Minns du vilket datum du skaffade saker?


Genom åren har jag genomfört många intervjuer och låtit personer berätta sin historia kring hur de började med olika saker. Gång på gång hör jag folk räkna upp datum eller åtminstone ungefärliga tidpunkter då de skaffade saker, till exempel en Commodore 64.

Själv minns jag nästan aldrig nånting. Det störde mig så till den grad att jag begav mig till mor min för att hitta kvitto på både min C64 och Amiga 500.

Jag kan inte låta bli att ofta imponeras av mina intervjuoffer. De kan ofta peka ut månader och ibland på dagar när då en viss händelse inträffade, till exempel när de skaffade sin första dator, började spela rollspel eller avnjöt en viss film, skiva eller bok.

computercenter_spelpappanSjälv har jag skruvat på mig vid den självklara frågan; ”när skaffade du Commodore 64?”

Jag har velat säga år 1987 men har inte haft något belägg för det. Jag minns att det var i butiken Spelhålan i Malmö och att priset var runt 2.000 kronor. Men var det verkligen 1987?

Jag vet också att jag skaffade Amiga 500 under hösten 1989 då jag nyss börjat gymnasiet på Malmö Latinskola i samma klass som två redan glada Amiga-ägare, Nicholas och Martin. Men i övrigt är det tunt med tidsrelaterade detaljer.

För att belysa mitt minnesdunkel har jag frågat min mor om hon månne mindes? Det gjorde hon inte men däremot hade hon en annan idé; eftersom hon är en ordningssam kvittosparare av rang visade sig att både kvittot för min C64 och min Amiga 500 låg prydligt i respektive pärm. Förbryllad över den nästan störningsartade noggrannheten – men överlycklig för att jag äntligen skulle få veta – begav jag mig i dag till mina föräldrar för att ta del av kvittona.

C64_Spelpappan_kvittoDet visade sig att jag mycket riktigt inhandlade min Commodore 64 på Computer Center på Hamngatan i Malmö, affären som i folkmun kallades ”Spelhålan” och som var stans dåvarande vattenhål för datorspels- och rollspelssugna tonåringar.

Burken kostade 1.995 kronor inklusive en svart TAC-2 och köptes alltså den 8 juni 1988, tre dagar efter min födelsedag.

Detta var sent, betydligt senare än jag ville minnas – men kvitton ljuger ju inte. Jag vet att jag under lång tid gick hem till min gamle vän Mikael efter skolan för att mätta mitt C64-behov och inser att jag förmodligen gjort så i ungefär ett år, kanske ännu längre. Tydligen satt jag själv med Commodore 64 under blott ett år och drygt två år sammanlagt – men det kändes betydligt längre.

amiga500_spelpappan_kvittoDen 2 september 1989 köpte jag nämligen min Amiga 500 i en nyöppnad butik som erbjöd de tre första kunderna rejäl rabatt på datorn. Kön var redan lång när vi dök upp på morgonkvisten men jag beslöt mig för att köpa en Amiga 500 ändå, till ordinarie pris. När datorn slogs in i kassan såg jag något ingen annan såg; nämligen att rabatten drogs trots att jag inte var en av de tre första i kön som fått en särskild rabattbricka att visa upp. Kassaapparaten var alltså inställd på att ge rabatten till de tre första Amiga-kunderna.

Jag höll masken genom hela köpet och avslöjade inte misstaget för mina föräldrar förrän vi kört iväg. Vad som hände när den tredje ”riktiga” rabattkunden kom till kassan fick jag aldrig veta.

alexander_hofman_generation64
Alexander Hofman (foto: Anna Kallberg)

Killen som stod i kassan vid köpet var ingen mindre än Alexander Hofman, grundare och sångare i synthpopbandet S.P.O.C.K och som också är med i min nyss utgivna bok, Generation 64.

Detta var en ren slump; jag kände inte Alexander då och lärde inte känna honom på allvar förrän vi sågs kring intervjuerna till boken. Lustigt är bara förnamnet.

Mysteriet är alltså löst; jag vet nu exakt när och hur jag fick mina två första datorer och kan äntligen också berätta min historia.

Hur är det med dig? Är du precis lika dålig på att minnas datum för dina viktiga inköp?

 


32 svar till “Minns du vilket datum du skaffade saker?”

 1. Den enda Commodore-dator jag köpt ny i butik var min Amiga 500+ som inhandlades på påsklovet 1992. Någonstans har jag sannolikt kvar kvittot. Jag minns att handlaren, en liten butik i Stockholm dit jag och min mamma tagit shoppingbussen över dagen, saknade originalmus (!) så han fick skicka med en tredjepartsmus omställbar mellan Amiga och ST. Jag fick också välja fyra gratis spel ur ett något begränsat sortiment; det blev Boulder Dash Construction Kit, Rockford’s Riot (japp, i princip samma spel fast med uppdaterad grafik), Veteran (liknande Operation Wolf) och Faery Tale, som jag senare råkade smitta ner med ett virus.

  Min storebror köpte sin VIC-20 den 4 februari 1984 för 1495 kr, inklusive manual som enligt säljaren inte skulle följa med men blev tvunget att göra så ändå. Bandspelare köptes samma dag fast på annan butik för 445 kr, jag antar att deras pris på C2N var bättre än den första affärens pris.

  Alla övriga datorer, inklusive olika C64-or, Amiga 1200 osv köptes begagnade. Förutom ovan nämnda Amiga 500+ så har mina nydatorköp genom åren begränsat sig till typ tre moderna PC som jag skruvat ihop själv från lösa delar, och en laptop som jag köpt ny så sent som härom månaden (tidigare laptops jag ägt har varit begagnade).

 2. Var originalmusen bortplockad ur lådan, eller vad? Tillbakalämnat ångerex? :)

 3. Köpte min första C64a från USR Data på Tegnénrgatan våren 1983 (de första exen med flimrande sprites!) kostade 5995:- passade på att köpa en 1541:a samma dag för… just det: 5995:- !!! Måndslönen var ca 5000:- ? ;) jag hade redan en VIC-20 med 1540 som dock inte lirade med C64. Senare kom uppdaterade EPROM:ar för 1540 som gjorde om den till en 1541, tror de kostade 400:- Redan till julen 1983 hade priset droppat på C64 till 3995:- så, som vanligt kostar det att ligga på topp och vara ”early adopter”… ;)

  Sålde ganska snart VIC-20 med egentillverkat 32KB minne (!) samt en hel hög med tillbehör, de flesta egentillverkade som tex cartridge för EPROMar, ja ni fattar ;), hela klabbet gick för 3500:- , VIC-20 hade kostat mig 2499:- på Sollentunamässan 1-2 år tidigare så det var ju en bra affär med tanke på att alla grejor jag byggt var ”gratis” (jobbade inom elektronikindustrin) :)

 4. Shit, du langade upp 12 lakan på disken – och fick flimrande sprites? :)

  Vad har du kvar i dag? Bygger du fortfarande egna grejer?

 5. Ja, sen skulle man ha en skrivare också, ca 6000:- ;) (Commodores egna skrivare STANK!) så det blev en STAR med emuleringsinterface från SECUS (där jag jobbade senare!) ;)

  Nja, inte mycket ”det var bättre förr” 8-) men en C64 kartong i garaget finns samt 1541 hottad med1541 Flash! etc + 4711 tillbehör, dock säkert 10år sedan jag kollade på detta…

 6. Jag vet inte vad som var grejen med min Amiga 500+, kanske musen var urplockad till någon annan, tidigare kund.

  Angående prissänkningen 1983 skedde den under sensommaren, efter att Commodore bedrivit aggressivt priskrig i USA på våren. Bästa kommentaren tyckte jag att Christian Nilsson på Sord (Sahlén? SMC? annan generalagent/återförsäljare?) stod för, att de uppfattade det som en realisation och VIC-datorerna redan var på väg att försvinna från marknaden.

  Förresten går väl en 1540 att använda med C64 om man POKE 53265,0 först för att släcka skärmen? Lite besvärligt dock, och program som laddar automatiskt kanske inte står ut med att ha skärmen släckt.

 7. Yep, det finns en bra artikel i ett gammalt datortidningsnummer där i stort sett alla konkurrenter spår Commodores omedelbara förfall och utträde från marknaden.

  @steve: The early adopter of Malmö!

 8. Jo, men i verkligheten ville man ha en1541… vet inte hur många 1541 och C64or som passerade, men det var åtskilliga. Där jag jobbade då fick jag även ansvar för utbildning av alla som av företaget fick en C64a om de gick på ”programmeringskurs” som jag höll… :) På den tiden ca 1985 trodde man att alla skulle behöva ”programmera”…. de flesta hade ju inte ens sett ett tangentbord och (som tur var) fanns inte musen annat än till Macen så jag slapp iaf utbilda 60+are på detta. ;) hade även en SX-64 som även den fick en 1541 FLASH! inmonterad (3ggr snabbare transfer) Den väckte en visst avund på diverse möten och copypartyn på 80 talet.

  Amiga 1000, där köpte jag en av de 10 första som kom till Sverige, (direkt av Commodore i Lunda) de hade NTSC Kickstart och minns inte hur, men det innebar en resa runt Stockholm för att jaga en Kickstart diskett som fungerade..???. resten är historia! :) Detta var 1985
  Hade senare en svindyr Amiga 2000 med 30MB hårddisk (!)! PC kort etc, men sålde rasket och satsade på ”riktig” PC istället! 8-)

 9. Det är lustigt hur många människor som minns den allra första Amigan i Sverige, jag har hört flera personer på sistone berätta historier om det och sade sig varit med, ha köpt eller känt någon som köpte den första eller en av de första. Iofs kanske det är så unikt att det faller sig naturligt att de som faktiskt var riktigt tidigt ute bubblar upp till ytan med sina berättelser. Det skulle kunna vara intressant att sammanställa alla dessa berättelse var för sig, och sedan jämföra minnen och intryck.

 10. Jag köpte inte min C64a utan fick den i present när jag var 13 år. Men jag minns det som igår och alla synintrycken och dofterna runt den sitter etsade i själen för evigt.
  Min första Amiga köpte jag av en bekant som skulle flytta utomlands. Komplett med monitor, skrivare och grejer. Sen köpte jag en extern HD på Mr.DATA i Malmö och livet blev en dröm.
  Minns med när jag köpte min Amiga 500+ i Malmö. Jag kånkade den hela vägen till stationen vidare till metropolen Eslöv och sen buss ut till Marieholm där jag bodde för tillfället.
  Det var en pärs men värt mödan med råge :)
  10 mil med kollektivtrafik och enkel gång var inget som hindrade mig från att ta mig till Malmö och klippa en maskin. Detta var 1992 tror jag bestämt.

 11. Amigans lansering föregicks ju av en hel del snack, inte minst från Commodore som led av stora problem både hårdvaru- och marknadsmässigt inför släppet. Det tog en evinnerlig tid och Atari hann före med flaggskeppet ST som egentligen gav mer för pengarna – åtminstone tills dess att Amiga 500 dök upp.

  Extern HD, ja…fortfarande måste jag nog beskriva det som objektivt sett mitt sämsta köp någonsin :)
  http://digitalt.cafe.se/min-grej-spelskribenten-och-forfattaren-jimmy-wilhelmssons-favoritpryl/

 12. Jag förstår varför du kände så gällande extern HD eftersom du uppenbarligen bara spelade spel.
  Och vi vet ju alla hur kass det var med HD-stöd i början i spelen :)

  Dock så körde jag mycket musik och grafik på min Amiga så det underlättade enormt mycket att slippa sitta och swappa med ST-diskar och annat när man jobbade.
  Alla instrument och moduler samlade i mappar på en HD var rent guld i min värld.
  Jag skulle nästan vilja påstå att det var ett av de bästa köpen av extrautrustning till min Amiga jag införskaffade.
  Sen var det min Action Replay II och senare en 3:a som var mina bästa investeringar.

 13. Nja, jag gjorde faktiskt rätt mycket trackermusik – vilket jag inte gick in på i intervjun med Café – men diskswapping ensamt vägde inte upp 5.700 pix. Det var otroligt mycket pengar för mig men å andra sidan minns jag inte riktigt vad jag väntade mig skulle hända. Jag antar att jag tänkte att 52Mb skulle vara mer än det var :)

  En Action Replay var ju däremot väldigt användbar ställd till kostnaden.

  Under en svag period i mitten av 90-talet tyckte jag allt med Amiga var trams. Min burk lånades ut och med den all min musik. I dag vet jag inte riktigt var den är, kanske borta för alltid. Lite symptomatiskt är att jag nyligen hittade en låda disketter med min bäste väns musik noggrant backupad. Han hade förmodligen gett den till mig för safekeeping den dagen då vi skildes åt och han startade nytt liv i USA. Så kan det vara.

  En del av det är riktigt bra grejer – jag kanske ber om hans tillåtelse att publicera det en vacker dag. Tror inte att det är gjort.

 14. Härligt att höra :)
  Allting är relativt men jag förstår ditt resonemang gällande de höga priserna.

 15. Kring 1984 fick jag ett Intellivision Tv-spel. Det spelades det mycket på tillsammans med kompisar men så fort jag fick ögonen på en dator – oavsett modell – så var siktet inställt på detta. På den tiden förstod jag inget kring de olika skillnaderna men vänner tipsade – Köp ingen Vic-20 i alla fall. Lagom till julen 1986 fick jag min Commodore-64 (brödrostmodellen för ca 2.500 kr) och den tillbringade jag tusentals timmar på innan jag sålde den 1989.

  Då, i december 1989 fick jag min Amiga 500 (4.995 kr) som man dreglat efter hos kompisar och i affären alldeles för länge. De första spelen som Shadow of the Beast och Faery Tale Adventure lämnade starka spår i själen. Den utrustades enbart med extraminne ett år senare, därefter bytte jag till Amiga 600 1992 och köpte sedan Amiga 1200 i april 1993 i en av butikerna i Stockholm den kom in först i för ca 4.500 kr.

  Det enda den blev extrautrustad med var en extern diskettstation. Hårddisk var fortfarande helt utanför de ekonomiska möjligheterna. 1994 både sålde jag den gamla Amiga 1200 och köpte en begagnda Amiga 1200 med 60 MB Hårddisk. Fantastiskt. Tyvärr sålde jag den kring 1995 då jag motvilligt tvingades köpa en PC (eftersom jag bara spelade spel och på den tiden hade PC:n tagit över). Det blev en 486 Dx4/120mhz/4mb/520mb på Aktra City i Stockholm för ca 4.500 kr.

  Då jag kom hem och försökte få igång Doom i dosläget utan att lyckas pgr av allt minnesstrul man var tvungen att trixa med, så tömde jag sparkontot och inhandlade 4 MB extra RAM för 1.500 kr. Sedan kunde man dock köra i lugn och ro ett tag….

 16. Jag hade möjligtvis fortsatt med Amiga, precis som du, om det inte varit dels för att min datorkarriär avbröts av en lång militärtjänstgöring och dels för att äventyrsspelen verkligen inte gick att köra (eller ens släpptes) på Amiga längre. Det tog mig hårt – så det blev som jag berättat tidigare en 486 även för mig under våren 1995. Till hösten samma år blev det Internet.

 17. Jag fick med ett hjärnsläpp under nittiotalet och sålde min Amiga 1200 med extra allt och köpte en PC.
  Och jag ångrade mig senare men då var det så dags.
  Men jag fick några A500 och intresset återuppstod och vips så hade jag en A2000 och en A1200 igen.
  Jag har min A1200 kvar med Turbokort 030/50 och 256Mb i Fastmem och kör allt ifrån minneskort istället för gamla sura HDDs.
  Så den går varm än idag här hemma :)

 18. Gott att höra! Jag köpte en Amiga 1200 med HD, 68030 + 4mb RAM ca 2002-2003 men bytte bort den ett år senare mot en bärbar PC. På den tiden var dessa dyra och eftertraktade. Suck..nu saknar jag 1200:an. Tyvärr gör ju platsbrist att även om jag köpte en idag så skulle den få stå i förrådet.

  Drömmen har ju alltid varit en A4000T men jag skulle gärna vilja ha en dator med Amiga OS 3.5/3.9 eller 4.0/4.1. Inte för att jag vet vad jag skulle göra med dem med tanke på att jag i princip glömt allt om hur man hanterade Workbench m.m.

 19. Min Commodore 64 inhandlas också våren 1983 (med den berömda flimrande sprite nr. 7) för priset av 5.995 kr. Kvittot ligger faktiskt kvar i kartongen tillsammans med datorn för jag har den faktiskt kvar än idag. Senare inhandlas ett ROM-kit med svenska tecken och svenska tangenter med ÅÄÖ eftersom 64:an när den kom hade amerikanskt tangentbord och amerikansk teckenuppsättning. Även en 1541 diskdrive inhandlades samma år. Allt köptes i en dator butik nämnd “Industri System Data” som fanns i Landskrona på 80-talet.

  Några år senare bokade jag och köpte jag min Amiga 1000 i butiken “Diskett” på Södra Förstadsgatan i Malmö. Skruvar man av locket så finns alla konstruktörernas namn ingjutna i plasten inklusive Jay Miner’s hund Mitchy’s tassavtryck.

  Lite märkligt var att Amiga 1000 enbart levererades med 256 MB RAM vilket bara räckte till att ladda in Kickstart och operativsystemet. Försökte man göra något med Amiga som att ladda in ett program, dök obönhörligen det berömda “Guru Mediation” upp på skärmen. I fronten skulle man nämligen plugga in ytterligare 256 MB RAM men dessa var försenade från leverantören så de första veckorna satt man mest och stirrade på skärmen. Så varför man inte satte in 512 MB redan från start är en liten gåta. Men efter att RAM minnet anlänt så började man lära sig både Lattice C och Fortran samt spela dessa underbara spel som lanserades.

  En annan kul grej var att det ursprungliga operativsystemet aldrig slutfördes. Så man fick snabbt modifiera ett annat OS, Metacomco’sTRIPOS som var skrivet i BCPL, till att bli Amigan’s första operativsystem. Senare skrevs delarna av BCPL om i språket C. Vidare så levererades också Amiga 1000 med Metacomco’s ABasiC som inte ska förväxlas med AmigaBasic som kom senare.

  Kort därefter köpte jag in en Amiga Sidecar, en koloss som man plugga in i sidan på sin Amiga 1000 så fick man även en IBM PC med MS-DOS. Men redan före Sidecar så hade Commodore gjort en MS-DOS emulator kallad Transformer där man körde MS-DOS program rakt in i Amigan’s operativsystem utan extra hårdvara. Allt detta finns kvar i mina ägor än idag.

  När det gäller att Atari ST lanserades före Amiga 1000 är inte så märkligt egentligen. Amiga Corp. var bankrutt och var till försäljning. Atari, som då ägdes av Commodore’s f.d. ägare och grundare Jack Tramiel och som hade blivit utslängd av Commodore’s styrelse några år tidigare, ville köpa Amiga Corp för ett skambud. Atari fick tillgång till alla ritningar och teknologi över Amiga och kopierade dessa snyggt och prydligt till att bli till Atari ST men man lyckades inte att kopiera de tre “Blitter” grafik kretsarna “Agnus, Denise och Paula” som gav Amiga 1000 dess unika grafik. som HAM (Hold And Modify). Precis innan köpet mellan Atari och Amiga Corp skulle slutföras, kom Commodore i mellan och köpte Amiga Corp för en rejäl slant mitt framför näsan på Atari.

  Mer om det kan läsas i Brian Bagnall’s bok “Commodore: a company on the edge” första upplagan. Andra upplagan av denna bok skulle publiceras i två delar, en om Commodore 64 och dess syskon och en om Amiga och dess syskon. Första delen av andra upplagan kom ut för några år sedan men författaren har skrinlagt andra delen om Amiga till obestämd framtid, tyvärr.
  En annan intressant bok om Amiga för den intresserade är ”The Future Was Here: The Commodore Amiga” av Jimmy Maher.

 20. @Peter

  256Mb ram på en A1000?!
  Vill minnas att det var 256Kb bara på dem som standard.
  Den var utbyggbar till max 8Mb.

  Jag hade med en sådan men sålde den senare för en fin peng till någon retro-älskare :)

 21. Kul läsning, men tidsperioden handlade inte om år utan månader. Jack Tramiel lämnade Commodore i januari 1984, vilket också sammanföll med Amiga Corps uppvisande av Lorraine-prototypen. Atari erbjöd ett brygglån, men när Tramiel via sitt nya bolag köpte upp Atari i juli avvaktade Amiga tills Commodore överraskande lade det rejäla budet i augusti 1984. Amiga Corp vände sig först till flera olika företag varav ingen lockades att investera, jag har läst att de bl.a. tillfrågade HP och Sony. Det hade ju kunnat bli en kul historieskrivning om Sony lanserat sin första, antingen cartridge- eller diskettbaserade Amiga PlayStation redan i mitten av 1985.

 22. @Anders Carlsson

  Skrev direkt ur minnet och då blir det ibland fel på detaljer, börjar ju komma till åren. ;-)

  Här är en Youtube länk till presentationen av Amiga 1000 som gjordes 1985. Den fanns inspelad på ett VHS band som cirkulerade runt mellan oss och vi hoppades att få äga en sådan maskin.

 23. Är det någon som med säkerhet vet varför Bagnalls Amiga-bok inte kommer ut som planerat? Jag har bara sett honom beklaga det hela på Twitter men inte exakt varför.

 24. Den enda orsak jag har sett från honom var att skrivandet av Amiga-boken drog ut på tiden och att han hade andra uppdrag han var tvungen att ta tag i och därmed fick lägga manuskriptet till andra delen åt sidan. Han har heller inte svarat någon med säkerhet (vad jag har sett och läst) om han tänker ta tag i andra delen av Amiga-boken igen och färdigställa den eller om den är ”död”.

 25. Jag misstänkte för något år sen att det kört ihop sig med intervjuerna och samarbetet. Boken var i stort sett klar med släppdatum och allt men försvann sen bara på obestämd tid. Han var ju faktiskt ganska syrlig mot en del av de medverkande i tidigare böcker.

  Otroligt synd – en bok jag sett fram emot länge. Mahers bok är ok men lite mer hyllande och mindre detaljerad och kritisk.

 26. Nytt så fick jag en slimline 64a 86 den tyngre äldre varianten av mina föräldrar efter hejdlöst med tjat och överenskommelser.

  Mpnga kompisar hade diverse brödburkar som man var avundsjuk på och även en och en annan vic20 fanns i omlopp.

  Iafkörde jag den med bandare länge innan jag begagnat köpte en kompis 1541 II som sen fuck gå ett tag.

  Allt det där såldes 89 när en Amiga var hägrande, och en 1.3 Amiga 500 köptes samma år.
  Jag mins att den kostade runt 5000 med sk nödvändigt extraminne 512kb och lite annat, hårddisk var rena fantasigrejor då, priserna på en sån 590 kontroller med en plutt hd var astronomiska hehe.

  Den amigan har jag ännu iaf och sista relaterade nyköp var en Amiga 1200 med hd.

 27. En sak till när det gäller priserna som var saftiga, ”vi” köpte ju iaf vad som var gångbart och använde också grejorna.
  Tänk alla som köpte maskiner som inte kom npnstans här i landet, alla Amstrad eller SVI tex.
  Där kan man ju tala om pengarna i sjön på riktigt.

  Så det kan iaf folk här i trpden trösta sig med.

 28. Angående butiken: Det var två butiker i samma lokal; en som hette Computer Center och en som hette Spelhålan. Datorerna såldes av Computer Center. Spelhålan flyttade sen ut till Lund ett tag om jag i kommer ihåg rätt.

 29. Yep, jag har grävt lite mer i butiken som förändrade mitt liv – planerar att skriva en längre grej om Computer Center/Spelhålan senare i år. Du får gärna kontakta mig om du har mer info eller till och med bilder från den tiden.

 30. 80 talets datorer med Vic 64, Amiga 500 är det svårt att slå. Även om dagens spel har 100 ggr bättre grafik så är rolighets faktorn mkt bättre. Kommer ihåg bra spel som tex Boulder Dash och Trollie Wallie. Har inget kvar från den tiden. Det är otroligt att några tydligen fungerar fortfarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *