Skön retromusik: Rod Land (A500, 1991)


Ett av de skönaste spel jag vet, åtminstone för två spelare, är Bubble Bobble – som också blev porträtterat här på Spelpappan under hösten 2010.

Ett spel som grundar sig på ett liknande koncept är likaledes japanska Rod Land från 1991. Och även om inte många verkar hålla med mig anser jag nog att den korta trudeluttmusiken är riktigt trevlig.

Rit och Tam är två älvor som blivit av med sin mamma då hon kidnappats av monster och stängts in i ett torn. Beväpnade med ett par stövlar som skapar stegar och en magisk stav (därav ordet ’rod’) tvingas de kämpa sig igenom ett stort antal nivåer och bekämpa geléklumpar och vandrande hajar på vägen.

Rod Land är väldigt snarlikt ovan nämnda Bubble Bobble i det att alla nivåer får plats på en enda skärm och att spelmekaniken klart påminner om Bub och Bobs äventyr. Exempelvis elimineras fiender på ungefär samma sätt; först behöver du mjuka upp dem med din stav och först därefter förvandlas de till frukter och andra saker du kan plocka upp.

[slideshow_deploy id=’10566′]

Som ofta brukligt är skiljer sig musiken åt mellan de olika plattformarna; vilket bland annat lett till att titelmusiken inte är densamma till arkadspelet och Amiga 500. Originalspelet utvecklades av Jaleco, men ansvarigt för hemdatorerna blev bolaget The Sales Curve, som bland annat legat bakom klassiker som Silk Worm.

Just A500-plattformen är konverterad av herrarna Ronald Pieket Weserick och John Crowdy, men ansvarig för musiken är en viss Martin Walker och till viss del även C64-utvecklaren Steve ”Snake” Palmer.

Walker är väl ingen fantastiskt stor musiker, men var åtminstone verksam både på C64- och A500-scenen med spelmusik som Hunter, R-Type II och Legends of Valour på sitt samvete. Till C64 står Speedball II, Altered Beast och Atomic Robo-Kid ut.

Varsågod – Rod Land till A500 från 1991

 


4 svar till “Skön retromusik: Rod Land (A500, 1991)”

  1. ”Och även om inte många verkar hålla med mig anser jag nog att den korta trudeluttmusiken är riktigt trevlig.”.

    Du har helt rätt i ditt antagande och var väl ganska säker på gensvaret också ?. Det var inte mycket att hänga i julgranen :-).

    Här kommer ett tips. Ett spel som kommit i skymundan men med suverän musik är Escape from Colditz http://www.youtube.com/watch?v=VHyJEmEqkC0

  2. Haha, det beror ju helt på vad man tycker om. Allt kan inte passa alla :)

  3. Amigans peak 91-92. Skaffade Amigan 1990, min första helt egna dator, första lönen jag plockade ut.. Hade alltid suttit hos polare innan och lirat c64 mest innan dess. Det här är verkligen nostalgi för mig. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *