Retrospel i sommarens tecken

22 juni, 2014 av: Jimmy Wilhelmsson  

I juni har det blivit trevliga artiklar av två spelmöten jag hade tidigare i vår.

Det har dels blivit en retrofotbollsartikel tillsammans med min barndomsvän Mikael Löfstedt inför pågående fotbolls-VM i Brasilien. Och dels hade jag författaren och skribenten Thomas Engström hemma hos mig och körde en dust Summer Games och snackade om kalla kriget.

Retrokvällar är riktigt roliga; det vet alla som någon gång laddat in Speed Ball 2 eller Barbarian och kört matcher mot sina vänner som för- eller efterfest – eller rentav som underlag för själva huvudfesten?

I maj körde jag en fotbollskväll inför stundande fotbolls-VM som håller på just nu. Jag och min barndomsvän Mikael Löfstedt spelade hela nio retrofotbollspel till C64 och A500; däribland Cup Final, World Cup Manager, Five a Side, Peter Shilton´s Handball Maradona, Gary Lineker´s Superstar Soccer, Microprose Soccer, Emlyn Hughes International Soccer, Kick Off 2 samt Sensible Soccer.

Hur det gick? Ja, läs själv i ”9 klassiska fotbollsspel”ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Jag bjöd även hem författaren och skribenten Thomas Engström för att spela lite Summer Games från Epyx. Detta närmast klassiska spel har väl knappast undgått någon C64-ägare; inte bara för att grafiken ansågs vara vansinnigt snygg år 1984, utan också därför att spelet ingick i flera spelpaket som följde med köpet av dator.

Thomas Engström är en populär författare som i höstas inledde en ny thrillertrilogi med ”Väster om friheten”. Del 2 beräknas dyka upp i butik till hösten.

På den tiden handlade allt om öst och väst, särskilt idrott. Vi spelade ömsom ryssar och amerikaner; Sverige fanns ju inte med, men i nödfall kunde den som kände sig lokalpatriotisk spela dansk eller norrman. Annars var det bara ryssar och amerikaner vi ville vara.

Läs om vår dust i Summer Games i ”8 grenar som förändrade allt”

Ha en fortsatt trevlig söndagskväll – nu ska jag kolla på VM-fotboll.

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

4 kommentarer till “Retrospel i sommarens tecken”
 1. Mindrax skriver:

  Just fotbollsspel var inte mina favoriter, jag var mer inne på Track & Field och Blood’n Guts :)
  Men visst spelade jag och polarna dem alla i små doser i alla fall inför EM och VM-tider.

 2. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Jamen, det är ju precis så det är – inför de stora mästerskapen vill man liksom plocka fram lite spel som ger mervärde till festen :) Det är ju exakt samma sak med Summer Games och Winter Games – fortfarande för mig, faktiskt.

 3. Anders Carlsson skriver:

  Intressant artikel om Match Day på ZX Spectrum:
  http://www.eurogamer.net/articles/2014-06-01-the-making-of-match-day

 4. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Nice, mer sånt. Ibland blixtrar Eurogamer till med finfina retroartiklar; jobbade ju lite med de där jepparna för några år sedan och vet att de besitter en hel del kunskap de definitivt kan skriva mer om.

Kommentera