För 20 år sedan – hur köpta är recensioner?


Recensioner, tester och jämförelser av produkter och tjänster förekommer i stort sett i alla branscher.

I spelbranschen har recensionsarbetet länge varit i fokus av olika anledningar; betygsinflation, svårigheten att göra ett 40-timmarsspel rättvisa och det lite mer undangömda – hur pass mycket påverkar spelbolagen recensenternas åsikter?

Svenska gratistidningen Gamereactor fick aldrig ut någon recension av Deus Ex: Human Revolution i sitt sommarnummer i fjol, som det var tänkt. När läsare undrade varför förklarade Petter Hegevall på tidningen att utgivaren ställt ”orimliga krav”.

”Den kommer inte, alls, faktiskt. Tyvärr. Square Enix har ställt helt orimliga krav inför en eventuell recensions-session vilket gjort att vi tackat nej och helt enkelt inte kommer att recensera Human Revolution. Trist, såklart, men vi kan inte acceptera den typen av krav som Square ställt. Det skulle skada vår trovärdighet och är inget vi någonsin kommer att gå med på.”

Recensionen kom trots allt, men först en dryg månad senare. På den direkta frågan vilka krav Square Enix ställde svävade Hegevall på målet.

”Det har vi beslutat oss för att inte avslöja. Square ställde samma krav på alla speltidningar. Vissa accepterade kraven, andra inte. Vi var en av tidningarna som tackade nej direkt. Direkt.”

Vad kravet bestod av vet jag inte; jag recenserade själv spelet för Eurogamers räkning men ställdes aldrig inför några betygskrav. Det vi kan konstatera genom att kika i 20 år gamla tidningar är dock att pratet om beställda recensioner inte är nytt – och att påtryckningar ofta gör mer skada än nytta.

Datormagazins chefredaktör, Christer Rindeblad, ägnade en hel krönika åt att avslöja hur utgivaren US Gold försökte få bort ”negativa recensioner”; exakt mot vilken ersättningsnivå anges inte – men kanske bara mot hotet av en svartlistning av publikationen, varje speltidnings mardröm eftersom de är beroende av både spel och annonser.

”För några år sedan utsattes jag för starka påtryckningar från programhuset US Gold. Man ville att jag skulle lyfta ur negativa recensioner av US Gold-spel och endast publicera recensioner av spel från US Gold som fått bra kritik. Jag vägrade givetvis.”

Att lyfta ut negativa recensioner är ett något radikalare grepp än att försöka påverka betygsvärdet. I dag upplever jag att påtryckningsmetoderna är mer finslipade; ett fint betyg resulterar exempelvis ofta i att tidningen nämns i samband med marknadsföringen av spelet tillsammans med ett citat. Det blir ju då en slags knepig vinn/vinn-situation för både tidningen och utgivaren, men vad ska man göra om spelet verkligen är bra?

Rindeblad sätter dock fingret på en punkt som var viktig redan då.

”Att en produkt kan vara dålig därför att den fungerar dåligt eller får dåliga testvärden i olika tekniska sammanhang, det är en sak. Det är objektiv sakkritik. Men när man recenserar exempelvis spel, böcker och nyttoprogram kommer det också in ett stort element av personligt tyckande. Smaken är ju som bekant delad. Så är det och så måste det vara.”

Det bästa sättet att få ur mesta möjliga av en recension är fortfarande att ofta läsa skribenten så att du förstår vad han eller hon gillar och inte gillar, anser jag.

Två nyhetsnotiser som sticker ut i detta nummer handlar båda om filmer, och är båda ganska gulliga så här i efterhand.

Hackers blir filmhjältar
Nu ersätts gangsters och cowboys av hackers på filmduken. Den kände regissören Phil Alden Robinson ska göra en film kallad ”Sneakers” som handlar om unga hackers i USA. I en del roller får vi bl.a. se Robert Redford, Ben Kingsley och Dan Aykroyd.

Minns ni Sneakers? Setec Astronomy? Och med Darth Vaders röst som FBI-agent på slutet :)

Datorspel blir film!
Att en del filmer blir datorspel är ju inte ovanligt. Men att ett datorspel blir film – det är unikt. Men nu är det dags. Ett filmbolag i USA planerar att göra en film baserad på Nintendo-spelet ”The Super Mario Brothers” med Bob Hoskins i huvudrollen.

Jag vet inte vad som grämde folket på Datormagazin mest; att de tvingades skriva om ett Nintendo-spel eller att filmen faktiskt blev skitdålig :)

Super Mario Bros. från 1993

 


6 svar till “För 20 år sedan – hur köpta är recensioner?”

 1. Och då hade de ändå en av tidernas mest underskattade skådisar i rollen som Luigi. Och Dennis Hopper som Bowser!

  En diskussion som ebbade ut var ju den om tidningen Roots och deras ”eventuellt” osunda förhållande till Square Enix. Gjordes det någonsin en RO-anmälan mot dem?

 2. Det vet jag faktiskt inte – och har det nånsin kommit ut ett andra nummer? Jag tyckte att relationen var ok, det stod angivet i den sektion som listade de medverkande, vill jag minnas.

  Det jag eventuellt tyckte var ett övertramp var Susanne Möllers positiva ordalag om tidningen i DN – om det stämmer att hon ”frilansar som copywriter åt Great Works och att hennes pojkvän jobbar på byrån”, som Level 7 rapporterade.

  Men hon finns ju med som valbart alternativ till Årets spelskribent på just Level 7, så uppenbarligen uppfattade folk det inte som alltför allvarligt.

  http://www.dn.se/blogg/spelblogg/2011/08/16/bok-sort-of-tipset/
  http://level7.nu/texter/read.php?id=208176
  http://level7.nu/pages/Arets_Spelskribent_2011_-_De_Nominerade

 3. Apropå ett nytt artikelförslag.

  Du har ju redan tagit kontakt med Mahoney. Skulle vara kul att få läsa en intervju med några DMZ veteraner som Christer Rindeblad som kunde berätta lite om insidan om hur det var på DMZ:s tid. Hur var det med påtryckningarna ? Bästa minnena ? Roligaste redaktionssammansättning och gäng ? Sämsta ? Relationen till Commodore ? Vad tyckte PC-konkurrent tidningarna om att DMZ tidvis var nordens största datortidning och gjord med Amigor, Roliga anekdoter etc etc etc….lite behind the scenes reportage. Det mesta måste ju ända vara preskriberat

  Christer kanske till och med läser det här :-)

  Skulle var otroligt spännande för oss som lusläst alla DMZ sedan den kom ut.

 4. Hm, ja varför inte? Låt mig höra med dem själva så kanske det går att fundera på lite vinklar. Det finns tyvärr inte särskilt mycket redaktionsmaterial kvar från den tiden, det har jag redan kollat sedan tidigare.

 5. Jo, jag vet. Och det verkade ju räcka – det blåste över ganska kvickt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *