SVT smygrapporterar om Generation 64

10 juni, 2014 av: Jimmy Wilhelmsson  

Det är inte förrän i september kommande boken Generation 64 ska ligga klar hos webbhandlare och butiksdiskar men redan nu visar SVT framfötterna och sänder ett litet reportage om både boken och C64-folket.

Vi har ju inte riktigt börjat slå på trumman än – mest eftersom det är roligare att göra det när man faktiskt har boken i näven – men visst är det ändå väldigt roligt att media hittar och fattar nyhetsvärdet.

Förra veckan var SVT här och snackade C64. Reportern var en insatt herre som själv förmodligen också spenderat sin beskärda del vid den blå skärmen och sammanlagt lade vi nog en och en halv timme på att filma, prata och ladda in demos och spel.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Detta skedde som sagt i onsdags i förra veckan och eftersom det inte handlar om katastrofala jordbävningar och annat sekundstoff gick storyn att dra på tills det kom en dag med lite färre händelser. Den dagen var tydligen i dag :)

Detta var ju SVT:s lokala sändningar som kallas Sydnytt. Som grädde på moset kände dock även nationella Kulturnyheterna att ämnet är av yttersta vikt – och hade därför med hela reportaget i sin 21.40-sändning, vilket såklart är trevligt.

kulturnyheterna_generation64

Kulturnyheterna erbjuder inte sina sändningar via inbäddad kod, vad jag kan se, så om du vill se denna version får du snällt klicka dig hit.

Hur det går med boken? Jodå, vi jobbar på som små iglar med allt och törs väl säga att vi är i slutskedet. Om du inte är sugen på att förhandsbeställa boken går det bra att vänta till släppet i september. Då hoppas vi att boken finns i välsorterade boklådor landet runt. Jag noterar att boken redan finns att bevaka på CDON, Bokus och Adlibris.

Ha en fortsatt trevlig tisdagskväll!

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

7 kommentarer till “SVT smygrapporterar om Generation 64”
 1. Mindrax skriver:

  Underbart :)
  All exponering är bra exponering.

 2. Markus skriver:

  Hade totalt glömt bort att beställa. Så dök den här sidan upp i en historiksökning. Nu är mitt ex beställt iallafall.

 3. Anders Carlsson skriver:

  Här görs det drösvis med böcker och dokumentärfilmer om NES, men jag minns inte att någon av dem omnämnts i SVT:s kulturnyheter. Så fort det är på gång en bok om C64 blir det annat läge… :-) (jag kan förstås minnas fel)

 4. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  @Markus: Stort tack :) Kul att folk hittar tillbaka lite då och då.

  @Anders: Men det är ju helt logiskt? Om det släpps drösvis med NES-böcker är det ju inte direkt någon nyhet; mig veterligen har ingen bok om det svenska C64-arvets släppts tidigare :)

  Skämt åsido så *är* Sveriges C64-historia intressant och oberättad. Den handlar om långt mycket mer än spel och genomsyrar så stor del av 70-talisternas uppväxt att den förtjänar uppmärksamhet – särskilt med tanke på vad som skapats i kölvattnet i form av spel, företag, kultur och innovationer.

 5. Mindrax skriver:

  Den formade mig som är född 1972 och det var den dator som jag har starkast känslor för efter Amigan.

 6. Micke skriver:

  Ja den där blåskärmen triggar alltid igång ett stort leende på läpparna till skillnad för viss annan blåskärm. Skönt inslag trots den skorrande dialekten på Spelpappan men det är väl förväntat av ett inslag på sydnytt =)

  Ser fram emot boken som självfallet är förbeställd – heja Jimmy!

 7. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Haha, ja man pratar som man pratar – inte mycket att göra åt :) Tack.

Kommentera