Spelpappan testar Amiga-emulator i Chrome


Jag har ju inte varit något större fan av emulatorer, men visst inser även jag att vi i framtiden måste förlita oss på mjukvaruversioner av våra gamla favoritmaskiner när de sista exemplaren drar sin sista suck.

Cloanto – gänget bakom Amiga Forever – har hjälpt till att ta fram en Amiga 500-emulator som körs direkt i webbläsaren Chrome. Och den funkar bra!

Att köra emulatorer direkt i webbläsaren är en bekvämlighetsfråga. Du slipper installera något och distributionen är omedelbar. Däremot föreligger en massa andra hinder och utmaningar i form av prestandaproblem och svårigheten att se till att användaren har rätt tillägg i sin webbläsare, till exempel Flash eller Java.

Amiga_Workbench_Chrome_1Amiga 500 Emulator är som namnet antyder en emulerad Amiga 500 direkt i Googles webbläsare, Chrome. Omedelbart när du klickar på länken startar emulatorn och laddar in den gamla kultdatorns eget operativsystem, Workbench 1.3. Klickar du på skärmen ersätts din muspekare av Amigans egen muspekare och du kan då hantera datorn som om du hade startat Workbench på riktigt i en Amiga.

Håller du in Escape-tangenten i en sekund återfår du din muspekare och kan fortsätta arbeta i webbläsaren som tidigare. Smidigt värre.

För att kunna ladda in egna diskettfiler i de två emulerade diskettenheterna behöver du Chrome-tillägget Amiga Forever Essentials. Det finns att ladda ner från Google och kostar 6 kronor. Detta tillägg är utvecklat av Cloanto tillsammans med retrosuget folk på Google, vilket jag tycker är intressant – betyder det att vi snart kan förvänta oss officiella emulatorstöd i exempelvis Android-enheter?

Amiga_Workbench_Chrome_3Hur är det då med hastigheten? Jo, jag testar att ladda in Giana Sisters på en diskett. Introt startar mjukt och fint och titelbilden likaså. Jag ställer in joystick-emuleringen till mitt tangentbord och låter default-konfigurationen – piltangenterna och mellanslag – vara som de är.

Spelet flyter på hyfsat bra. Det dyker upp mindre fördröjningar mellan grafik och ljud då och då; de är dock inte spelavgörande och huvudsaken är att kontrollerna inte släpar efter grafiken, vilket är det mest avgörande för den som spelar.

Dock får jag aldrig min digitala usb-joystick att fungera. Det står förvisso att gamepad-porten är experimental, så det är väl bara att avvakta tills denna funktion löst sig.

Amiga_Workbench_Chrome_5Inget av spelen jag provar att ladda in misslyckas totalt. En del uppför sig konstigt efter att jag går ut och in i emulatorn medan andra kör på riktigt bra.

På det stora hela är jag mycket imponerad av hastigheten och balansen mellan kontrollerna och det som händer på skärmen. Att styra med tangenterna fungerar fullgott för att under kortare perioder återuppleva sina gamla favoriter, men om denna Amiga-emulator i Chrome helt ska kunna ersätta mjukvaror som WinUAE och Amiga Forever krävs att joysticken i din PC (eller Mac) funkar perfekt.

Det ska bli riktigt kul att se var detta kan tänkas sluta.

 


4 svar till “Spelpappan testar Amiga-emulator i Chrome”

  1. Nice! Jag har själv precis börjat köra lite NES o SNES i webläsaren. Funkar ju helt ok. Får ta och kolla in denna också. Tack för tipset!

  2. Ah, dela gärna med dig av länkarna på det du hittat.

    Det kan hända att spamfiltret sätter dig i karantän när du postar mycket länkar men då släpper jag igenom dig manuellt så fort jag ser din kommentar och kan godkänna den.

  3. Är det bara jag som upplever att Juggler-demot kraschar så fort man laddar in det?

  4. Det verkar funka fint här; exakt hur och när kraschar det? Direkt vid start? Du hinner inte se gubben jonglera något alls?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *