Spelpappan hittar guldkorn: ”Jens utan chans i Populous-EM”


E-sport är hett; från att ha varit något man sysslade med på arbetsplatser, fritidsgårdar och internetkaféer är det i dag ett växande fenomen – och finalerna direktsänds numera ofta i både vanlig och webbaserad tv.

Men hur allting började kring e-sport är lite oklart. Läser vi på svenska Wikipedia ser vi att det fanns embryo till e-sport i början av 1990-talet. Men faktum är att Europamästaren i Populous korades redan 1989.

populous_SM_1989Sveriges förste mästare i Populous, Jens Schou, tog jag redan upp när jag skrev om spelets musik. Som svensk mästare fick han delta i det som då kallades Europas första datorspelsmästerskap, men det är för mig oklart om det är en titel Populous-EM verkligen kan stå för?

Oavsett vilket så föll Jens i semifinalen mot brittiske Kenneth Little. Premisserna var lite märkliga, bland annat föll han i första matchen på grund av att han inte ens hittade sina figurer; grå gubbar mot grå bakgrund – vilket förefaller lätt komiskt.

Skärmen han spelar på förefaller förresten vara en likadan som jag har till några av mina gamla apparater, en Philips CM 8510 – en väldigt bra skärm, får jag nog säga.

Tävlingen utspelade sig i varje spelares hemland och de tävlande möttes över modem på en godkänd tidningsredaktion i vardera stad – utom engelsmannen som spelade på självaste EA:s huvudkontor i London. Det här är en mysig liten historia som berättar sin del av e-sportens historia under senare delen av 80-talet. Klart att den måste finnas på nätet i dag!

Varsågod–härmed sparat till eftervärlden som ett av Spelpappans guldkorn från förr:

Jens utan chans i Populous-EM

populous_posterDet blev ingen Hawaiiresa för den svenske mästaren i Populous, Jens Schou. Istället blev det förlust i två raka matcher mot den engelske mästaren Kenneth Little som i sin tur förlorade mot Europamästaren Regis Perichon från Frankrike.

— Engelsmannen var betydligt bättre än jag, förklarar den 19-årige Jens Schou efteråt.

Det var stort hemlighetsmakeri inför slutspelet i Populous EM. Bara någon dag före det att tävlingen skulle äga rum dök det upp två stycken disketter från Electronic Arts i Storbritanninen (sic) som distribuerar spelhuset Bullfrogs storsäljande spel. Den nya svarta Populous-disken innehöll ett helt nytt scenarium med några på förhand helt okända egenskaper.

Tanken bakom en ny variant var att ingen av de tävlande skulle starta med exakt likartade utgångspunkter. Och för att bemästra den nya varianten gäller det att bemästra Populous till fulländning.

Nyinryckt

Jens Schou som är nyinryckt värnpliktig har trots det militära livet hunnit träna en hel del efter det att han vann SM i Populous i augusti som ägde rum på Datormagazins redaktion.

Bland annat hade han tränat med sina kompisar från Göteborg. För den som ännu inte vet så är Populous ett datorspel till två av de populäraste hemdatorerna på marknaden, Commodore Amiga och Atari ST. Spelet är brittiskt och företaget Bullfrog som utformade spelet efter bibliska motiv har lagt ner utvecklingskostnader motsvarande två års arbete på spelet.

Populous har en spelidé som starkt påminner om schack. I spelet gäller det att manövrera ut sin motståndare. Man agerar gud vars främsta uppgift är att göra livet så ljuvt för sina undersåtar och så tarvligt för motståndarens befolkning.

Naturkatastrofer

populous_05Till hjälp för att förpesta motståndarens folk finns en mängd olika naturkatastrofer att ta till. Motståndarens undersåtar kan man förpesta med jordbävningar, bottenlösa träsk, vulkaner, översvämningar. Sedan kan man jämna marken för sina undersåtar samt att dubba någon till riddare som knallar rakt ut i fiendeland för att bränna motståndarens byar och slott.

Och då och då dyker det upp naturkatastrofer på egen hand. Ett stort grönt monster som lägger ut en diagonal sträng av träsk är inget ovanligt fenomen.

EM-slutspelet föregicks av ett svenskt mästerskap som gjordes upp mellan Franz Kresten, 19, Jens Schou, Per Cedersund, 20, från Göteborg och Robert Eriksson, 14, från Stockholm. En batalj som slutade med att Jens Schou slog ut Franz Kresten i finalen med 2-1 i vunna matcher.

EM-slutspelet gick till på ett något annorlunda sätt. Turneringen var uppdelad i semifinal- och ett finalspel där Jens Schou i semifinal mötte Kenneth Little via modem. I den andra semifinaler (sic) möttes fransmannen Regis Perichon och tysken Andreas Grosskopf.

Samtliga kombattanter satt på ”hemmaplan”, vilket innebar att Kenneth Little var placerad med en Amiga och ett 2400 baudsmodem på Electronic Arts kontor i London, Regis Perichon hade motsvarande utrustning på tidningen Tilts kontor i Paris och Andreas Grosskopf satt på tidningen Powerplay som har sitt huvudkontor i München.

Fransmannen vann

I första matchen besegrade fransmannen sin tyske motståndare i två raka matcher. Första matchen vann Regis på 20 minuter, den andra matchen vann han lika komfortabelt. Det var aldrig någon tvekan vem som skulle vinna.

I matchen mellan Jens Schou och Kenneth Little startade engelsmannen bäst.

— Vi började med två gubbar var. Eftersom mina figurer markerades med grå prickar på grå botten tog det ett tag innan jag hittade båda, berättar Jens.

— När jag väl hittade den andre mannen hade han redan fått upp ett antal borgar och då hade jag i princip redan förlorat.

populous_03Andra matchen mellan Kenneth Little och Jens Schou startade mer dramatiskt. Båda inledde sitt parti lika starkt och efter ett tag fick Jens ett övertag.

I SM-slutspelet visade Jens att han var en bra analytiker och lyckades vända ett 0-1 underläge till vinst i finalen. Och det trots att han förlorade grundspelsmatchen klart mot sin svenske finalantagonist. Så den församlade pressen höll andan när Jens fick ett litet övertag i kampen om den hägrande EM-titeln och Hawaiiresan.

Kom tillbaka

Men trots att svensken syntes ha ett orubbligt övertag kom engelsmannen tillbaka in i matchen och lyckades vända ett nederlag till vinst.

— Jag kom inte på något motdrag mot hans taktik, hävdade Jens efteråt. Han anföll mina undersåtar med sin ledare vilket jag upptäckte var en mycket bra taktik.

Jens var inte medveten om ledarens roll i spelet. Men han fick erfara att utan en ledare kan man inte få ”manna” som gör att man kan utsätta sin motståndaren folk (sic) för bibliska övergrepp.

Vad var då skillnaden mellan det ”svarta” Populousspelet och det vanliga? Jo, på det nya kan man inte påverka land som motståndaren har i sin besittning.

— Jag är dock inte besviken över förlusten, hävdar Jens. Han var bättre och han vann klart. Hade det varit jämnare kanske jag hade reagerat mer.

I finalmatchen besegrade fransmannen engelsmannen med klara 2-0 i matcher. Det innebär att Regis Perichon blir den förste europamästaren i datorspel och får välja att åka antingen till Hawaii, Aspen Colorado, Niagarafallen eller Egypten. Som tröstpris får Jens samtliga spel Electronic Arts givit ut samt företagets käcka jacka för höstlika dagar.

Lennart Nilsson

 


4 svar till “Spelpappan hittar guldkorn: ”Jens utan chans i Populous-EM””

 1. Gamla goda tider. Det är nästan imponerande att det flöt på med ett 2400 baud modem emellan spelarna.

  Personligen fastnade jag aldrig för populous men det är en annan historia.

 2. Det kan jag hålla med om, men å andra sidan är ju interaktionen ganska liten; det är X antal gubbars positioner som ska flyttas – och sen misstänker jag att specialversionen just upprättats för att underlätta för modemet?

  Fast iofs hade väl även standardversionen av Populous fullt stöd för modemspelande?

 3. Det var ju kul att efter alla dessa år läsa om hur det gick för Jens i slutspelet. Jag blev lite förvånad över att han blev ställd över engelsmannens taktik. Jens använde sig nämligen av ett liknande anfall mot mig. Efter att jag hade öst på med jordbävningar, så samlade han sitt folk och gick till anfall med sin ledare i spetsen. Det var helt klart rätt metod, då det hade kostat honom mycket att istället försöka reparera skadorna.
  Tack för läsningen, det var kul att minnas tillbaka lite :)

 4. Good to know this about Regis Perichon! With this championship, it is only logical that he now has developed into a world famous researcher who has devised new tools to estimate kidney function that will be instrumental in allowing improved treatment of people with kidney disease!

  An impressed coworker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *