Spelpappan hittar guldkorn: ”Data-atlas till Amiga 500”


Det fanns tid då ”HD-version” helt enkelt betydde att mjukvaran i fråga går att installera på hårddisk, inget annat. Sedan dess har ju HD kommit att stå för High Definition och hårdiskförkortningen blev istället HDD.

Att tiden går framgår tydligt i tester av det slag jag återger här. Att din dator är som gjord för en atlas var inte uppenbart år 1989 – och uppenbarligen var det heller inte tillräckligt med att bara kläcka idén.

datormagazin_17_1989I Datormagazin nr.17-89 testades en programvara som kanske inte gjorde något större väsen av sig. En atlas i datorversion på Amiga 500 – en vettig idé enligt testare Björn Knutsson men som föll på egna grepp i utförandet.

Att information – mängder av grafisk, statistisk och textmässig information – passar sig särskilt väl att presenteras i en dator var inte självklart år 1989. Det kan tyckas märkligt men innan Internet var lagringsmediet ett stort problem. Du var i princip tvungen att lägga allt på diskett eller senare cd-skiva – och denna måste hittas, stoppas in i datorn och laddas upp för att gå att använda.

Ett förfarande som var omständligare än att bara öppna den atlas som redan stod i var familjs bokhylla. Hårddiskar var ännu dyra och otympliga – eller stöddes helt enkelt inte.

Den data-atlas som Björn Knutsson testar är egentligen en simpel databas bestående av korsreferenser och ett stort antal textfiler. Det senare var positivt då köparen själv kan uppdatera texterna vartefter världen förändras. Det som dock fullständigt fallerade är presentationen, vilket testet också visar.

 1. Det gick inte att köra programmet tillsammans med andra program. Fail.
 2. Det gick inte att installera på hårddisk. Fail.
 3. Det gick i princip inte att använda då historisk information om ett land skrollas förbi innan du kan själv bestämma vad du vill läsa. Mini-fail.

Med moderna ögon är World Atlas fullständigt oanvändbart; det är en god databas med värdelös mjukvara till. År 1990 var det en hyfsad start på något nytt – användbara datorer för vanligt folk.

Varsågod, här kommer ett guldkorn från förr – förevigat här på Spelpappan.

Recension: Data-atlas

Nu har den första atlasen kommit till Amigan. På ett enkelt sätt kan man få fram en massa information om världens länder.
Men det finns problem. Programmet platsar inte på en hårddisk och det går inte att multitaska.
För den som skriver text i en ordbehandlare innebär det att man måste sluta bara för att slå upp något i atlasen.

Word Atlas skulle kunna liknas vid ett kombinerat atlas och uppslagsbok. Genom att klicka på länder kan man få information om dem. Ett sånt här system är Amigan som gjord för – att göra information lättillgängligt.

Själva idén med programmet är riktigt bra. Man har till och med tänkt så långt att man placerat texterna om varje land/stat i en separat textfil och gjort det enkelt att använda en texteditor (t ex Ed eller MicroEmacs från WB/Extras 1.3) för att ändra eller lägga till information till texterna.

Tar över burken

dmz_data-atlas_testProgrammet faller dock på att det helt och hållet tar över maskinen och inte ens tillåter en att avsluta programmet, utan att man tvingas till att starta om maskinen efter att man kört World Atlas. En annan sak som också är en miss är att det inte går att köra från hårddisk. Jag har försökt att installera programmet på två olika system med hårddisk och varje gång har det lett till samma sak: Krasch.

Information finns om huvudstad, befolkning, storlek (area), de största städerna, språk, grannländer, valuta, försvarsutgifter, styrelseskick, läskunnighet och dominerande religion (er).

Dessutom finns information som rör allt från historisk bakgrund till det nuvarande politiska läget, saker av speciellt intresse (för Sveriges del handlar denna text om U-137 som gick på grund i Karlskrona samt om mordet på Olof Palme). För den som är intresserad av USA finns även liknande information även för var och en av USA:s delstater.

Detta för oss till ytterligare en miss. Användarinterfacet. Programmet är ganska knöligt att arbeta med. När man tar upp ett fakta-kort om ett land så scrollas den historiska informationen förbi. Detta gör att det kan ta lång tid innan man får läsa det man är intresserad av. Visst, det kanske ser imponerande ut vid första anblicken, men det är inte funktionellt. Den rena faktainformationen kan man dock läsa i sin egen takt.

Handboken duger

Manualen tillhör inte det tjockaste jag sett i manualväg, men å andra sidan är den fullt tillräcklig. Programmet är inte svårt att använda, bara knöligt. En uppdatering som skall vara bättre på många punkter utlovas. Jag hoppas de håller det, för idén är inte alls tokig. Tyvärr är den inte så väl genomförd. Mer information om varje land, bättre användarinterface, multitasking och fungerande HD-version är det som skulle kunna göra detta program värt att köpa. Den nuvarande versionen tycker jag inte är värd besväret.

Björn Knutsson

Test: World Atlas
Tillverkare: Centaur Software, Inc., P.O. Box 4400, Redondo Beach, CA, 90278, U.S.A
Pris: 59.95 dollar
Kopieringsskydd: Inget

 


9 svar till “Spelpappan hittar guldkorn: ”Data-atlas till Amiga 500””

 1. En svajig start…

  Påminner mig om när jag önskar mig och fick Microsoft cinemania(?) för omhemult mycket pengar. Typ samma, fast mindre info än som finns på imdb idag. Framtida information ingick inte, utan man fick årligen köpa ett nytt program.

  Reklam var att det fanns rörliga bilder till över 20 filmer…

  Men jag tyckte det var grymt, och det är väl någonstans det som räknas.

 2. Haha, ja…den där önskan om att kunna nå all världens information från sitt keyboard som värsta Bond-skurken var lockande.

  Min första webbsajt år 1995 skulle vara en portal in i all världens samlade kunskap – ett ställe för alla vetgiriga att börja på. Drömmen om triljarder terabyte ren kunskap ett knapptryck bort.

  Well, vi är där nu. Och aldrig har väl så mycket dumhet spridits som …typ nu?

 3. Efter en snabb sökning såg jag att det finns minst två nedladdningsbara versioner:

  World Atlas II v2.0 från 1990
  World Atlas v2.4d från 1991

  Lite intressant är kanske att programmet skrevs av en dansk som numera är .NET-expert hos Microsoft.
  http://www.henrikbrinch.dk/Blog/Bio

 4. Antar att det var multitasking i andra versionen då :) Men 1991 borde man väl nästan inse att sådana grejer borde ligga på cd-rom?

 5. Tänker du på en version till CDTV, eller fanns det CD-ROM till Amiga 2000/3000? Jag minns att Datormagazin väntade in i det längsta tills det kom en expansion som åtminstone passade 1200 men då skrev vi nog 1993. Att installera kartprogrammet på hårddisk hade man nog kommit långt med, mycket möjligt att den senare versionerna klarade detta.

 6. Anders Carlsson, varför envisas du med att skriva i imperfekt? Det _finns_ en – eller rättare sagt, hundratals – CD-ROM-läsare till såväl A2000 som A3000 som A4000 som alla Amiga-system som har IDE- och/eller SCSI-gränssnitt. Det är bara att ta upp plånboken, betala, tacka för sig och installera hårdvaran. Resten tar Kickstart >V39 hand om.

 7. @Anders: Ja precis, jag menade CDTV. Jag har ingen aning om när CD-ROM kom till Amiga-datorer. Å andra sidan kanske det finns en CDTV-version också?

  @Fredde: Han kanske menade att han undrade om det fanns CD-ROM till Amiga 1991, som jag skrev?

 8. Precis, jag är medveten om att senare kom det CD-ROM-läsare till olika Amiga-modeller men det är ju rätt meningslöst att ge ut programvara på ett lagringsmedium som kunderna kanske kommer få nytta av om 2-3 år, om de slantar upp pengarna som behövs.

  För ändamål som t.ex. ordbehandling som Björn tar upp i recensionen, skulle man väl inte haft så mycket nytta av CDTV, såvida inte man expanderade den till att bli en fullfjädrad Amiga. Dock har jag ett svagt minne att den gick att koppla ihop med t.ex. en Amiga 500 och på så sätt kunde man få nytt av CD-läsaren?

  Amiga A570 lanserades enligt uppgift någon gång under 1992. Jag kollade på Amiga Hardware Database, men jag hittar inget explicit om SCSI-baserade CD-ROM även om de säkerligen fanns.

  Men som sagt, en Amiga med hårddisk vilket vid tiden för recensionen torde ha varit antingen en A500 med A590 eller eventuell tredjeparts hårddisk på sidan, eller en A2000, skulle uppenbarligen ha räckt långt såvida inte atlasprogramvaran kom med ohyggliga datamängder text och bilder. Det som talar emot det faktumet var att programvaran levererades på diskett, och skulle programmet ha varit så omfattande att det inte fick plats på gängse hårddisk av 1989-1990 års kapacitet, skulle det heller inte varit meningsfullt att leverera på 880K disketter.

  Däremot är det förstås så att en CD-baserad version, oavsett om den varit unik för CDTV eller gick att använda även på andra Amigor, hade fått plats med mycket mer data, bilder osv men det kanske varken danskarna eller den amerikanska utgivaren hade ambitioner till, särskilt om de ändå hade behov av att uppdatera informationen vartefter. Till exempel hade väl knappt Berlinmuren hunnit rivits när World Atlas recenserades i Datormagazin, och få kunde ana vad kollapsen av Sovjetunionen skulle leda till, så ju mer data i ett ROM-format, desto snarare kunde produkten uppfattas som föråldrad.

 9. Ja, geografisk information blev inte föråldrad särskilt snabbt under 80-talet, det var först på 90-talet det tog fart med Sovjets kollaps, Tjeckoslovakiens delning och inbördeskriget i Jugoslavien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *