Retro-omslag har ingen plats i posterkulturen?


Posterkulturen vill inte riktigt ge med sig, trots den digitala ålderns totala genombrott. Å andra sidan; så länge våra väggar är klädda med tapet eller målarfärg – och inte lövtunt skärmmaterial – så lär vi nog också fortsätta rama in fina grejer och hänga upp dem.

Jag kan ändå inte låta bli att stilla undra; var finns alla retrospel i posterkulturen? Och varför saknar ingen dem?

dungeon_master_box_artFör en tid sedan presenterade jag på Eurogamer.se några favoritomslag från retrospel inom fantasygenren. Dungeon Master blev vinnaren, men det finns fler omslag vars originalbilder jag gärna hade prytt rätt väggar med; till exempel Pirates!, Defender of the Crown eller The Last Ninja.

Ofta består spelomslag av en massa ful extrainformation, som till exempel hur högt betyg det fick i en recension, vilka krav som ställs på datorn eller bar vilken plattform spelet är ämnat för. Bakom allt detta döljer sig dock ofta en illustration av något slag, ofta vedervärdigt ful – men stundtals ganska fantastisk med tanke på sin ålder. Och så klart spelets logga.

Denna illustration hade jag i flera fall gärna fått en poster av, utan all den förstörande informationen – klar och tydlig som ett skivomslag. Och lika kultig som ett sådant.

Tyvärr verkar det inte finnas någon som helst marknad för detta. Värdens största postersajt, AllPosters.com, listar en miljon produkter i allehanda genrer – men retrospel, C64 eller Amiga 500 är inte med. Kategorin musik innehåller nära nog 20.000 produkter, film 81.000, sport 116.000 – och Disney ensamt över 1.000 olika posters.

Spel finns inte med som egen kategori, bara som enstaka objekt inom olika genrer. Retrospel finns naturligt inte särskilt representerat alls – och ska man vara så specifik som jag med ovan nämnda titlar är det helt kört. Det finns driftiga människor som skriver ut A3-prints från inscannade boxomslag, men det är inte riktigt det jag efterfrågar – utan alltså en rejäl poster av originalbilden.

Pirates_box_artMen egentligen, är det så enkelt att det inte finns någon marknad – eller har bara ingen provat?

Commodore-loggan är hyfsat populär på tröjor och andra klädesplagg, men inte de mest kända speltitlarna? Beror det på rättighetskomplikationer? Eller beror det helt enkelt på att man i flera fall knappt ens vet vem som tecknat omslaget; jag kan tänka mig att ett spelomslag i flera fall kastades ihop på en eftermiddag – åtminstone har jag fått höra flera roliga berättelser från svenska distributörer från förr och hur boxarna egentligen blev till.

Jag hade i vilket fall gärna sett att det gick att skaffa posters med originalbilderna från flera av de fina gamla titlarna. Utan krims. Utan krams. Och utan splashar som förklarar hur många megabyte extraminne som behövs.

Vart jag skulle sätta upp dem? Tja, det är ju en helt annan fråga :)

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *