Att skapa en spelbok, del 2


Nu har jag analyserat klart en redan existerande spelbok; det blev inte Häxmästaren i Röda berget, som jag nämnde i första delen av denna bloggserie, utan första delen av Ensamma Vargen-böckerna, Flykt undan mörkret.

Nu är det dags att gå vidare med den gångstig av olika mönster jag skapat – och kanske till och med skriva synopsis till en berättelse.

I första delen av den här bloggserien var jag nyfiken på hur en spelbok egentligen är uppbyggd och fungerar. Jag kikade närmare på Stuart Lloyds blogg om spelböcker och hur jag går tillväga för att skriva en.

Men för att skriva spelbok är det bra med någon form av mjukvara som håller reda på alla paragrafer, det är ruskigt lätt att det blir luckor annars – och bara en sådan simpel sak som att slumpa nummer till varje paragraf är besvärligt om du skriver manus i ett vanligt dokument.

Till min hjälp tog jag därför hem ett behändigt litet program som heter Advelh 2000, en högst amatörmässig mjukvara men som gör jobbet att strukturera upp spelboksparagrafer ganska väl. En del märkliga buggar får du dock räkna med.

I skrivande stund vet jag dock inte riktigt hur du plockar hem Advelh 2000; webbsidan verkar nere och även på andra nedladdningsplatser står det (mestadels på franska, eftersom upphovsmannen är fransman) att den inte längre är tillgänglig. Vad det beror på vet jag inte, men jag återkommer om det sker någon förändring.

UPDATE 9/12-2012: Jag har nu fått tag på Advelh 2000 igen och du kan ladda ner installationsfilerna till Windows här.

I vilket fall är Advelh 2000 en mjukvara som helt enkelt låter dig skriva paragrafer som du sedan länkar till andra paragrafer. Du ser i ett flödesschema (inte det till höger, det är från en bild jag hämtat ner från Stuart Lloyds länkar) hur dina paragrafer är länkade till varandra, vilka du skrivit och inte skrivit samt vilka som är återvändsgränder eller ”deaths”.

Med hjälp av Advelh 2000 och en kopia av Flykt undan mörkret mappade jag ut alla paragrafer och byggde upp dem som en mall att lära mig från. Jag uppfann ett enkelt system för att förstå vad som händer på varje paragraf så att jag kan återskapa en annan berättelse ovanpå dem, exempelvis:

Text
Danger ahead

Hide, type 251
Continue, type 160

Danger kan i en ny berättelse då bytas ut mot något annat, till exempel möte – det viktiga är att få en balans i det som sker, och bästa sättet att hitta en balans utan en massa trial and error är att inledningsvis ta efter de som har lång erfarenhet. Så har jag iallafall tänkt.

Det jag sitter med nu är alltså en databas med paragrafer, tomma på innehåll sånär som på metadata om vad de är tänkta att innehålla. Nästa steg borde lämpligtvis vara att försöka fylla detta med ett första försök till story – men innan jag kan skriva en liten story behöver jag fundera ut en setting med miljö, karaktärer och händelser i stora drag.

Detta är naturligtvis ingen lätt uppgift för någon som aldrig skrivit något liknande förut, men å andra sidan ställer jag inga direkt höga krav på resultatet heller – det är mest kul att försöka.

Av en slump visade sig boken jag just nu plöjer igenom, The Secret History of Star Wars, innehålla mängder av referenser till hur George Lucas värkte fram sitt universum. Det är inte direkt på den nivån jag kommer att arbeta med detta projektet, men det är icke desto mindre kul inspiration.

Men det återkommer jag till en annan gång. Ha en fortsatt trevlig fredag!

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *