Skön retromusik: Lost Patrol (A500, 1990)


Många spelidéer är briljanta på planeringsbordet, men inte fullt lika lysande som färdiga produkter. The Lost Patrol från Shadow Development till Amiga 500 år 1990 skänker en obehaglig stämning kring Vietnam-kriget på ett sätt få andra spel klarar av.

Tyvärr klarade inte titeln av att exekvera det hela till ett underhållande spel – men musiken är inte mindre bra för det.

I filmens värld finns det gott om Vietnam-skildringar som påminner om krigets hopplösheter. I spelens motsvarigheter brukar det handla om underhållningsvåld, mer än stämning och eftertänksamhet.

I The Lost Patrol har din grupp kraschat med helikopter i Vietnams djungler, och allt handlar om vedermödorna kring att hitta hem till säker mark igen. Fiender, mineringar och bakhåll blir snabbt en del av vardagen, och hade det inte varit för att alltihop känns både slumpartat och halvt omöjligt hade det kunnat vara det bästa spelet på hela Amiga-plattformen.

Mikael på Eurogamer.se sammanfattar det väl i sin Retrokalkon från 2010.

[slideshow_deploy id=’10538′]

Den stämningsfulla intromusiken med den välkända basslingan som inleder är skriven av britten Chris Glaister, en inte helt känd spelmusiker som mig veterligen inte gjort några andra större avtryck till Amiga-plattformen. Han har dock komponerat en hel del musik till diverse demos och liknande – men var vid skapandet av The Lost Patrol endast 16 år gammal.

The Lost Patrol är skapad i välkända Soundtracker, vilket gjorde att den var tämligen enkel att rippa och plocka ut för bredvidlyssnande och samplingslån. Glaister använde sig ofta av basgångar som introduktion och erkände i en intervju att det känns konstigt att många minns The Lost Patrol mestadels på grund av hans musik.

I have to say that my contribution to Lost Patrol amounts to a few hours of work compared to countless hours of development by everyone else involved, yet loads of people still recall the music in a big way.

Varsågod – The Lost Patrol till A500 från 1990

 


6 svar till “Skön retromusik: Lost Patrol (A500, 1990)”

  1. Japp, som det framgår av artikeln var ju inte spelet i sig någon höjdare. Musiken däremot är ju rätt bra och stämningsfull och jag gillade de svartvita filmklippen man hade med.

  2. Ja, det verkar som att det är en väldigt populär låt att remixa – det förvånade även Glaister själv.

  3. Chris Glaister själv lade i dag upp tweeten om denna sida som en favorit – så räkna med att en hel del av huvudpersonerna faktiskt läser vad som skrivs här :)

  4. Det finns ett ”fusk” i detta spel. Vila endast 50 minuter alltid så går det alldrig åt någon mat. Men du får stigande styrka och moral alltid. Var försiktig mot slutet och använd alltid två ”scouts” som kan tala om närliggande trupper.Trupperna mot slutet är giftiga så passa dig för dom.

  5. Nice, det är den typen av ”fusk” jag älskar med gamla spel – det är helt enkelt inget fusk alls, utan bara utnyttjande av svagheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *