Skön retromusik: Cybernoid (C64, 1987)

4 juli, 2014 av: Jimmy Wilhelmsson  

Av någon anledning är det shoot ’em up-spel vi ofta minns mest från våra gamla datorer – och av någon annan anledning (eller kanske exakt samma?) så är det inte de spelen som överlevt in i vår tideräkning.

Ibland livas spelscenen på konsolerna upp av ett nytt bärbart shoot ’em up, som exempelvis Sine Mora eller Super Stardust HD, men alltför ofta tvingas vi nostalgiskt drömma oss tillbaka för den riktiga känslan – och musiken.

Tur är det då att klassiska gamla spel som Cybernoid finns, så att vi kan minnas dem – och tur är det väl också att killar som Jeroen Tel fick skriva musiken så att det förblir minnesvärt.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Cybernoid gavs ut av Hewson Consultants som sedermera blev till 21 Century Entertainment som bland annat gav ut svenska Rubicon. Anledningen till att jag skriver ut detta är inte enbart därför att jag haft Rubicon på tapeten som skön retromusik utan också för att Jeroen Tel skrev musiken även till detta spel – och mycket annat Hewson gav ut.

Cybernoid är ett lagom svårt icke-skrollande skjutarspel med nya svårigheter på varje skärm, till skillnad från det klassisk i att flyga fram över en skrollande skärm. Jag kan inte minnas att jag någonsin klarat spelet utan fusk men kan däremot dra mig till minnes flera gånger då jag laddat in det bara för att lyssna på musiken.

Det finns förresten en rolig historia om Jeroen Tel och en svensk koppling; faktiskt så rolig att jag spar den till kommande boken ”Generation 64: Commodore 64 gjorde mig till den jag är”. Sån är jag :)

Varsågod – Cybernoid till C64 från 1987

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

3 kommentarer till “Skön retromusik: Cybernoid (C64, 1987)”
  1. Mindrax skriver:

    Grym musik, spelet klarade jag aldrig dock :)

  2. richard skriver:

    Fantastiskt musikstycke som jag lyssnat på än idag.glöm inte att skriva om tvåans musik som är minst lika bra.

  3. Jimmy Wilhelmsson skriver:

    Ja, precis – det hade jag nog tänkt. Egentligen tänkte jag köra tvåan redan nu men insåg att jag inte ens kört ettan.

Kommentera