Spelpappan hittar guldkorn: ”En trotjänare har lämnat oss”


När jag skriver detta är jag lite lätt överväldigad. Flera förhandsbeställare har fått hem sina exemplar av boken Generation 64 och till min glädje ser jag att Twitter-flödet är fullt av hurrarop. Alltså – kolla själv så får du se.

Som motpol till detta tänkte jag som guldkorn presentera ledaren som förkunnar att C64 läggs ner. Detta var dessutom i det sista numret av Datormagazin jag prenumererade på. Ett slut i dubbel bemärkelse.

datormagazin_14_1992Till hösten 1992 hade jag ett sommarlov tidigare gått ut gymnasiet. Min Amiga 500 kändes seg trots extraminne. Min Commodore 64 var såld; samma dator köpte jag senare tillbaka och har inte släppt sedan dess.

Men prenumerationen på Datormagazin släppte jag; det blev inga fler nummer förrän jag sprang på allra sista numret 4 år senare. Jag tror inte att det hade något med säljstoppet av C64 att göra, det var bara en slump.

Du som har förhandsbeställt Generation 64 har ju fått läsa en kopia på nyheten om att Commodore 64 lades ner. I hörnet av varje kapitel hittar du en liten webbadress, en URL. Här har jag gömt extramaterial och rättelser för den som är hugad nog att vilja veta mer. Guld för den som orkar leta, så att säga.

I extramaterialet kring ”Sverige år 1993” omnämns Christer Rindeblads krönika om slutet för Commodore 64 – men den återges inte. Det gör jag här.

Som ett guldkorn att bevara för fler än de som råkar läsa mitt extramaterial. Håll till godo – ”En trotjänare har lämnat oss” från augusti 1992.

En trojänare har lämnat oss

Så är det slut. En gammal trotjänare har lämnat oss. I detta nummer av Datormagazin kan vi läsa att svenska Commodore slutat sälja C64.

En del säger säkert: Äntligen! Det var på tiden.

Själv tycker jag att det är trist. Det är en epok som går i graven. C64:an fostrade den första generationen hackers i Sverige. Det var 64:an som introducerade mig i datorvärlden. På den lärde jag mig grunderna i programmering.

ledare_C64_goneFortfarande anser jag att C64 är en överlägsen nybörjardator. Med den inbyggda BASICen fick den mängder med svenska ungdomar att börja ta de första stapplande stegen i programmering.

Amigan är visserligen häftigare på alla vis. Den slår 64:an vad gäller pris och prestanda med hästlängder. Men Amigan är kanske för avancerad för att kallas en bra nybörjardator? Det är helt enkelt svårt för en absolut novis att komma igång med Amigan. Är det kanske därför som intresset för programmering minskar i Sverige?

Hur som helst. Commodores 64 (som också kallades VIC64) borde faktiskt få medalj för lång och trogen tjänst. I tio år har den hängt med.

Ingen annan dator har lyckats överleva under en så lång period. 64:an är dessutom världens mest spridda dator. Totalt har det sålts ca 14 miljoner C64:or sedan introduktionen 1982! Bara i Sverige har det sålts över 200.000. Merparten av dessa står dock bortglömda i garderoben. Våra undersökningar har visat att det bara finns ca 10.000 – 15.000 aktiva C64-användare kvar i Sverige.

Det märkliga är att utanför Sveriges gränser så lever och frodas C64:an. Speciellt i öststaterna. Commodore International räknar med att sälja över en halv miljon 64:or under 1992 till främst Polen och Ryssland!

Vilken affärsidé. Samla ihop alla gamla dammiga 64:or i Sverige och sälj dem till öststaterna.

 


3 svar till “Spelpappan hittar guldkorn: ”En trotjänare har lämnat oss””

  1. Dock gick C64:an aldrig i graven egentligen.
    Den lever kvar i många hem än och även yngre generationer som inte ens var födda under glansdagarna använder och programmerar maskinerna idag.

    Underbart :)

  2. Ja verkligen! Men det var inget käre Christer Rindeblad kunnat föreställa sig ens i de vildaste drömmar! :)

  3. Fanns många som sa så om Amigan med, min A1200 rullar på hos mig som aldrig förr.
    Dock en aning modifierad för mer moderna ändamål :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *