Skön retromusik: Syndicate (A500, 1993)


Domedagsprofetior med synthblästrad musik verkar ha varit lika inne på 80- och 90-talet som det är nu. Syndicate är ett fint gammal spel från Peter Molyneuxs utvecklingsstudio Bullfrog som tog oss tonåringar med storm när vi blev utlovade att ta över världen med cyborgnyttjande maffiasyndikat.

Syndicate är dystert och tragiskt; allt går ut på att genom utpressning, våld, mord och utplåning härska över en värld i mörker. Med musik därefter.

Spel- och filmmusik om en dystopisk framtid var under hela 90-talet inspirerad av James Camerons Terminator 2 som gick på bio i Sverige under hösten 1991; exakt hur stor inverkan denna film hade på datorspelsbranschen är svårt att avgöra i dag – men för filmvärldens användning av CGI-effekter bildar den en milstolpe.

Syndicate, å sin sida, är en blandning av det mesta som släppts på vita duken fram till 1993; här finns en gnutta Blade Runner, en slatt Terminator – och en mängd andra influenskällor som på olika sätt beskriver hur megastäder ser ut, hur svävarbilar rör sig och hur cyborger kommer att äga jorden. Eller åtminstone deras ägare.

Året är 2096 – och cyberpunken frodas. Demokrati not so much.

[slideshow_deploy id=’12862′]

Kompositör av denna T2-inspirerade musik är en herre jag inte haft anledning att komma till tidigare, nämligen Russell Shaw. Van vid musik sedan barnsben då han fick en gitarr av en släkting spelade han tidigt i olika band och ville bli studiomusiker. 1992 fick han höra att Molyneux och Bullfrog sökte en ljudspecialist och eftersom han även var en inbiten datorspelare tyckte han att det lät som ett jobb för honom.

Jag är inte säker på att Syndicate var Shaws första musikjobb för Bullfrog men det finns mycket som tyder på det; andra spel han skrev musik till för Bullfrog var Theme Park, Dungeon Keeper och Magic Carpet. När Molyneux lämnade Bullfrog för att grunda Lionhead Studios hängde Russell Shaw helt enkelt med honom – och fick därmed äran att även arbeta med musiken till titlar som Black & White och hela Fable-serien.

Varsågod – Syndicate till A500 från 1993

 


3 svar till “Skön retromusik: Syndicate (A500, 1993)”

  1. Ja, frågan är om det inte är ett av Amigans absolut starkaste titlar; det är fortfarande grymt bra när jag tänker på det – vilket gör det extra synd att den så kallade rebooten var så slätstruken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *