Smygtitt på ”nya” Pixel Kafe i Malmö


Inom kort öppnar ett nytt spelcafé upp i Malmö, faktiskt alldeles runt hörnet av Spelpappans lilla tillhåll. Stället heter Pixel Kafe och här ska du kunna käka lunch, ta en öl och spela nya och gamla spel på några av de konsoler, arkad- eller flipperspel de hushåller.

Egentligen handlar det om en nystart eftersom Pixel Kafe öppnade upp i stan redan i höstas. Jag har träffat Andreas Halonen för en pratstund.

UPPDATERAT 22/3-2013: Andreas Halonen meddelar i dag att Pixel Kafe slår upp portarna lördagen den 29 mars kl.18 och håller öppet fram till midnatt.

Pixel Kafe beskriver sig som Sveriges enda café & restaurang med arkadspel, flipperspel och (retro)tv-spelstema. Andreas Halonen öppnade upp sina drömmars restaurang redan i augusti 2013 på Eriksfältsgatan i Malmö, granne med badmintoncentret Aura-hallen, men kom på att det låg alldeles för långt bort från händelsernas centrum.

När klassiska brunsås-haket Söderbloms lämnade sina lokaler på Östra Förstadsgatan – Malmös för övrigt krogtätaste gata – tog Andreas Halonen tillfället i akt och lade beslag på alltihop. Ett beslut han inte ångrar.

pixel_kafe_logoJag öppnade Pixel Kafe i augusti 2013 i hopp om att folk skulle orka ta en omväg, trots läget – men jag märkte snabbt att det var få som orkade ta sig dit. Vi hade många nöjda och glada gäster men på tok för få för att verksamheten ska kunna gå runt, och därför tog jag  så pass tidigt beslutet att flytta. Den här lokalen är medvetet mycket större än den förra, och detta är för att vi ska kunna servera fler´gäster och samtidigt ha plats för större event och fler utställda spel.

Pixel Kafe kan närmast beskrivas som en populärkulturrestaurang, snarare än bara det spelnördscafé det hittills kallats. På menyn hittas rätter med smarriga namn som The Kong och Revenge of Smaug, men bland de mängder av lådor och flyttbråten Andreas och hans sambo står bland hittas även seriemagasin och prylar från världen av film- och tv-serier.

Det handlar absolut lika mycket om populärkultur som spel, även om jag inte tycker att det är något fel att kallas ett spelnördcafé. Menyn kommer att utökas allteftersom och jag kommer även att försöka fokusera mer på retro-temat. I den här lokalen kommer även en liten del att avsättas för försäljning av retrospel (köpa, byta, sälja), en verksamhet jag tänkte skulle vara tillgängligt under dagtid. Jag tänkte åtminstone testa på prov. Huvudverksamheten kommer alltid att vara restaurang och bar ihop med arkadspel.

adreas_halonen_pixelkafe_spelpappan

Kan vi hoppas på alkoholdrycker? USA-inspirerade baren Southern Kitchen lade nyligen ner här i närheten och det vore trevligt med ett nytt ställe att även ta en öl på.

Ja, jag kommer att satsa på serveringstillstånd här i den nya lokalen. Jag har kontakt med några olika aktörer som anordnar barcraft och pubstomp samt streamar League of Legends, DotA med mera. Så tanken är att visa e-sportsevenemang. Olika former av spelquiz finns också inplanerade, så det lär dyka upp med tiden. Det kan även bli tal om andra former av spelande som sällskapsspel, brädspel och Magic the Gathering. Jag kommer även att planera in turneringar och olika event inom arkad-, tv- och flipperspel.

Vem är då Andreas Halonen? Hur vill du presentera dig själv?

Andreas Halonen är en spelintresserad samlare som också är utbildad grafiker och kock. Jag har passerat 30-sträcket sedan ett par år tillbaka och kände att jag ville göra något eget, men tiden bara rusar framåt. Så jag tog tjuren vid hornen och sade upp mig från mitt kockjobb och den säkerhet det innebar för att göra detta som mitt eget projekt. Det både har inneburit och kommer att bli oerhört mycket jobb men jag hoppas att det i slutändan kan ge mig något tillbaka, förutom just känslan av att få köra mitt eget projekt.

Slutligen – viktigast av allt – när öppnar ”nya” Pixel Kafe?

lefty's
Klassiska Lefty’s – från Leisure Suit Larry

Det finns tyvärr inte något spikat datum ännu; allting tar tid. Just nu är renoveringsarbetet i full gång och jag väntar även på att mitt serveringstillstånd ska godkännas, men sådant brukar ta tid. Så fort saker och ting börjar ta form i restaurangen så kommer jag dock att öppna för matservering; sedan tar vi allt eftersom det kommer. Jag får återkomma om detta, men någon form av invigning lär det ju bli.

Pixel Kafe kommer alltså att slå upp portarna med en helt ny restaurang på Östra Förstadsgatan 16 i Malmö för spelnördar och alla andra som älskar spel och populärkultur. Vill det sig riktigt väl kan du säkert träffa er lokale Spelpappa där några gånger i veckan också.

Under tiden tycker jag att du ska gå in och gilla deras Facebook-sida. Och kanske läsa inlägget om snygga barskyltar från spelvärlden?

 


4 svar till “Smygtitt på ”nya” Pixel Kafe i Malmö”

  1. Ja, Andreas verkar målmedveten och har stora planer – om bara hälften av dem går i lås kan det ändå bli ett riktigt trevligt ställe som många hittar och kommer tillbaka till.

  2. Jag ångrar nästan att jag aldrig hann dit för att kolla in det; det var verkligen inte på vägen till något alls för min del – men exakt så är det ju med omvägar :/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *