Skön retromusik: Cybernoid (C64, 1987)


Av någon anledning är det shoot ’em up-spel vi ofta minns mest från våra gamla datorer – och av någon annan anledning (eller kanske exakt samma?) så är det inte de spelen som överlevt in i vår tideräkning.

Ibland livas spelscenen på konsolerna upp av ett nytt bärbart shoot ’em up, som exempelvis Sine Mora eller Super Stardust HD, men alltför ofta tvingas vi nostalgiskt drömma oss tillbaka för den riktiga känslan – och musiken.

Tur är det då att klassiska gamla spel som Cybernoid finns, så att vi kan minnas dem – och tur är det väl också att killar som Jeroen Tel fick skriva musiken så att det förblir minnesvärt.

Cybernoid gavs ut av Hewson Consultants som sedermera blev till 21 Century Entertainment som bland annat gav ut svenska Rubicon. Anledningen till att jag skriver ut detta är inte enbart därför att jag haft Rubicon på tapeten som skön retromusik utan också för att Jeroen Tel skrev musiken även till detta spel – och mycket annat Hewson gav ut.

[slideshow_deploy id=’13008′]

Cybernoid är ett lagom svårt icke-skrollande skjutarspel med nya svårigheter på varje skärm, till skillnad från det klassisk i att flyga fram över en skrollande skärm. Jag kan inte minnas att jag någonsin klarat spelet utan fusk men kan däremot dra mig till minnes flera gånger då jag laddat in det bara för att lyssna på musiken.

Det finns förresten en rolig historia om Jeroen Tel och en svensk koppling; faktiskt så rolig att jag spar den till kommande boken ”Generation 64: Commodore 64 gjorde mig till den jag är”. Sån är jag :)

Varsågod – Cybernoid till C64 från 1987

 


3 svar till “Skön retromusik: Cybernoid (C64, 1987)”

  1. Fantastiskt musikstycke som jag lyssnat på än idag.glöm inte att skriva om tvåans musik som är minst lika bra.

  2. Ja, precis – det hade jag nog tänkt. Egentligen tänkte jag köra tvåan redan nu men insåg att jag inte ens kört ettan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *