Spelpappan recenserar: The Secret History Of Star Wars


Medan Nördupproret lägger tid och ork på att försöka förändra ordet nörd – eller är det kanske SAOL som ska ändra sin definition? – jobbar jag mig vidare genom böcker som på ett eller annat sätt innehåller saker varje spel- och retropappa bör intressera sig för.

Jag har läst den definitiva boken om Star Wars. Du behöver knappt någon annan bok än denna, om du vill veta hur allt blev till.

Min relation till Star Wars är lite märklig. Jag är egentligen inget särskilt stort Star Wars-fan, men de tre första filmerna är inpräntade i min barndom och det är svårt att ignorera det intryck berättelsen och allt runtomkring gjort på min och andra 60- och 70-talister uppväxt.

I dag är jag mest fascinerad över varumärkets seglivade kraft över film- och underhållningsvärlden. Det har gått 35 år sedan George Lucas första film om Luke Skywalker släpptes, och fortfarande har sagan om det onda imperiet och den goda jediorden ett fast grepp om både barn och vuxna.

Jag är i dag fascinerad över varumärket Star Wars, men jag känner precis som många andra att det inte går att lyssna till George Lucas för att höra den sanna berättelsen eftersom han skrivit om sina egna sanningar så många gånger att han förmodligen inte själv längre har koll på räkningen.

Michael Kaminski släppte redan 2007 The Secret History Of Star Wars, så jag är inte direkt först med att läsa denna bok. Det som är speciellt med den är framförallt två saker.

För det första är den så pass ingående, detaljerad och übernördig i sin dissektion att den kan vara direkt svår att läsa för den som inte är mycket intresserad av alla små detaljer i manuset. Mängder av skriftliga källor kan peka på små förändringar i de olika manusversionerna och Kaminski är noga med att ta upp dem alla. Boken som sådan slutar på sidan 446, de sista 180 sidorna behandlar enbart olika sidodiskussioner i appendix efter appendix och därefter följer en källförteckning som heter duga.

Så här kan det se ut:

Which finally brings us to the fourth draft, and, basically, the movie itself. The fourth draft was titled ”The Adventures of Luke Starkiller as taken from the Journal of the Whills. Saga 1: Star Wars, ” and is dated as January 1st, 1976. The characters underwent minor changes, the additional  Sith Lords were cut out of the film with Vader now as their single representative, the Kiber crystal was no more, and all the scenes on the Alderaan dungeon were transferred to the Death Star, making it the all-purpose threat.

För det andra är boken skriven helt utan att han växlat ett enda ord med upphovsmannen själv, George Lucas. Kaminski verkar vara av åsikten att det det inte går att få ett sanningsenligt ord ur revisionisten George Lucas och även om han såklart beundrar denne man, visar han också tydligt att inte ett ord längre går att lita på. Istället har Michael Kaminski metodiskt gått igenom över 400 skriftliga källor, alltifrån tidiga manusversioner till intervjuer med skådespelare, författare och medproducenter, och på detta vis plockat fram mängder av intressanta fakta ur analyser.

Här är ett axplock av saker du kanske eller kanske inte hade koll på:

  • Star Wars: A New Hope är egentligen en omarbetad version av Kurosawas Hidden Fortress från 1958. Den första 14-sidiga versionen av manuset är i princip samma film, fast på en annan planet. De två bråkande bönderna, Tahei och Matashichi, som inleder filmen blev till C3PO och R2D2. De går åt varsitt håll i krigets hetta, men blir mirakulöst återförenade. De stöter på prinsessan Yuki och general Rokurota Makabe och hjälper dessa att ta sig igenom fiendeland och undkommer varje gång. Generalen duellerar med sin ärkefiende och till slut blir allt kanon.
  • Star Wars: A New Hope var inte alls del 4, som det är i dag. Faktum är att Star Wars i sin originalversion från 1977 inte har något nummer alls – och heter inte heller A New Hope. Detta är två tillägg som lades till filmen först 1981.

  • Darth Vaders utseende var inget Lucas hittade på, utan kom som en direkt utveckling av den sketch numera legendariska tecknaren Ralph McQuarrie gjorde till honom – med hjälmliknande ansiktsmask, vid slängkappa och svart rustning. Vid det här laget existerade inte ens Obi-Wan Kenobi i manuset, medan pappa Skywalker levde och hade en roll.
  • Inför tredje filmen, Return of the Jedi, hade Lucas lämnat alla trådar öppna eftersom han inte var säker på vem han skulle få med sig från filmen innan, The Empire Strikes Back. Carrie Fisher var vid den här tiden illa däran i drogmissbruk och Harrison Ford var inte särskilt intresserad av att spela Han Solo igen utan tänkte mest på sin spirande filmkarriär på annat håll. Det märks i det att Leia egentligen inte har någon viktig roll att spela längre; Yoda har bara sagt ”No, there is another” till Obi-Wans skepnad, men inte preciserat exakt vem – för Lucas visste inte heller. Och Han Solo är nedfrusen och skeppad till Jabba the Hutt; färdig att ta över hans roll var Lando Calrissian, spelad av Billy Dee Williams, som i slutscenerna till och med har Hans smugglarkläder på sig(!)

Som bok räknat är The Secret History Of Star Wars inte alltid en enkel historia att ta sig igenom. Om du verkligen är intresserad av Star Wars i synnerhet, eller av manus- och filmskapande i allmänhet, är det en fantasiskt lärorik berättelse om hårt arbete och viljan att offra i stort sett allt för sin dröm – för det var exakt vad George Lucas faktiskt gjorde.

Merparten av förströelseläsare lär dock inte orka plöja igenom ens de 400 första sidorna som metodiskt, om än ibland något upprepande och ostrukturerat, går igenom alla sex filmerna i kronologisk ordning och nogsamt knyter det till respektive källor.

För mig personligen har det varit en verkligt intressant resa. Men innan du ger dig in på den bör du veta om du verkligen klarar av den, för det är mer en skumpig färd på hårda sittdynor än en bakåtlutad resa med fötterna på bordet.

 

Titel: The Secret History Of Star Wars
Författare: Michael Kaminski
Förlag: Legacy Books Press
ISBN: 9780978465230
Antal sidor: 626
Cirkapris: 280 kronor
Hittas: Bokus, Adlibris och CDON

 


2 svar till “Spelpappan recenserar: The Secret History Of Star Wars”

  1. Jag har läst ”The making of Star Wars” och ”The making of the Empire Strikes Back” som är officiella, men mycket avslöjande, böcker av J.W. Rinzler. Han har fått total access till Lucas’ arkiv (som är enorma) och böckerna är stora coffeetable-saker med massor av foton och produktionsdesigner etc. Man avslöjar allt om produktionerna – konstigt nog backar man bara om just Carrie Fishers knark som bara nämns lätt i förbigående – men annars är det i princip det enda ett fan behöver läsa. 2½-kilosklumparna finns för en 400-lapp på Adlibris.

  2. Yep, Rinzlers böcker tillhör ju de mer kända – och Kaminski ägnar också ett kapitel i sina tillägg åt just Rinzlers verk. Den här boken handlar om alla sex filmerna sedda ur ett manusperspektiv; den handlar mycket om hur berättelsen skiftar allteftersom nya karaktärer tillkommer och gamla karaktärsdrag skiftar.

    Det är förmodligen inte ämnat som en exakt redogörelse för hur filmerna blev till som sådana – mycket lite uppmärksamhet ägnas åt själva produktionen – utan enbart om hur manuset skapas, utvecklas och ständigt förändras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *