”Generation 64” får förlag – ute i september


Det har varit tyst ett längre tag kring min bok om svenska ungdomar som växte upp med Commodore 64. Boken gick under arbetsnamnet C64 Made Me Who I Am, vilket ju var en gångbar och talande titel under hösten.

Bokens titel är nu Generation 64 med undertiteln ”Commodore 64 gjorde mig till den jag är”. Boken kommer att ges ut på förlaget Bokfabriken och beräknas finnas ute i september 2014. Med andra ord är det nu full rulle!

Varför skulle någon skriva en bok om gamla datorer? Varför skulle någon vilja läsa en bok om gamla datorer? Nej, båda frågorna är berättigade – och kanske skulle ingen vilja lägga pengar och tid på litteratur om 30 år gammal teknologi.

snellman_c64Men det är inte det denna bok handlar om. Denna bok handlar om hur det digitala Sverige blev som det blev; hur trista räknemaskiner i industrin förvandlades till sociala maskiner i händer på ungdomar. Vårt digitala umgänge började inte med Internet – det började 15 år tidigare med en revolution som ledde till Internet. Det började med de ungdomar som såg en mötesplats där andra såg teknik.

Jag har valt att kalla dem Generation 64; därför heter också boken så.

I dag skrev jag på för ett förlag; det blev Bokfabriken i Malmö – ett litet, men piggt förlag som faktiskt hörde av sig till mig istället för tvärtom. Glädjande nog har mer än ett förlag varit intresserat under resans gång och jag inser nu att fler än jag vill läsa en bok av det här slaget :)

I dag släppte jag också loss nyheten om förlaget och namnet på Facebook och Twitter; och fick en mindre storm av värme och glädje emot mig – så pass att hemsidan inte riktigt orkade visa bilderna ordentligt, något som ska vara fixat nu med lite cache-plugins. Det trillar in en massa glada mejl och till och med beställningar; trots att jag ännu inte riktigt kan ta emot dem då vi varken har pris eller omfång klart ännu. Och då har vi ändå inte riktigt börjat väsnas än; fantastiskt!

Men det är inte det viktiga just nu; det viktiga är att nu fokusera – så att jag och Kenneth Grönwall på Dolores Creative Kingdom (som sköter formgivningen) kan bli klara i tid med det vi vill.

Jag vill ändå passa på att svara på lite frågor som dykt upp:

generation_64_1– När kommer boken?
I september 2014.

– Vad kommer den att kosta?
Oklart, det återkommer jag om.

– Kan jag förbeställa den?
Inte riktigt än, men snart. Priset måste ju bli klart, såklart.

– Är den inbunden?
Ja.

generation_64_3– Handlar den om demoscenen?
Absolut.

– Handlar den om spel?
Absolut.

– Vad handlar den mer om?
Entreprenörskap, musik, grafik, gaming, dåtidshistoria – och en jäkla massa snygga bilder. Det är ju en kaffebordsbok, väl värd att både bläddra i och att läsa.

– Måste man ha haft C64 för att fatta?
 generation_64_2Nej, det här blir en bred bok – den fokuserar på folket med Commodore 64, men fungerar som en spegelbild av det samhälle vi lever i just nu. Du måste absolut inte ha upplevt Commodore 64 på nära håll; men om du har gjort det kommer du förmodligen att förstå varför folk är så begeistrade :)

– Vem är med i boken?
Det ger sig med tiden. Roliga människor med roliga berättelser.

– Är det kända personer med?
generation_64_4Både och. Fokus ligger dock inte på kändisar, utan på de intressantaste berättelserna – men en del är såklart kändare än andra; både på och utanför den så kallade scenen. En viktig sak har också varit att lyfta fram berättelser som inte tidigare lyfts fram – det handlar alltså inte om Wikipedia-omskrivningar.

– Kommer den att översättas till engelska?
Oklart, det hade varit trevligt – men det hänger nog på hur boken säljer. Jag hänvisar frågan till förlaget.

Ja, typ så. Det har varit en väldigt trevlig dag – ha en fortsatt underbar tisdag!

 


6 svar till “”Generation 64” får förlag – ute i september”

 1. Tack. Ska försöka rodda med både Spelpappan och Generation 64 samtidigt – det är kul att ha mycket att göra!

 2. Kul, ska bli spännande att se resultatet! Jag vet inte hur stort utbudet av essäböcker om C64 är utomlands, men spontant skulle det kännas exklusivt med en bok bara på svenska, i alla fall om merparten av de som intervjuats är svenskar. Ett mellanting vore förstås om några intervjuer eller berättelser ursprungligen skett på engelska, och du i så fall behåller dessa i originalspråk, antaget att läsekretsen förstår engelska tillräckligt bra.

  Jag vet t.ex. inte om Martin Lindells bok om 8-bitar på 80-talet finns eller har efterfrågats på fler språk. Bland andra liknande böcker jag känner till är Thomas Sunhedes bok om NES-SCN, men den är väl mer av en uppslagsbok och så fokuserad på den skandinaviska utgivningen att få andra samlare skulle ha glädje av den på fler språk, skulle möjligen vara en och annan finländare, norsk eller dansk som inte hänger med på svenskan.

 3. Det är ju en bok på svenska om de svenska förhållandena och generation 64 i Sverige, så jag håller med dig. Men finns det en efterfrågan finns det ofta en lösning – så jag tror inte att locket är helt på.

  Det som däremot kommer att hända är att vi kommer att involvera fler människor; vi vill ha in många, många fler berättelser än bara de vi har i boken. Det gäller bara att presentera och administrera det rätt, men det återkommer vi om. Samma sak med folks Commodore-memorabilia – eller rentav tatueringar och annat kul.

  En del har faktiskt redan börjat skicka in sina berättelser, vilket är väldigt roligt.

 4. Ser verkligen fram emot September! Minns den gamla goda tiden som i går. Demoscenen och kodarkvällar med bästa kompisen är något jag minns med stor glädje och ibland även saknad. De flesta vet numera vilka Digital Illusions är men det känns förbannat fräckt att ha varit med när de bildades av medlemmar från The Silents. Kommer ihåg när de släppte racingspelet Motorhead till Playstation och jag fick se flaggan med The Silents klassiska TSL-logga som denna gång istället stod för ”Transatlantic Speed League”. Det var så att nackhåren ställde sig upp! :) Det är helt klart så att uppväxten med C64 och Amiga har betytt mycket för varför man blev som man blev ;)

 5. Härligt att höra! Det är många som har berättelser från förr och jag jobbar på ett sätt att låta alla komma till tals i samband med boksläppet – inte bara de som är med i boken. Återkommer om detta längre fram.

  Jag kan meddela att möjlighet till förhandsbeställning kommer att öppnas inom alldeles kort; förutom att du säkrar ett exemplar kommer vi även att kunna erbjuda ett bra pris. Skriv bara upp dig på listan på http://generation64.se/buy/ så får du reda på det först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *