Skön retromusik: Cybernoid II (C64, 1988)


Retromusiken till Commodore 64 rasar vidare. I helgen är det Retrogathering i Västerås och jag antar att jag då kommer att bli översköljd av chip- och spelmusik. Kanske ses vi rentav där?

Själv plöjer jag vidare i Jeroen Tel-träsket; i somras var det tal om musiken till Cybernoid och denna gång har turen såklart kommit till Cybernoid II.

Cybernoid-serien är känd för sin gränsutmanande grafik, sina stentuffa svårighetsgrader – och sin musik av Jeroen Tel. Kruxet är dock att de flesta knappt klarar sig förbi första nivån då utvecklare Nick Jones verkligen gett sig fanken på att båda Cybernoid-spelen – men framförallt det sista – ska vara utmaningar utöver det vanliga.

Ett av problemen med Cybernoid II var att det på många vis var på tok för likt sin föregångare, vilket samtidens recensenter också beklagade sig över. Egentligen var det inget fel på det; Cybernoid var en både rolig och snygg storsäljare men mer av nästan exakt samma vara – utgivet samma år – blev lite väl mycket av det goda.

[slideshow_deploy id=’13552′]

Spelets image räddades till viss del av att musiken dock kanske kan klassas som ett snäpp ännu bättre. Det var inte otänkbart att folk laddade in spelet enbart för att lyssna lite på temalåten, eftersom spelet ändå var för svårt för att gå att njuta av.

Tyvärr är det ju så med flera av spelen Jeroen Tel medverkat i med sin musik; spektakulära och snygga – men sällan stora hittar rent spelmässigt. Eller har jag fel?

Varsågod – Cybernoid II till C64 från 1988

 


15 svar till “Skön retromusik: Cybernoid II (C64, 1988)”

 1. Riktigt bra låt som jag lyssnar på än idag.
  Finns en hel del fantastiska låtar från spel på C64:an som är magiska och väcker härliga känslor och minnen till liv :)

 2. Jag måste erkänna att det enda spel med musik av Jeroen Tel som jag möjligen spelat är Afterburner, och då är det till stor del en cover av arkadspelet After Burner II. Den låt jag hörde oftast var nog Noisy Pillars som användes i många crackintros.

  Förresten välkommen till Västerås om ett antal timmar!

 3. Tja, det finns långt över 10000 spel till C64 (Gamebase har 24450 titlar, men då är många hack och varianter av samma spel). Det skulle iofs kunna vara en rolig lista att gå igenom de 10 mest kända SID-spelmusikkompositörerna och notera vilka av dessa spel man har minnen av att ha spelat.

 4. Finns inte många bra titlar som Jeroen Tel gjort bra musik till men Cybernoid 1+2 hör definitivt till hans bästa. Golden Axe och Iron Lord har också mycket fin musik.

  Lika roligt varje gång någon på jobbet eller i bekantskapskretsen spärrar upp ögonen när man talar om hur bra musiken var i något visst C-64 spel. De fattar ingenting.

 5. Jag skulle betala fyrsiffrigt belopp ifall någon gathering i Stockholm eller på annan plats i Sverige bjöd in Jeroen Tel, Chris Huelsbeck, Rob Hubbard, Martin Galway, Fred Gray, Jonathan Dunn, David Wittaker, Ben Daglish, Anthony Lees och de övriga jag glömt för att köra lite live etc.

 6. På Back in Time Live Stockholm som arrangerades 13 september 2008, var i alla fall Jeroen Tel och Reyn Ouwehand där. Jag vet inte om BITL-folket har en ny sådan konsert på gång, det börjar bli några år sedan.

 7. Den som kan få sådant att hända är ju Andreas Wallström på C64.com.

 8. Richard och övriga, jag såg nyss att de planerar en Back in Time-konsert i Brighton 20 juni 2015. Det är ju inte oändligt långt bort att resa om man är riktigt sugen. Mer info lär komma senare, biljettförsäljning via Kickstarter om jag förstår rätt.

 9. Googlade lite men hittade inget. Får hålla det under bevakning. Skulle vara otroligt kul att få vara med.

 10. Om du är med på Ansiktsboken, finns en grupp där. Självklart ska det inte vara en förutsättning för att få gå på konsert, men bara som tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *