Sökes: tjejerna och kvinnorna med C64

16 mars, 2013 av: Jimmy Wilhelmsson  

Jag skriver en del om C64, och jag växte upp med C64. Det som varit en naturlig del av min uppväxt präglas till stor del av att vi mest var grabbar.

Eller jag ska vara ärlig; vi var enbart grabbar. Men jag vet att det satt tjejer – som i dag är kvinnor – och pillade med C64, men jag vet inte vem du är. Jag har dock en liten grej på gång, till vilken jag skulle vilja prata med både män och kvinnor som växte upp med denna dator – så C64-kvinna, hör av dig!

Det är egentligen ganska lustigt; 80-talets hemdatoranvändare bestod till stora delar av män. Om detta vittnar mitt eget nätverk, alla tidningar som handlade om ämnet – och alla de copypartyn som användarna samlades på.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Men det finns givetvis en möjlighet att det satt tjejer i Sverige som inte fanns i mitt nätverk, som inte brydde sig om att skriva till tidningarna – och som aldrig heller besökte copypartyn. Jag har fått indikationer på att det fanns C64-tjejer lite varstans, jag vet bara inte vem du är.

C64_advert_1987I en Commodore-annons från 1987 hittar jag en intressant formulering som de flesta av oss förmodligen inte riktigt associerar med tidevarvet. Den säger:

”Tusentals flickor och pojkar är redan idag nöjda med sina Commodoredatorer.”

Det är en ganska skön formulering, tycker jag – och sen bräker annonsen vidare med att presentera äkta skärmbilder från World Games och Spy vs Spy III: Arctic Antics.

Jag har sedan i hösten planerat ett litet projekt som kommer att kretsa kring teknikbejakande i allmänhet och C64 i synnerhet. Jag söker människors finaste berättelser om sina minnen med C64, men saknar kvinnornas.

Växte du upp med C64? Har denna lilla gråa burk betytt något för dig under resten av ditt liv? Finns det en fin berättelse bakom?

Kontakta mig gärna – så ska jag berätta lite mer om vad det är jag pysslar med.

Ha en fortsatt fin lördagkväll!

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

7 kommentarer till “Sökes: tjejerna och kvinnorna med C64”
 1. Spelpappan skriver:

  Jag har fått ett svar; det visade sig vara en dam jag redan känner och det är ju positivt. Men jag vill gärna ha in ett gäng, så hör bara av er.

 2. Richard skriver:

  Spännande projekt! Lycka till.

  Vid min uppväxt i Bredäng (förort till Stockholm) så finns inget minne av en enda tjej som hade en C-64 eller verkade intresserad av en. De tyckte väl vi var barnsliga. De trodde väl att man spelade hjärndöda Donkey Kong kloner men om de bara visste att man läste 100 sidiga manualer med Red Storm Rising, F-19 Stealth Fighter, Gunship, Decision in the Desert m.m. så blir det genast mer seriöst.

  Apropå Decision in the Desert så fanns ett till spel i serien som hette Crusader Europe och handlade om invasionen i Normandie. Datormagazin hade bjudit in självaste ÖB Bengt Gustafsson till att recensera detta. Det tycker jag var lite kul.

 3. Spelpappan skriver:

  Nej, det är verkligen inte många som har några uppslag till C64-tjejer. Jag har lagt ut lite krokar lite varstans i olika nätverk, så vi får se om det blir något napp – men annars är det väl bara att gå vidare med vad jag har. Jag kommer att avslöja vad det lider vad det är jag vill göra.

  Hehe, att bjuda in ÖB för att recensera är onekligen coolt. Det hade aldrig hänt i dag, bara en sån sak :)

 4. Spelpappan skriver:

  Rättviseförmedlingen gav en hel del kontakter jag ska gå vidare med. Tack alla som skickat in förslag och tips.

 5. Silwer skriver:

  Jo det var inte många, men jag mins nån enstaka då vi hade nånslags datorkunskap som val i skolan där bla c64 var med.

  De föredrog NES annars för enkelheten och spelen.

  Jag menar Giana Sisters kanske inte räckte helt :-)

 6. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Well, denna artikel var ju ett tag sedan – resultatet av alltihop blev ju boken jag släppte i höstas, Generation 64. Alla kvinnliga medverkande utom en hittade jag som resultat av att jag kontaktade Rättviseförmedlingen, så visst gick det :)

  http://generation64.se

 7. Man skall väl inte kommentera en tråd som är sex år gammal, men Det var absolut inte ÖB som spelade Decision in Desert.

  Titta på sidan 9 här: https://dmzarkivet.se/pdf/198604.pdf

  Om du vill spela spelat igen, så finns det äntligen en fungerande knäcktversion här: https://csdb.dk/release/?id=176104

Kommentera