Skön retromusik: Heimdall (A500, 1991)


Heimdall är Amiga-spelet alla var överens om var riktigt bra; men som ändå inte riktigt fått den kultstatus det kanske förtjänar.

Det första som hände var att det generellt sett fick spelaren att tappa hakan med sitt suggestiva vikingaintro med fantastisk musik av Martin Iveson – i dag kanske mest känd för temat till Tomb Raider?

Heimdall är i den fornnordiska mytologin väktaren av Bifrost, regnbådsbron som ledde från människornas värld till gudarnas boning, Asgård. Vid fara tutade han i sitt Gjallarhorn för att varna övriga asar.

I spelet Heimdall är berättelsen något krångligare, åtminstone upplevde jag den så i början av 1990-talet. Loke har stulit Tors hammare, Odens spjut och Frejs svärd. Asarna beslutar sig för att sätta en pojke till världen som ska växa upp och till slut plocka hem dessa gudomliga vapen, och Heimdall blir till. Tillsammans med sex följeslagare beger du dig som Heimdall ut i världen för att återställa allt.

[slideshow_deploy id=’11918′]

Som spel räknat är Heimdall faktiskt riktigt kompetent, även om striderna tenderar att vara stelare än de hade behövt vara. Det flest minns är dock förmodligen det tjusiga introt som berättar historien.

Detta ackompanjeras av musik av Martin Iveson – en herre som varit musiker i stort sett hela sitt liv och som kanske rönt allra störst framgångar tack vare sin medverka in framställningen av musiken till de första Tomb Raider-spelen; ni vet – då när musiken var bra.

Jag hade själv ingen aning om att Martin Iveson till slut gick vidare från Core Design, där han arbetade i 13 år, för att skapa sin egen studiomusik. Hans färdigheter ligger främst inom house och experimentell jazz, bland annat i egna bolaget Atjazz Record Company.

Förutom Heimdall och Tomb Raider (till PC och PlayStation) hann Iveson med att göra musik till flera andra spel från Core, däribland Wolfchild, Premiere och Thunderhawk.

Varsågod – Heimdall till A500 från 1991

Och varför inte passa på att ge dig musiken från första Tomb Raider när vi ändå håller på?

 


3 svar till “Skön retromusik: Heimdall (A500, 1991)”

  1. Heimdall är ett lite udda spel. Riktigt bra grafik och bra och orginell musik. Jag snodde själv samplingarna från musiken för att använda instrumenten i ProTracker när jag själv satt och försökte mig på att göra lite musik med tangentbordet. Bra trummor!

    Spelet i sig tyckte jag inte var så värst bra. Det berodde väl i och för sig på att jag inte kom så långt :-) Sedan kom ju Heimdall 2 också. Även för CD32.

  2. Heimdall 2 tror jag aldrig att jag gav mig på, det kändes som att min Amiga-period började närma sig sitt slut då. Men jag tror minsann också att jag satt och petade ut instrumenten från musiken till mina egna projekt; för visst var väl denna musik i mod-format?

  3. Yepp tror det var mod format. Lyssnade ju på en mängd modules på denna tid varav en var musiken till denna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *