Spela Drakborgen direkt i webbläsaren


Drakborgen är ett klassiskt Alga-spel från 1985. Med otympliga högar av kort gav du med din hjälte dig in i borgen som längst in i en kammare gömde en (förhoppningsvis) sovande drake och oändliga skatter.

Vårt ex av Drakborgen är rejält tummat, och expansionen Drakborgen II likaså. Det största problemet var som sagt det stora antalet kort i omlopp – och därför är kanske en webbläsarversion ytterst välkommen.

drakborgenKikar jag på high score-listan ser det ut som att Drakborgen i datorversion funnits ute sedan december i fjol, men det är först nu jag fick tips om det via Hackernytt.se. Skaparen är Jonas ”Jools” Lindborg och jag känner inte till särskilt mycket mer om honom än så – har du mer info är du välkommen att tipsa nedan.

I Drakborgen till webbläsaren känner du säkert igen dig eftersom det är den hederliga gamla grafiken som scannats in och använts. Spelet är helt utan ljud, men du väljer karaktär, startföremål och starttorn precis som i originalspelet och alla originalregler ser ut att gälla, såvitt jag kan se – du har fortfarande 26 drag på dig att komma ut innan solen går ner och allsköns gastar förgör dig och allt annat kvar inne i borgen.

drakborgen_2En dialogruta berättar för dig vilka utfall varje tärningsslag ger, så att du slipper kika i tabeller och dra kort. Möjligtvis skulle man kunna tänka sig att du som spelare fick slå slaget själv, om inte annat så för att det är i tärningsslagen den största spänningen finns i Drakborgen. Det är också svårt att uppskatta risker med dina olika val, eftersom spelet inte varnar vilken chanstal det är du ska klara av och med vilken tärning (det finns t6, t10 och t12 med i spelet, om jag inte minns fel).

Men i övrigt är Drakborgen i webbläsarversion en mycket trevlig upplevelse och ett roligt tidsfördriv i cirka en kvart, längre tid än så tar faktiskt inte ett parti – nu när du slipper krångla med korthögar och tärningar. Jag rekommenderar alla som minns Drakborgen att prova – kan du slå mitt high-score på 1290 guld redan i andra spelomgången?

En färd in i det okända

http://www.cyco.se/drakborgen/

 


17 svar till “Spela Drakborgen direkt i webbläsaren”

 1. Det ser ut som att jag kommer att träffa upphovsmannen Jonas ”Jools” Lindborg i nästa vecka, så jag återkommer med mer information om detta trevliga lilla projekt.

 2. Otroligt roligt spel…. jag föredrar oxå den analoga versionen. bara undrar om man kan spela flera
  samtidigt i web versionen?

 3. Nej, det kan man inte. Det vore en ganska komplicerad historia att bygga en flerspelarversion av den här versionen, skulle jag tro. Dessutom bygger väl en del moment på att man ska dölja saker för varann, vilket ytterligare komplicerar spelet.

  Men om man skulle bygga en mobilapp av alltihop hade det nog funkat fint. Som den app som inom kort kommer med en fullversion av Talisman: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nomadgames.talismanprologue

 4. Låter spännande! Drakborgen är ju trevligt och jag hoppas att webversionen inte kommer förstöra det ”riktiga” spelet för mig, för jag måste verkligen testa detta! =)

 5. Nej då, det tror jag inte. Drakborgen är alltid betydligt roligare när man spelar med andra, så det är nog ingen fara. Vad gäller intervjun med Jonas ”Jools” Lindborg så blev den tyvärr aldrig av – men det är ju aldrig försent att försöka igen…

 6. Åhhh vad kul att äntligen spela Drakborgen igen efter alla dessa år. Jag hittade min gamla brädversion i vinden för ett par veckor sen och var orolig över att häftet med reglerna var borta, men jag sökte på nätet och fann inte bara reglerna, men även detta onlinevariant!
  Jag har ännu inte lyckats komma levande ur borgen, men ska ge mig fan! :-)

 7. Ja, regler och annat skriftligt hittas ofta väldigt lätt på nätet – det brukar inte vara någon fara. Värre är det med pjäser och dylikt – det borde finnas en särskild brädspelssektion till vilken folk postar 3d-ritningar till reservdelar så att folk kan printa ut eller åtminstone beställa från andra.

  Ett lämpligt projekt för någon, kanske?

 8. Tyvärr fungerar inte länken. Kanske kan Spelpappan.se uppdatera den så den pekar rätt?

 9. Jag tror att spelet kan vara nedplockat – funkade inte med rättigheter, kanske?

 10. Härligt, jag älskar Drakborgen och jag skall försöka köpa ett riktigt original men onlineversionen duger så länge :)
  Jag testade det på nätet för något år sedan och det funkade rätt okej vill jag minnas.

  Skall försöka spela det igen.

 11. Testa den som man kan ladda ner också, sjukt nostalgi man får av den :)

 12. Så jäkla häftigt jag älskade det gamla orginalet spenderade många timmar i borgen. Det ultimata vore om det fanns möjlighet att spela flera spelare för då skulle jag lira med mina vänner som med älskade orginalet.

 13. @Herman: Hallå! Nej, vi har pratat om det – men det är inte särskilt troligt att vi lägger krutet där, nej.

 14. @jimmilim. med mycket sorg läser jag att krutet inte placeras på drakborgen. Jag skulle gärna se spelpappans varition på drakborgen idag med alla nya spelprogram. Själv är man en av drakborgarnas bästa med hög skicklighet med alla karaktärer.
  Ifall min kommentar har övertygat dig om att satsa allt krut på älskade drakborgen skulle alla nostalgiska spelpappor(mammor) bli väldigt glada
  -mvh
  Spelpappan Rikard

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *