Liten försmak av Amiga-medley på Joystick 6.0


I dag och i morgon är det äntligen dags för Joystick 6.0 – konsertkvällen då tv-spelsmusik regerar. Årets version är lite speciell i det att den för första gången innehåller ett Amiga-medley som gör mig särskilt intresserad.

För att ytterligare spä på spänningen lite har jag fått ta del av en försmak från medleyt som kommer från mellansteget – alltså inte den riktiga orkestern utan en midi-variant av densamma. Det låter ändå awesome!

I kväll kl.19 drar jag på Joystick och får äntligen höra Populous-musiken av Rob Hubbard spelas som den kanske var tänkte från början – med pampiga blås och tjocka pukor. Jag redogjorde för en knapp månad sedan om vilka Amiga-låtar som kommer att spelas i kväll; listan ser ut som följer:

MSO_Joystick_6

En fråga en del kanske ställer sig är hur urvalet och orkestreringen egentligen går till, så därför frågade jag helt enkelt arrangören Orvar Säfström och bad honom förklara. Det så kallade ”mellansteget” är den midi-fil som genereras av orkestreraren och presenteras nedan – observera att det alltså INTE är orkestern utan datorstyrda instrument. Orkestern låter ännu bättre.

Det här är ett exempel på ett av mellanstegen i Score- och Joystick-konserterna. Först väljer vi förstås musik, där många kriterier spelar in.

När originalmusiken sedan klippts ihop av mig till ett förslag lämnas det över till orkestreraren. Denne gör sedan riktiga orkesternoter av det hela, vilket ofta är ett stort arbete med mycket fritt tänk. När det arbetet är klart tankar vi ut en ganska grov midi-fil från notprogrammet.

Detta är det enda producenterna, alltså jag och Magnus Johansson kan lyssna på innan första repetitionen. Det är ju inte helt gratis att låna in en hel symfoniorkester bara för att kolla att allt låter bra i verkligheten…

I dagens repertoar ingår även musik från Wing Commander-serien. Särskilt denna har Orvar Säfström mycket att säga om.

I fallet Wing Commander ville jag bygga upp den faktiska dramaturgin från spelet, så vi börjar med titelmelodin och sen kommer varningsmusiken, rymdstridstemat (två varianter) och slutligen medaljutdelningen.

Orkestreraren, i det här fallet Andreas Hedlund, har ofta ett klurigare arbete ju äldre och mer elektronisk musiken är. Grundprincipen är att det ska låta skrivet för orkester, inte som att vi försöker få en orkester att låta som ett gammalt ljudchip. Det gör att första repdagen alltid är nervös och spännande för oss.

Varsågod – en grov midi-fil av Amiga-medleyt från Joystick 6.0:

 


Ett svar till “Liten försmak av Amiga-medley på Joystick 6.0”

  1. Min första Joystick i morron, lördag! Ska bli otroligt spännande! Amiga!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *