Skön retromusik: Wizardry (C64, 1985)

29 juni, 2012 av: Jimmy Wilhelmsson  

Min semester börjar exakt i dag – och vanan trogen inleder jag den med att blanda till en fin mojito jag avnjuter i…hm, ösregnet.

Exakt vad detta kommer att innebära för skrivandet här på Spelpappan är svårt att säga, men eftersom jag nu kommer att ha tid att fortsätta på mina många projekt är det mycket möjligt att det faktiskt skrivs mer. Men…först vill jag avtäcka senaste retromusiken – i form av Wizardry till C64!

Wizardry är ett av de där spelen många har spelat, men väldigt få har klarat av. Titeln är en slags isometriskt äventyrsspel med märkliga stridsregler och ologiska pussel, med dagens mått mätt. Tryck på något och en sak kan öppnas någon annanstans utan att du vet vad, typ sådana saker.

Realistiskt? Ja, kanske – men svårspelat.

Wizardry är också ett av de där spelen som blivit känt för att musiken är trollbindande och sådär fint Commodore-magisk; kompositörer av temamusiken till Wizardry är en herre vid namn Mike Alsop – och mannen bakom detta namn har gäckat spelälskare i flera år.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Mike Alsop är i stort sett okänd och även sökningar på Google ger bara få ledtrådar till vad han sysslar med i dag eller vem han är. Hans andra alster är nästan lika känt som Wizardry, nämligen musiken till C64-spelet Fairlight – ett spel jag kanske får anledning att återkomma till här bland retromusiken framöver.

Det speciella med Mike Alsop är att jag verkligen inte vet ett dyft om honom. Lite eftersökningar och research senare vet jag fortfarande inte särskilt mycket om honom, vilket stör mig lite grann.

Kanske kommer jag att ägna någon dag i sommar åt att undersöka det vidare, annars kanske någon därute som läser detta vet mer? Berätta gärna mer om Mike Alsop i så fall.

Varsågod – Wizardry till C64 från 1985

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

3 kommentarer till “Skön retromusik: Wizardry (C64, 1985)”
  1. Richard skriver:

    Nu när du säger det kan jag koppla ihop Fairlight med Wizardry. De har stora likheter i instrument m.m. Båda tycker jag är mycket bra men Fairlight är den bättre. Wizardry trudelutten låter nästan lite för ”kopierad” från ett klassiskt stycke än att vara uppfunnet av Mike Alsop själv. Själva spelet minns jag dock inte ens.

  2. Spelpappan skriver:

    Jag håller med, fast det är det som är hela grejen med låten. Mig veterligen är den inte kopierad från något alls utan Alsops egen konstruktion helt och hållet. Men som vanligt – om någon vet med sig annorlunda är det bara att höra av sig. Man lär sig nya saker varje dag.

  3. Johan Örtman skriver:

    Helt fantastisk musik i mitt tycke. Dessvärre har jag ej heller någon vidare koll på just Alsop..

Kommentera