logistiska praktiken.

I vilket fall lyckades vi baxa in besten så pass mycket att vi med hjälp av frigolit och kartong höll den uppe så att den inte gled runt eller krossade några bildelar. Vi band också fast både kabinettet och bagageluckan, vilken alltså fick vara öppen hela vägen från Ystad till Malmö.

[slideshow_deploy id=’15170′]

Väl framme passade arkadkabinettet i hissen med bara några millimeter tillgodo, annars vet jag ärligt talat inte hur vi hade burit oss åt. Nu är det utslängt mitt på golvet och väntar på sin slutgiltiga plats i tillvaron. Fungerar gör det iallafall – och det är perfekt tidsfördriv i 5-10 minuter, då en kredit oftast inte varar längre än så, åtminstone med de skills jag besitter just nu.

Raiden II är ett shoot ’em up som släpptes 1993, även om jag har för mig att vi spelade det redan tidigare än så under gymnasietiden i affären mittemot skolan. Men vem vet, det kanske var Raiden vi hade där?

Jag är klart nöjd med detta spel just nu, men i förlängningen kommer jag förmodligen att skaffa Golden Axe som släpptes fyra år tidigare. En stor fördel med dessa kabinett är att det faktiskt är ganska enkelt att byta spelkort. Och att det är för två spelare givetvis.

Kom och spela – två krediter för en guldtia. Alla pengar går till Alvars körkortskassa :)

 


9 svar till “Dagens tillökning: vi är med arkadmaskin”

 1. skaffa golden axe, eller ännu hellre ikari warriors eller black tiger och jag kommer flytta in till dig vare sig du vill eller inte

 2. Najs! Var mycket nära att köpa en dubbel sega rally arkadmaskin med tillhörande rallystolar men lyckades inte hitta någon lokal att förvara den i. Då är ju detta en smidigare form av underbar arkadunderhållning!

 3. Jag tror att det behövs en adapter från SEGA-16 till Jamma för de flesta Golden Axe-kort, men det lät inte kosta mycket och kan till och med göras själv om man vill löda lite.

  Så det fixar sig nog, vad det lider. Just nu funkar detta bra, Raiden II är ju ett klassiskt shmup.

 4. Trevligt! Som du säger, Golden Axe skulle vara riktigt kul att återuppliva. Ikari Warriors är också ett bra två lirars spel (förresten, ett utmärkt förslag till nästa spelmusik att presentera).

  I runda slängar, vad får man ge för gamla arkadmaskiner idag ? Vad är ett bra pris ?

 5. Det tråkiga och väntade svaret är: det beror på skicket och spelet. Lödningar kan vara dåliga, säkringar kan vara uttjänta – det är enkla grejer att fixa själv. Men skärmar kan vara gamla och trötta, kontrolldon kan vara slitna och det kan finnas glapp i elektroniken – sådana fel är svårare att både hitta och laga.

  Detta kabinett verkar vara i väldigt gott skick och nyss genomgånget – kostade 4.000 inklusive Raiden II. Det tycker jag är varken billigt eller dyrt, utan förmodligen marknadsvärde. Ett spelkort brukar i genomsnitt en femhundring, om det är ett hyfsat eftertraktat spel.

  Detta är ett jammakabinett, det betyder att det går att byta spel till andra som är jammakompatibla. Bara att öppna en lycka och byta ut kortet, som i en stationär PC.

 6. Sitter och spelar Raiden på MAME nu och spelade det en massa när det kom i början av nittiotalet, nere på biljardcaféet i Kalmar. Tack för trevlig läsning!

 7. Suck, sånt får du inte visa mig, jag har ju fortfarande ingen plats här hemma :) Men en vacker dag ska jag ha ett sega rally kabinett förhoppningsvis i en star wars/tvspels-källare någonstans. 15.000 är ju inte så farligt. Importerade japanskt ps2 sega rally 2006 som hade en bonusskiva med arkadversionen av sega rally (inte sega saturn konverteringen) för några år sedan och när jag får tummen ur att få ps2 maskinen chippad så har jag det näst bästa iallafall :) Har en polare som har några äldre arkadkabinetter med massa spel men jag är tyvärr inte så insatt i de olika maskinerna. Funderar du på att skaffa någon flipper maskin i framtiden möjligtvis?

 8. Nja, jag har aldrig varit något flipperfan – och de tar dessutom väldigt mycket större plats och går lätt sönder. Så nej, det skulle jag inte tro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *