För 20 år sedan – mystiskt chip skulle stoppa pirater


Debatten kring DRM, Digital Rights Management, ploppar upp lite då och då och bränner till i forum, artiklar och reportage.

DRM handlar i första hand om tekniker för att stoppa eller försvåra för piratkopiering och innebär i nästan samtliga fall en begränsande faktor för den som är laglydig och faktiskt köper sina produkter. Men frågan är om inte idéerna på 90-talet var ännu värre…?

I en 20 år gammal artikel jag hittade i min retroresa i gamla Datormagazin uppdagar sig dock den märkligaste DRM-lösningen jag hittills sett – så märklig att det måste handla om ett otajmat aprilskämt.

Skribenten Felix Anderhäll menar i en artikel som tar upp nästan en helsida att ett helt nytt chip i Amiga kommer att stoppa piratkopiering.

Inga intervjuer görs, inga referenser till talespersoner tas upp och ingen djupare analys av hur detta påverkar användarens vardagsliv – eller för den delen försäljningen av Commodores produkter.

”Datormagazin kan som första tidning i världen avslöja hur Commodore genom ett nykonstruerat chip gör det tekniskt omöjligt att piratkopiera spel på Amigan i framtiden. På Commodore omges nykonstruktionen av största möjliga hemlighetsmakeri.”

Första tidning i världen? Det låter som en grej som borde varit på förstasidan, om det var sant. Men tidningen utkom den 9 april, så ett aprilskämt vore lite otajmat. Å andra sidan trycks ju en tidning i god tid innan utgivningsdatum, så det kan ju mycket väl vara så att de sista sidorna sattes kring den 1 april.

”Första gången man använder en ny Amiga får man slå in sitt personnummer innan datorn fungerar. Detta personnummer bränner datorn sedan automatiskt in i Gail-chipet. När man laddar ett spel första gången krävs att man slår in sitt personnummer för att spelet ska kunna fungera. Detta personnummer lagras då även på speldisketten. Gailchipet är så avancerad att den lagrar uppgifterna även om disketten är skrivskyddad.” [min fetstil]

Haha, ja vad ska man säga…? Inte nog med att personnummer ska in varje gång, detta fantastiska chip skriver till och med på skrivskyddade disketter :) Skulle inte tro det.

Men om tajmingen för ett aprilskämt är dålig i en tidning som kom ut den 9 april 1992, så återstår dock möjligheten att det faktiskt är tidningen och skribenten själv som gått på ett skämt. Galenskaperna fortsätter nämligen.

”Att försöka kopiera disketten innan personnumret finns inregistrerat går visserligen. Men Gailchipet känner av detta och börjar automatiskt radera spelet. Varje gång därefter som spelet laddas in jämförs personnumren i datorns Gail-chip med numret på disketten. Om dessa inte stämmer överens spärras datorn helt och går inte att använda. Det hjälper inte ens att slå av strömmen.”

Exakt vad som menas är lite oklart, men jag antar att skribenten vill låta påskina att kopian omedelbart ”raderas” när du försöker kopiera originalet. Gäller detta även crackade kopior? Jag förstår faktiskt inte riktigt. Jag förstår dock att viss skrämseltaktik är inblandad i soppan.

”För att kunna använda datorn igen måste en servicetekniker gå in i datorn [bildligt talat, antar jag /min. anm.] och frigöra de kodade spärrarna. Commodores serviceverkstäder har anmodats att direkt ringa polisen om någon kommer in med en spärrad Amiga.”

Med andra ord var det ingen idé att gå in med din låsta Amiga, eftersom du omedelbart polisanmäldes och hade blivit av med den. Ett ypperligt sätt att förstöra affärerna för sina egna serviceverkstäder och öppna upp för konkurrenter :)

Slutklämmen är dock roligast.

”Enligt säkra uppgifter har Commodore installera Gail-chipet med AFD-tekniken i alla modeller av Amigor sedan den första april.”

Där kom det – den första april. Men alltså publicerat först den 9 april. Det är knappt jag minns hur aprilskämten brukade te sig i tryckt form innan Internet tog över, men inte var det ok att försena ett skämt i över en vecka? Poängen med en enda dag av luringar försvinner ju då.

Skulle det röra sig om ett aprilskämt är det ett skämt av den sort som förmodligen inte uppskattas av huvudpersonen själv, nämligen Commodore – eftersom de personer som potentiellt trott på det inte lär ha uppskattat DRM-lösningar av den här karaktären.

I vilket fall; en märklig och underhållande artikel är det. Jag saknar tyvärr numret efter och kan inte kontrollera om det smög sig in en eventuell förklaring där. Jag skulle såklart kunna leta i de kompletta arkiv som finns lite här och var i landet, men hittills har jag inte haft tillfälle.

Jag är också lite osäker kring om detta så kallade Gailchip är ett välkänt skämt som jag är sist om att uppmärksamma? It’s been known to happen…

Mystiskt är det i vilket fall. Det finns ingen Felix Anderhäll i Sverige, såvitt jag kunnat hitta – så en intervju med upphovsmannen har jag inte heller kunnat göra.

Vet kanske någon läsare mer om detta?

 


9 svar till “För 20 år sedan – mystiskt chip skulle stoppa pirater”

 1. Hehe, kul artikel. Jag minns den inte men det är ju solklart ett aprilskämt. Inte minst bevisat med tanke på slutklämmen:

  ”Enligt säkra uppgifter har Commodore installera Gail-chipet med AFD-tekniken i alla modeller av Amigor sedan den första april.”

  Det var härliga tider det. Jag minns inte ens att jag reagerade på artikeln trots att jag hade massor av piratkopior eller så har jag glömt bort det.

  Däremot bytte jag ut min A500 till en A600 efter artikeln.

 2. jag tycker det mest spännande var varningen för Röd oktober och Virus BBS hotline i spalten brevid som belönar någon med 1000 kr om man kan namnge en virusprogrammerare!

  Undrar om de fick in många namn, särskilt med tanke på att det inte ställs några krav på att man på något sätt ska styrka personens virusprogrammeringsskillz

 3. Haha, ja så var det ju. Den uppmaningen gick i flera nummer. Framförallt är jag kanske intresserad av vem som faktiskt stod för kulorna, för inte var det väl Sörensen själv?

 4. Herre jävlar ja.. Var tvungen att leta fram detta gamla nummer nu bara för det.. Det är ju helt sjukt.. :D

 5. När jag läser noggrannare står det ju faktiskt ”1000 dollar i kontanter”. Det ter sig helt abnormt mycket pengar för den tiden och att det ska betalas ut i dollar känns som han tagit någon FBI-bulletin och direktöversatt den. spännande.

 6. Förmodligen en direkt copy-paste från FBI-håll, ja. Det skrevs roligare grejer förr, helt klart.

  Jag funderar på att återigen skriva om enbart kommentarerna som skickades in till läsarspalten, det är helt otroliga grejer folk lagt tid på att skriva och betala frimärke för att skicka in :)

 7. Gör gärna det! Nån borde lägga ut alla Datormagazin som de lagt ut yours sinclari och liknande klassiska tidningar. Men brevsplaterna var nog inte unikt med Datormagazin. Du får ju tänka på att möjligheten att trolla och skriva genomtänkta saker på Internet inte fanns för oss stackare på den tiden. Någonstans måste ju en viss kategori människor ändå få utlopp. Brevspalter var väl en av de ventilerna antar jag.

 8. Har så gott som alla Dmz och kan sprida lite ljus över det hela.

  Alldeles sant så var det ett aprilskämt, som dom skrev 1 eller 2 nummer senare. Dom hade blivit fullkomligt bombade av frågor om folk som trodde på skiten.

  AFD- tekniken stod kort för ”April Fools Day”….

  Men kul var det, speciellt alla frågor från folk som var uppenbara pirater…. Dmz som bäst…

 9. Första aprilskämt den 9 april, alltså :) Finessen med aprilskämt avtar ju exponentiellt med antalet dagar efter skämtdagen i frågan, men som du säger: Dmz som bäst!

  Jag är ganska säker på att jag fortsatte prenumerera eftersom de lösryckta tidningarna efteråt har märken kvar efter adresslappen – vet dock inte vart de kan ha tagit vägen.

  Nåja, det finns alltid grejer att skriva om – så det blir något annat i framtiden istället.

  Tack för klargörandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *