Generation 64 går till tryck

5 augusti, 2014 av: Jimmy Wilhelmsson  

Så var den äntligen färdigskriven, formgiven och korrekturläst; Generation 64: Commodore 64 gjorde mig till den jag är har nu gått till tryck och bara ett omvänt mirakel eller extremt mycket slarv eller otur kan stoppa oss nu.

För mig, formgivare Kenneth Grönwall och förläggare Erik Johansson var juni och juli månad en hyfsat intensiv period. Nu går vi in i en ny fas.

Jag har aldrig arbetat med en bok förut; men du som arbetar mycket med webb känner ju till jargongen att det är bättre att lansera när du är ”nästan färdig” än för sent – resten kan fyllas i ”sen”.

C64_old_3Det där gäller inte i bokbranschen; en tryckt pappers-uschling är etsad i mänsklighetens historia. För alltid. Detta är världens naturligaste sak för bokfolket – men helt nytt för mig.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Inte för att jag inte begrep det från början utan mer för att det är svårt att sätta punkt, att säga ”nu är den banne mig klar”.

Det är klurigt att räkna ut hur många människor jag intervjuat för bokens räkning men förutom de 30 kända och okända svenskar som presenteras med sina egna berättelser uppskattar jag att jag samtalat med ytterligare 30 för research, extramaterial och rena fakta. Och plockat in hjälp från många fler.

Tack- och hälsningslistan består av hela 170 namn; jag får säkert anledning att utöka den på något vis på webbplatsen senare. Egentligen skulle jag även vilja hälsa och tacka varje förhandsbeställare individuellt; jag får fundera på det där.

C64_old_5Jag har fått ett jättefint gensvar från folk som velat vara med; massor av berättelser har fått väljas bort för att de inte får plats – eller helt enkelt för att jag inte lyckades få dem tillräckligt unika eller intressanta nog att stå på egna ben utan att bli långa och pratiga.

Jag och Kenneth har dödat många darlings och tyvärr fått sålla bland mycket fint material; men det gör ju å andra sidan bara att boken blir så mycket bättre. En del av detta extramaterial kommer att publiceras på webben.

Arbetet med en bok blir betydligt mer komplicerat ju fler bilder du har – och bildmaterial har vi väldigt gott om. Drygt 325 bilder har på olika sätt flödat genom tryckanpassningsproceduren och flera av dem är unika och aldrig tidigare publicerade; jag vill tacka alla som öppnat sina privata arkiv samt alla fotografer – proffs såväl som amatörer – som låtit oss använda deras material.

Samtliga 30 medverkande har fotograferats i nytagna bilder som representerar dem på det vis de är i dag; vi tycker att det ger boken en fin kontrast så att tillbakablickarna inte helt tar över. Vi har även gått igenom mängder av spel, demos och annan mjukvara för att få exakt den där skärmdumpen vi vill ha – vilket såklart tagit åtskilliga timmar.

C64_old_4Under vintern och våren har jag även spenderat mycket tid i tidningsarkiv, framförallt de utmärkta samlingarna på Universitetsbiblioteket i Lund. Jag har plöjt genom mängder av dator-, dags- och kvällstidningar och i det fall jag inte hittat vad jag söker har jag tagit hjälp av före detta chefredaktörer, frilansare och privata samlare – ett stort tack till er allihop.ANNONS

DATATRÖJAN är ett måste på demopartyt eller på arbetsplatsens afterwork. Visst, någon kommer säkert iklädd en Star Trek-tröja - men COMMODORE slår ändå högre! Välj mellan GENERATION 64 och GENERATION 500 (eller ta båda). Storlekar från S till XXL.

Pris: 239:- styck
Modell: Gildan Softstyle 100% bomull

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!Så vad återstår? Jo, tryckeriet ska såklart svepa sin magi över hela produktionen och leverera slutprodukten. Därefter ska jag skriva en mängd extramaterial jag tänkte bjuda på via webbsidan samt sätta igång lite pr-arbete och svara på frågor från intresserade parter.

Inom kort kommer jag såklart även att presentera lite smakprov från boken vi är så stolta över :)
Har du ännu inte beställt men är kanske sugen? Glid över till http://generation64.se och spana in.

Ha en fortsatt härlig tisdagkväll!

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

7 kommentarer till “Generation 64 går till tryck”
 1. Mindrax skriver:

  GÖTTANS!!!! :)

 2. Micke skriver:

  Härligt!
  Utan att sätta press på dig men det här blir ju höstens bok helt klart.
  /Mikael

 3. Fredrik skriver:

  Lycka till. Jag har förbeställt nu.

 4. Mackan skriver:

  Ska bli kul att läsa :)

 5. Anders Grenholt skriver:

  Kul – det kommer verkligen bli roligt att läsa Generation 64 då den släpps senare i sommar!

  Samtidigt kan jag inte låta bli att bli lite bekymrad då jag läser denna uppdatering. Kan Spelpappan.se bekräfta om boken innehåller några spoilers? Hur mycket jag än vill läsa boken vill jag inte förstöra eventuella ospelade titlar som Generation 64 behandlar genom att få reda på hur spelen slutar.

  Om boken innehåller spoilers -. kan Spelpappan.se möjligtvis publicera någon form av errata med en förteckning över de sidor man bör hoppa över för att inte få slutet av ett spel avslöjat?

 6. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Hm, det är en intressant detalj jag inte direkt tänkt på. Det kan jag givetvis göra om det finns intresse, dock blir det isåfall online. Jag ber att få återkomma, ok?

 7. Anders Grenholt skriver:

  Tack så mycket för svaret, Jimmy! Jag ser fram mot boken, men som sagt helst av allt i en version där jag slipper spoilers eller åtminstone är förberedd på dem. Om Generation 64 kommer få en officiell sajt hoppas jag kunna hitta en ”läsanvisning” där (eller kanske här). Tack så mycket, och lycka till med lanseringen.

Kommentera