De fildelade via radio redan 1983


För knappt ett år sedan fick jag höra talas om att Sveriges Radio skulle ha sänt en serie program i vilka man sände ut datasignaler. Tanken var att lyssnaren skulle spela in dessa signaler på kassettband för att sedan ladda in i sin dator; på detta vis skulle radion bli en slags enkel fildelningskanal – och alltihop skulle ha skett under tidigt 80-tal.

Efter några månaders gräv kunde jag konstatera att allt är sant!

Den som någon gång laddat in spel och annan mjukvara till dator från ett kassettband har säkert lockats att lyssna på det i en ”vanlig” kassettbandspelare. Resultatet är en plågsam serenad i form av pip och irriterande väsen.

Detta väsen är i själva verket analoga toner i olika tonhöjd som datorn omvandlat från digital information. När samma information spelas upp för datorn omvandlar denna tillbaka signalerna till digital information – förutsatt att ljudet är brus- och störningsfritt.

Att sända denna typ av signaler över radioetern gick alldeles utmärkt då FM-radions frekvensspektrum är bredare än de flesta bandspelare – och därav kläckte någon idén att överföringen faktiskt kunde ske över radiovågorna.

Radio_DatorUnder en intervju till min kommande bok, Generation 64, fick jag höra talas om denna bisarra historia – och efter en del efterforskningar och mycket letande efter rätt personer visade den sig faktiskt vara sann! Gamla artiklar från Expressen och tidningen Min Hemdator konfirmerade berättelsen.

Om detta har jag nu skrivit en artikel i IDG-tidningen TechWorld, ”Sveriges Radio fildelade redan på 1980-talet”. Ännu finns den bara i papperstidningen men snart lär den hamna även på nätet. Nu ligger den på nätet också – här.

En av initiativtagarna till ”Radio Dator” på Stockholms närradio år 1983 var Per Eriksson, i dag själv journalist.

Jag började med radio redan som tonåring och sände svag piratradio från pojkrummet. Min pappa var polis, men jag antar att allt det där är preskriberat nu. Vår inspiration var från BBC i England, de var tidiga med att sända ut datorprogram via både text-tv och radio. Den statliga radion i Nederländerna hade visst också provat något liknande, men det fick vi reda på först i efterhand.

Ansvarig för ”Radio Dator” var Hans Engström, då informatör för Motormännens Riksförbund. Av denna förening lånade de en studio – och medlem i samma datorförening var även SR-anställde Erik Fichtelius – det var så P1 fick uppslaget att lansera sin version av idén, ”Datorernas Värld” som började sändas i december 1984.

Hela artikeln hittar du här nedan:

2014-05-05 13.53.20

Ha en fortsatt trevlig måndagskväll!

 


33 svar till “De fildelade via radio redan 1983”

 1. Den inscannade artikeln handlar om närradion, men inslaget är från P1. Förekom det alltså i flera kanaler?

  Kul! Det förekom i Finland också vet jag, där det var lite mer långlivat och viktigt för hemdatorentusiasterna. De flesta finska entusiaster med åldern inne tycks känna till deras, men jag tror inte lika många svenskar känner till vår motsvarighet.

 2. Hallå Jolle. Den inscannade artikeln handlar även om Sveriges Radio; på andra sidan redogörs det för hur P1 snappar upp konceptet och lanserar ”Datorernas Värld” som kördes i cirka två år i rikstäckande radio.

  Intressant med Finland, det kände jag inte till. Min högst spontana analys är att modem tog över som fildelningskanal – och den som var ute efter spel kopierade helt enkelt av vänner. Sveriges många hemdatortidningar kan också ha varit en faktor, då de körde många programmeringsföljetonger, tävlingar och listningar – men det borde de ha gjort i Finland också, eller?

 3. Hej Jimmy
  Jag skulle också vilja berätta för dig om en ”synthare” som heter/hette? Pete Shelly som hade ett spår på sin LP som innehöll data information i form av ljud som du skriver om här ovan. Skivan heter Homosapien (tror jag jag sitter på jobbet och kan inte kolla) och jag har den om det är något intressant… det var djävligt störigt för skivan kunde ju inte gå till slut och det hände flera gånger att man somnade från skivan och fick ett jobbigt uppvaknande!
  Krister

 4. Intressant, jag ser att Pete Shelley släppte ”Homosapien” år 1981. Annars har jag gått på det faktum att rockmusikern Rick Sievey var först med mjukvara på LP; det går bland annat att läsa i Min Hemdator nr3-83:

  ”A-sidan på singeln är en poplåt med titeln ’Camouflage’ som både är komponerad och framförd av Chris Sievey. Han har också gjort dataprogrammet på B-sidan. När man spelar B-sidan på en vanlig grammofon hör man bara pip och dataskrik, men kör man in de digitala signalerna i en Sinclair ZX 81 hemdator händer det saker. Först kommer en fyraminuters version av ’Camouflage’ med låtens text på TV-skärmen frambläddrad i takt med musiken. Därpå följer två versioner av ett dataspel ’Flying train’ som Chris Seivey konstruerat.”

  Detta skulle då vara ”världens första dataspelspopsingle”, vilket det kanske också var? Vad för slags data innehåller ’Homosapien’?

 5. Jamenvisst stämmer det! Jag spelade själv in ett ”program” men det var ju inte direkt ”Exploding Fist” man delade ut tyvärr. Sen var det alltid problem med att få kassetten som jag spelat in på vår usla köksradio att fungera i C64-bandaren eftersom de hade olika tonhuvudslägen. Dessutom gick sändningarna på ganska obskyra tider har jag för mig så jag lyckades alltid missa dem.

 6. Haha, eller som Hans Engström uttryckte det: ”De program som vi fick in var inga kvalificerade saker. Ofta sådana som citeras i radioprogrammet du länkade till. De ritade lite cirklar och så.”

 7. Dataprogram på vinyl fanns det rätt många som höll på med. Pete Shelleys skiva med Spectrum-program har jag för mig var XL-1. Homosapien var väl föregångaren, med en Commodore PET på omslaget, men inget dataspår?

  Här finns en lång artikel i ämnet. Som en läsare kommenterar, experimenterade även Adolphson & Falk med detta, på en av deras skivor finns ett program för Ataris 8-bitarsdatorer.
  http://www.kempa.com/vinyl-data/

  Dessutom skickade den brittiska hemdatortidningen Your Computer ut några mjukplastskivor med program, ungefär som covertapes fast flera år tidigare.

  Jag har funderat på varför Datorernas Värld fick in så få program till C64. Min bästa förklaring var att det fanns så många användargrupper, tidningar, tidiga BBS:er osv att sprida sina program, att användarna inte hade samma behov av radion som användare av lite mindre vanliga (förlåt, alla ZX Spectrum-användare) datorer, dit hör förstås även Spectravideo. Eller så var det helt enkelt så att de effektiva 300 baud som bandspelaren presterar skulle gjort att de fick hålla på med utsändning halva natten för att kunna spela upp något vettigt program till C64, t.ex. överför ZX Spectrum sina program 4-8 gånger så snabbt. Det är klart att man kunde ha sparat med Turbo Tape 64 och hoppas att signalerna på 3000 bps gått igenom etern, frågan är om Hans & c:o testade vilka överföringshastigheter som var gångbara.

 8. Som också synes i läsarkommentarerna, lär en av de allra första LP-skivorna med datorprogram ha varit denna från 1977, dock inte utgiven av någon popartist som bonusmaterial utan där själva datorprogrammen stått i centrum och LP-skivan bara var ett lämpligt (?!) medium:
  http://www.old-computers.com/history/detail.asp?n=30&t=2

 9. Jag tror att du är något på spåren kring just bandspelarens hastighet; det tog en evinnerlig tid att ladda in saker okomprimerat till C64, nästan oavsett hur litet programmet var.

 10. Hej Jimmy.
  Första gången jag skriver här. För min egen del satt jag uppe nästan varenda gång det sändes via radio, det var bra jobbigt dagen efter, på jobbet….
  Så gott som allt på den tiden var spännande att ha varit en del av….

  Gratulerar till en rolig och nostalgisk sida!

 11. Hej Miki – välkommen, och tack! Jag tycker det är fantastiskt att så många minns detta och till och med spelade in; när jag pratade med folk innan var det få som ens trodde att det var sant – och här sitter en hel massa folk på nätet och bara minns det med egna öron :)

  Så jävla kul!

 12. Åkte även till Stockholm med jämna intervaller för att inhandla datortidningar. Sen satt man och knappade in låååånga poke-listningar. Ibland gick det bra. Oftast kraschade datorn och så fick man börja om igen, vilket man gjorde…. Härlig tid…

 13. Någon i skolan informerade mig om dessa sändningar men ganska sent så det blev inte många program som jag lyssnade på.
  Kommer ihåg att det var problem att få hem programmen i sin helhet då trimmade mopeder ofta körde förbi mitt pojkrum :-(
  Det ligger en kiosk en bit ifrån mina föräldras hus och det var en samlingspunkt på den tiden då de hade flipperspel.
  Varje gång så blev det störningar på radion och ni kan gissa hur det gick med den filen ;-)
  Radio programmet gick i repris och oftast så fick jag hela filen vid någon av sändningarna.
  Hade en ZX Spectrum på den tiden så de andra filerna fick bli otestade.

  Tror att jag har kvar dessa inspelningarna någonstans om de nu fungerar fortfarande.

 14. Om du hittar dem och de innehåller något intressant – så ut med det bara :)

 15. Dessa filer måste såklart sparas för eftervärlden!

  Programmen måste ju rimligtvis finnas i radioarkivet också?

  Jag tar gärna del av dem och det skulle vara ett nöje att packa upp ett program som ritar en cirkel. :)

  På ABC80 använde bandspelaren manchesterkodning vilken är väldigt tålig för svaj, gissar att även övriga bandare gjorde det.

 16. Det kan man tycka; när jag kontaktade Sveriges Radio hade de ingen aning. Efter två månaders tystnad gav jag upp och undersökte på egen hand.

  Men om de har ett komplett arkiv lär även dessa program såklart ligga där någonstans.

 17. Man kan misstänka att inspelningarna har raderas för att de innehöll material som inte många var intresserade av :-(
  Eller så är det som första säsongen av Trazan och Banarne som råkade bli raderad av misstag!

  Har inte mina band tillgängliga för tillfället men jag ska gräva igenom lådorna när andan faller på ;-)
  Var väldigt dålig på att märka upp band och disketter på den tiden så det blir inte helt lätt.

 18. Låter som Hi-Tech till och med idag tycker jag. Imponerande. Undrar hur det utnyttjades under kalla krigets mörkaste dagar med underrättelsetjänsten och annat :-)

 19. Jag antar att även om filerna finns långt nere i ett arkiv, råder ett kaos av möjliga rättighetsproblem som förhindrar dem att dela vidare innehållet. Det beror förstås lite på vad som sades en gång i tiden, och det var någon som kommenterade på Facebook vilken slags licens de tillämpade. Att programmakarna tillät utsändning (som vissa vill kalla för ”fildelning”) när det begav sig är ju uppenbart, men kanske det bara omfattade X antal repriser inom Y månaders tid.

  Jag skickade två radioutsända textäventyr till VIC-20 till Spelpappan, om inte annat skulle jag kunna ladda upp dem på en ftp-sajt bland alla andra spel. Dessutom finns som sagt något enstaka program till Spectravideo, om det var 328 eller 728 minns jag inte, samt något enklare program till C128. Det är förstås bara ett axplock av vad som sändes, men skulle kunna utgöra grunden för ett dedicerat arkiv just kring programmet Datorernas Värld.

 20. Hej, vilken nostalgisk artikel. Jag har själv berättat om mina strapatser man hade med dessa nattliga inspelningar och då har folk bara garvat. Problem med förbi åkande mopeder var ett problem, men ofta räckte det med att generatorn i kylskåpet knäppte till för att hela inspelningen skulle bli värdelös.
  Ett av de mer användbara programmen jag spelade in via dessa radiosändningar hette ”KASSINNEH” (för Specrum) och var otroligt användbart när man ville få en förteckning av ett kassettbands innehåll med varvräknarens start och slut. Jag har alla inspelningar kvar men nu är det några år sedan jag kollade om hela utrustningen fungerade.
  En av de mer ”moderna” tillbehören jag sedan köpte till min Spectrum 48k var de s.k microdriven, som i princip var ett pyttelitet kassettband med bara en rulle. Det som var bra med den var att den var betydligt snabbare än vanliga kassetter.

  Tack för en kul artikel och en trevlig hemsida.

 21. Tack för det; det vore kul att samla dessa program någonstans och lägga ut. Jag har som sagt fått in en del och kanske kan vi tillsammans få in dem nästan allihop? Det var ju inte jättemånga program de hann sända under ett avsnitt.

 22. Vet att det sändes ut i danskradio med… tyvärr lyckades jag aldrig spela in något.
  Och är inte säker på att det var till C64… Men coolt om inget annat…

 23. Det verkar som att flera länder kommit på ungefär samma sak, men under en kort period – det var många saker som kunde gå fel och modemen tog ju ändå över sen, trots allt.

 24. Skillnaden är ju att när man ringer en BBS med filer kan man själv välja vilka man vill ta hem. I radion var det ju utsändning av utvalda program, vare sig man ville ha dem eller inte. Snarare likartat med hur tidningarna publicerade utvalda, inskickade listningar. I det senare fallet kunde man ibland beställa en kassett med färdiga program, om AoH och de andra istället skickat med covertapes skulle det snarast gått att likna med radioprogrammets funktion.

  Tänk dock vilken praktisk nytta det här med datorprogram i radion kunde ha haft. Skattemyndigheten kunde ha färdigställt ett kalkylblad att laddas i Visicalc och Calc Result, och sedan brevledes skickat ut enskilda kontrolluppgifter att mata in i kalkylbladet inför det att man skulle deklarera.

 25. Jag gick i låg och mellanstadiet under den här tiden och kommer ihåg att vi satt med ABC80 och fick lära oss ladda in programmen som fanns tillgängliga och lite då och då så kom läraren med ett nytt spel som skickats ut via radion. Något år senare blev det C128 istället.

 26. Jag spelade in radiosändningar med program/spel till ZX Spectrum och de funkade rätt ofta.
  Detta var också under 80-talets första hälft så tekniken var något undermålig men det gick i alla fall.

  Ubåtsspel och lite annat minns jag :)

 27. Intressant artikel. Jag kommer ihåg att jag spelade in några av dessa sändningar som jag tror jag har kvar nånstans. Tror det var programvara och spel för C128. Jag går och letar lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *