Spelpappan går på demoparty


Det var i sanning inte i går jag var på ett demoparty. Faktum är att jag inte ens minns när det sist begav sig. Företeelsen existerar dock fortfarande; demo- och knäckargrupper samlas än och mäter sina krafter mot varandra – om än i något mer gemytlig och bekväm miljö än för 25 år sedan.

I fredags besökte jag upptakten till det lilla interna demopartyt Gubbahelg i Lund II – och såg bland annat Mahoney knacka fram ett demo till Vectrex.

Gubbahelg är som namnet antyder en samlingsplats för folk som hållit på med demoscenen sedan rätt många år tillbaka. Ihärdig anordnare av dessa event är hedning från gruppen Genesis Project.

Oftast går det inte att bara klampa in på ett event av detta slag utan någon form av inbjudan. I detta specifika fall anordnades det även ett LAN-party för de lite yngre i samma lokaler; det gled alltså hela tiden in yngre förmågor som ville kolla vad farbröderna hade för sig.

Egentligen var det på lördagen allting hände men eftersom jag redan var upptagen då kunde jag tyvärr inte närvara. Jag beslöt mig för att ändå åka in till Lund för att snacka med den skara tappra demomänniskor som satte upp och iordningsställde under fredagen.

[slideshow_deploy id=’12560′]

På ett sätt är demopartyna sig lika; det står burkar uppkopplade överallt och det är fritt fram att antingen sätta sig och hårdkoda eller bara käka chips, spela spel eller göra det jag gjorde – kolla på en hög gamla demos från förr på storbild. Demos ska ses på originalmaskiner; det har blivit lite mycket YouTube på sistone.

Det var långt ifrån fullt hus när jag var på plats under fredagen men jag hann i alla fall få en skymt av Mahoneys beryktade debut på Vectrex, en cool gammal spelkonsol från 1982 med vektorgrafik. Jag fick alltså tyvärr aldrig se det slutliga resultatet själv utan får förlita mig till inspelad version (se nedan).

Så…blir det fler demopartyn för mig framöver? Tja, varför inte – jag är inte alls verksam men visst är det kul att hänga med allt trevligt folk jag lär känna under den period jag skriver på Generation 64.

Kreativa och trevliga människor i en och samma förpackning kan man aldrig få nog av.

Samtliga bilder publicerade med tillstånd av hedning.

 


7 svar till “Spelpappan går på demoparty”

  1. Var du där på fredagen?
    Jag är på bild och jag kom dit vid middagstid på lördagen!

  2. Yep, jag var där under hela fredagskvällen – hade tyvärr inte möjlighet att komma under lördagen men jag förstår att det var då det hände- Next time…

  3. Du lyckades fånga mig på bild… men jag missade att du var där… :-(

    Sitter längst ner sidan om Ronny ”RON/SOS”

  4. Ajdå, jag tyckte att jag hälsade på alla? :/

    Nå, vi säger ju hej nu :) Och det blir säkert tillfälle att snacka lite en annan gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *