Skön retromusik: Loom (A500, 1990)


Det fanns vackra spel även på 80- och 90-talet; allt var inte Pac Man och 400 olika sorters shoot ’em-ups.

Eftersom vi spelare dessutom var så svältfödda på titlar som faktiskt gjorde anspråk på att berätta något kanske det var enklare då än nu att engagera?

Trots taffliga musikljud och pixlig grafik.

Ett av LucasArts tidigare – och kanske vackraste spel – är Loom (nej, inte Gloom). Bolaget hette då Lucasfilm Games och egentligen var sagan om vävarsonen Bobbin Threadbare tänkt att vara första delen i en trilogi. Men det blev aldrig fler spel än det första.

Jag kunde naturligtvis inte hålla tassarna borta från att utse Loom till Veckans Retrokanon på Eurogamer i början av mars i år. När jag grävde lite i denna titel då fick jag inte bara reda på att det var det fjärde spelet som utvecklades på SCUMM-motorn, utan även faktiskt också det första spel som följde det som kallas The LucasArts Game Design Philosophy – nämligen tanken att du som spelare aldrig ska kunna dö eller nå en återvändsgränd.

Därmed utmanades den instant death-trend som bland annat Sierra Online och andra äventyrsutvecklare använt sig av under flera år (och som jag och några andra diskuterat i en tråd här på Spelpappan) – och som är den förhärskande än i dag. Äventyrsspelare blir ofta väldigt snopna och irriterade om de skulle dö i ett modernt äventyrsspel.

Frågan är om det är dags att hitta tillbaka till något mellanting?

[slideshow_deploy id=’10569′]

Musiken i Loom är till stora delar komponerad av Pjotr Tjajkovskij. Om du tycker dig känna igen detta namn kan det bero på att han skrivit lite halvkända verk som Svansjön och Nötknäpparsviten.

Just Svansjön har fått låna musik till Loom, och det är passande på mer än ett sätt – Bobbins mamma, Lady Cygna Threadbare, har blivit förvandlad till en svan av de äldste i vävargillet och döljer därmed hemligheten om hans bakgrund.

För den etymologisk intresserade betyder ordet cygna just svan i feminin form på latin. På franska heter till exempel också Svansjön Le Lac des cygnes. Jag känner att en närmare presentation av musikern är onödig i det här läget, vill du veta mer om Tjajkovskij finns det en hel del resurser på nätet.

Däremot kan nämnas att designer bakom Loom är ingen mindre än Brian Moriarty, som även ligger bakom Infocom-äventyr som Wishbringer, Trinity och The Dig. Nuförtiden är Moriarty lärare och föreläsare kring spel och interaktiva medier.

Varsågod – Loom till Amiga 500 från 1990

Och varsågod – Pas de trois: Intrada, från Svansjön första akten

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *