Retrospel i sommarens tecken


I juni har det blivit trevliga artiklar av två spelmöten jag hade tidigare i vår.

Det har dels blivit en retrofotbollsartikel tillsammans med min barndomsvän Mikael Löfstedt inför pågående fotbolls-VM i Brasilien. Och dels hade jag författaren och skribenten Thomas Engström hemma hos mig och körde en dust Summer Games och snackade om kalla kriget.

Retrokvällar är riktigt roliga; det vet alla som någon gång laddat in Speed Ball 2 eller Barbarian och kört matcher mot sina vänner som för- eller efterfest – eller rentav som underlag för själva huvudfesten?

I maj körde jag en fotbollskväll inför stundande fotbolls-VM som håller på just nu. Jag och min barndomsvän Mikael Löfstedt spelade hela nio retrofotbollspel till C64 och A500; däribland Cup Final, World Cup Manager, Five a Side, Peter Shilton´s Handball Maradona, Gary Lineker´s Superstar Soccer, Microprose Soccer, Emlyn Hughes International Soccer, Kick Off 2 samt Sensible Soccer.

[slideshow_deploy id=’12949′]

Hur det gick? Ja, läs själv i ”9 klassiska fotbollsspel”

Jag bjöd även hem författaren och skribenten Thomas Engström för att spela lite Summer Games från Epyx. Detta närmast klassiska spel har väl knappast undgått någon C64-ägare; inte bara för att grafiken ansågs vara vansinnigt snygg år 1984, utan också därför att spelet ingick i flera spelpaket som följde med köpet av dator.

[slideshow_deploy id=’12961′]

Thomas Engström är en populär författare som i höstas inledde en ny thrillertrilogi med ”Väster om friheten”. Del 2 beräknas dyka upp i butik till hösten.

På den tiden handlade allt om öst och väst, särskilt idrott. Vi spelade ömsom ryssar och amerikaner; Sverige fanns ju inte med, men i nödfall kunde den som kände sig lokalpatriotisk spela dansk eller norrman. Annars var det bara ryssar och amerikaner vi ville vara.

Läs om vår dust i Summer Games i ”8 grenar som förändrade allt”

Ha en fortsatt trevlig söndagskväll – nu ska jag kolla på VM-fotboll.

 


4 svar till “Retrospel i sommarens tecken”

  1. Just fotbollsspel var inte mina favoriter, jag var mer inne på Track & Field och Blood’n Guts :)
    Men visst spelade jag och polarna dem alla i små doser i alla fall inför EM och VM-tider.

  2. Jamen, det är ju precis så det är – inför de stora mästerskapen vill man liksom plocka fram lite spel som ger mervärde till festen :) Det är ju exakt samma sak med Summer Games och Winter Games – fortfarande för mig, faktiskt.

  3. Nice, mer sånt. Ibland blixtrar Eurogamer till med finfina retroartiklar; jobbade ju lite med de där jepparna för några år sedan och vet att de besitter en hel del kunskap de definitivt kan skriva mer om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *