Spelpappan hittar guldkorn: ”Stor belöning på stulen Amiga”


Saker stjäls ibland; då som nu. Extra fräckt och olyckligt känns dock ofta stöld av datorer, eftersom de förutom att kosta en del också kan innehålla saker som kan vara svåra – eller rentav omöjliga – att få tillbaka.

En något annorlunda notis i Datormagazin nummer 16 1989 utlyste en saftig belöning till den som kunde se till att en mycket speciell Amiga hittade tillbaka till sin ägare.

Jag undrar nu: hittades den någonsin?

dmz_16_1989_s2_adTjuvar håller sig ofta framme på mässor och andra stora event, då det gärna finns stöldbegärliga prylar där och dessutom såpass stor villervalla att flera besökare säkert glömmer av att ha koll på sina grejer. En sådan incident skedde på ett AUGS-möte i Linköping söndagen den 12 november 1989 – en dator blev helt enkelt stulen.

Det låter kanske som vardagsmat, men denna dator var alltså en superfullproppad Amiga 2000 med hårdvaruutrustning en vanlig användare bara kunde drömma om. Frågan är om det någonsin i Sverige finns eller har funnits en Amiga-dator som kunnat matcha denna i lull-lull? Observera dock sista meningen i texten…

Kanske var det landets dyrast Amiga som stals?
En historisk maskin – kom den någonsin till rätta?

Stor belöning på stulen Amiga

En av de dyrast utrustade Amigorna i Sverige stals på söndagen 12 november under AUGS höstmöte.

Den extrautrustade Amiga 2000, värd 118 000 kronor, försvann på söndagsförmiddagen samtidigt som mässan pågick.

Förutom att Amigan var ordentligt hårdvaruutrustad så innehöll den ännu inte publicerade översättningar av Amigaprogram samt även mjukvara för cirka 100 000 kronor.

Bland annat saknas den svenska översättningen av ordbehandlingsprogrammet Excellence, samt ytterligare ett antal svenska handledningar.

HK Electronics har utfäst en belöning på 15 000 kronor till den som kan se till att Amigan kommer till rätta.

Amiga_2000Datorutrustningen omfattades av:

 • Amiga 2000
 • GVP 25Mhz 68030 turbokort med 8 Mb 32-bitsminne.
 • 80Mb Quantum hårddisk till turbokortet.
 • GVP HardCard med 80Mb Quantum Hårddisk + SideQuest 44Mb utbytbar hårddisk.
 • GVP HardCard med 40Mb Hårddisk.
 • Hydra Ethernet nätverkskort.
 • Flickerfixerkort från MicroWay.
 • Monitor Commodore 1084.

Observera att delar av utrustningen är unik och går överhuvud taget inte att köpa på marknaden. Programmen på hårddiskarna är av sådan betydelse att HK accepterar att få dem returnerade anonymt av den person som har dem i besittning.

Bedömare anser att det i princip är omöjligt att sälja utrustningen eftersom den saknar motstycke i Amiga-världen.

Tips lämnas till HK Electronics på tel: 08-733 92 90, AUGS tel 013-72 111, eller Polisen i Linköping på telefon 013-10 20 00.

Utrustningen på mässan var oförsäkrad.

 


4 svar till “Spelpappan hittar guldkorn: ”Stor belöning på stulen Amiga””

 1. Man kunde bara drömma om att komma i närheten av en sådan Amiga. I november 1989 hade jag inte ens fått min första Amiga 500. Satt kvar med min Commodore C-64 i några veckor till.

 2. Jag minns fortfarande hur mitt köp gick till. Det var senhöst 1989 (dock innan november) och en nyöppnad affär vid Södertull i Malmö hade som pr-jippo att sälja ut de fem första amigorna för 3.999:- istället för 4.999:-.

  När vi dök upp var det redan lång kö, men jag bestämde mig för att köpa ändå. De fem första familjerna fick sina lappar som berättigade dem till rabatten, men en av dem lullad förmodligen runt och kikade på grejer för när jag gick in och resolut grabbade tag i en A500 och skulle betala fick jag rabatten ändå – förmodligen var kassaapparaten inställd på att de fem första köpen skulle ge rabatt.

  Vad som hände när den som verkligen skulle fått rabatten skulle handla, vet jag inte. Är du därute nånstans nu? Blev du lurad på din Amiga-rabatt på Södertull i Malmö år 1989? :)

 3. Hahaha….ja du får kasta ett extra öga bakom axeln då o då om vederbörande fortfarande letar efter förövaren.

 4. Jag blev själv lurad sen när jag flyttade utomlands 1996 och en pluggarkompis lånade den.

  Han lånar den fortfarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *