Spelpappan hittar guldkorn: ”Gör dina egna diplom”


Det kan hända att jag rasar för att en app jag köpt för 7 kronor inte uppfyller mina förväntningar. Rasande trycker jag på Ångra-knappen för att några dagar senare få mina pengar tillbaka från Google.

Ibland är det bra att förstå hur bra vi har det. Förr kostade program typ 30 gånger mer och kunde en trettiondedel så mycket. Här exemplifierat med ett guldkorn från förr om ett ”diplomprogram” till C64.

datormagazin_06_1988Hur mycket är du i dag beredd att betala för ett program som hjälper dig att designa diplom du sedan skriver ut själv hemma. Frågan är egentligen felställd; vi använder inte sådana program längre utan löser biffen i Illustrator, Photoshop eller till och med Office-paketet.

Certificate Maker är en mjukvara till Commodore 64 för att skapa diplom. Du väljer en ram, väljer en bild och skriver din text. Bilden kan inte importeras utan du måste använda dig av de som följer med på disketten. Manualen är helt på engelska, vilket dåtidens recensenter poängterade. Svenska tecken går inte att använda, vilket i mina tecken gör produkten fullständigt värdelös, men det var enligt recensenten en småsak som går att förbise.

Det här är ett typexempel på min devis om att vi inte bör skratta åt historien. Vad det också utgör är ett bra exempel på hur våra mycket, mycket, mycket nischade program snarare blir färre än fler – trots att vi brukar hävda motsatsen. Grejen är att vi helt enkelt glömt hur galet nischade (och dåliga) mjukvaror var förr.

Detta är inte isolerat till 80-talet och Commodore 64. Även under åren 1995-2000 spreds mängder av små program – senare kallat applikationer – till framförallt Windows på alla de disketter som hängde med hemdatortidningar och såklart på det nyfödda Internet. Det var allt från mjukvaror som räknade om centimeter till inches till databasapplikationer som höll reda på frimärks- eller skivsamlingar.

Allt detta flyttade småningom ut på webben eller sköts via någon mycket större mjukvarusvit. De små programmen dog ut – för att återuppstå på mobilleverantörernas appbutiker. Med skillnaden att de nu kostar några spänn och kan mångdubbelt mer.

Sträva framåt, blicka bakåt. Här räddar jag ett guldkorn från tidningen Datormagazin nr 6-1988.
Ha en fortsatt härlig fredag!

Gör dina egna diplom

Programmet Certificate Maker borde få diplom som ett av de festligaste nyttoprogrammen till C64. Med Certificate Maker kan du direkt på skärmen formge diplom med egna texter. Du kan också lägga in en rolig teckning – Certificate Maker erbjuder hundratals färdiga illustrationer.

Förväntansfullt stoppade jag in Certifikate Maker’s huvuddiskett i min 1541:a diskdrive och väntade några minuter.

Certificate Maker från Springboard software är ett program som man skapar egna diplom med. Dock inte helt eftersom man tyvärr inte kan rita egna diplombilder.

Efter att du har valt hur många diskdrivar du ska ha kommer huvudbilden upp på skärmen. Nu är det dags att välja om du vill ladda in en text som du redan har sparat eller skapa en egen. Bild till diplomet väljer man i den extremt tjocka manualen. Det finns 220 olika bilder som exempelvis diplom till sämsta frisör, Sämsta skämt, Efterlysning, bästa/sämsta spelare, bästa festprisse, och så vidare.

certificate_maker_dmz_6_1986_spelpappanNär du äntligen har bestämt dig för ett så är det dags att välja ”ram” till diplomet.

Du väljer mellan 24 olika ramar. Varje ram har ett speciellt mönster/symbol. Det finns allt från ramar med nallebjörnar till lite snyggare ramar. Diskdriven laddar ett tag och nu ska du välja stil på texten som ska stå på diplomet. Nu har du sju rader med 26 tecken var att formulera dig på. Genom att trycka på control-tangenten och ”S” samtidigt kan du ändra storlek på bokstäverna medan du skriver.

När du är klar skriver du in datumen och signaturen. Sedan är det dags att välja skrivare och interface. Nu är allt klart för utskrift av ditt diplom.

Att använda Certificate Maker går lite trögt i början men när man kommit underfund med programmet går det som en dans. Detta tar mellan en kvart och tjugo minuter. Det som går mest trögt är utskriften.

Till programmet får du en tjock manual på engelska, två disketter med masterprogram och olika bilder plus ett dekalark med klistermärken från Springboard Software. Certificate maker kan närmast jämföras med Newsroom (inte så konstigt med tanke på att det är samma företag som har givit ut båda programmen) och jag skulle gärna vilja se Springboard göra ännu ett program av denna typen.

Certificate Maker överträffade mina förväntningar med sina 220 olika bilder att välja på. Det enda jag är lite besviken på var att det inte fanns Å, Ä och Ö i programmet. Vi svenskar får väl hoppas på att det kommer ut en svensk version av programmet.

Extradiskett

Om du gillar Certificate Maker och vill bygga ut ditt ditt förråd med bilder kan du köpa Certificate makers extradiskett ”Volume 1” som innehåller 24 nya ramar och 105 nya bilder till diplom. De nya bilderna föreställer bl.a. optimist/pessimist diplom, bästa barnvakt, diplom för bästa djurvän, bästa hacker, bästa historieberättare, rent bord diplom osv.

Personligen tycker jag att bilderna i originalprogrammet är bättre än extradisketten p.g.a. att bilderna i ”Volume 1” är en ”efterapning”. Till ”Volume 1” får du även två dekalark med klistermärken. Vad detta nu ska vara bra för. Certificate makers betyg ligger mycket högt och personligen rekommenderar jag ditt att införskaffa det.

Henrik Lundgren

 


2 svar till “Spelpappan hittar guldkorn: ”Gör dina egna diplom””

  1. Nice – stort tack för den länken! Nej, det var inte bättre förr – bara annorlunda, som sagt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *