Byt in din skrivmaskin mot en C64


Under Commodores tio år i Sverige hann de med att både sälja en del datorer och köra en del kampanjer. Många samlare sitter i dag på pennor, klistermärken och annan memorabilia – men färre har haft tillgång till de reklamkampanjer bolaget planerade – och ibland aldrig körde.

Här skulle jag vilja publicera en Byt-upp-dig-kampanj som initierades av Handic. ”Byt miniräknare, skrivmaskin eller Monopol(!) mot en C64.”

handic_byt_1983 (4)Julen 1983 var det tänkt att du skulle kunna traska in hos din VIC-handlare och byta in skrivmaskin, miniräknare eller Alga-brädspelet Monopol för att få 500 kronor i rabatt till en Commodore 64.

Kampanjen var mer tänkt som pr-trick än hårdnackat byte. På bilderna framgår att tolkningen av räknemaskiner och brädspel är ganska vid; det verkar gå fint att komma med såväl kulram som vilket sällskapsspel som helst – grejen är såklart att Handic vill sälja Commodore 64-datorer, vilka ändå kostade sina 5.995:- under våren 1983 när de släpptes i Sverige.

Denna kampanj var tänkt att köras under hösten/julen 1983. En kraftig prissänkning väntade framemot julen samma år – och lagom till julhandeln (som på den tiden började senare än nuförtiden) kostade en Commodore 64 bara 3.995:-.

Häftiga prissänkningar av den sorten berodde oftast på att Jack Tramiel på amerikanska moderbolaget förde priskrig mot konkurrerande hemdatormärken – men klart var att Sverige behövde utjämna de svenska priserna gentemot de amerikanska. Att bjuda på 500 kronor kändes därför förmodligen relativt riskfritt i sammanhanget.

I dag är det lite oklart huruvida denna Handic-kampanj rullades ut i någon större omfattning; det finns lite olika givar i den berättelsen och det var trots allt många år sedan. Oavsett vilket tycker jag att det är kul att kunna presentera den samling bilder jag fått låna i diaformat och överfört till digitalt format.

Tyvärr har det slarvats i konverteringen och hela bilden kommer inte med – men originalen finns i fortsatt förvar hos en tidigare Handic-anställd. En rolig detalj är att datorn i sista bilden spegelvänts – förmodligen utan att vederbörande tänkt att det skulle märkas…

[slideshow_deploy id=’14976′]

 


6 svar till “Byt in din skrivmaskin mot en C64”

  1. Prissänkningen skedde redan i augusti 1983, till julen samma år kunde man hos vissa postorderföretag köpa en C64 för under 3300 kr plus frakt. Jag vet inte om alla återförsäljare var lika inför lagen (Handic) eller om den här kampanjen – som jag också har ÅF-material från – riktade sig till de certifierade återförsäljarna som kanske hade svårare att pressa priserna men genom kampanjen bättre kunde hävda sig mot de billigaste svenska postorderföretagen?

  2. Ja, det fanns mycket gråimport av datorer då, ganska mycket man dessutom inte ens hymlade med – så visst kan det vara tänkbart att detta var just en metod för VIC-handlare att motivera sänkt pris, absolut.

    Till saken hör att Commodore 64 tog slut ganska snabbt i Sverige under senare delen av 1983; det kan också vara en anledning till att kampanjen kanske inte fick så stor spridning som tänkt – det känns helt enkelt knasigt att komma in med ett Monopol i november och få beskedet att du kan hämta din C64 i mars.

    Huvet, ja – det pratades mycket om att hemdatorn var för hjärnan vad bilen var för benen – ett behändigt hjälpmedel som växlade upp farten och komforten mångfalt. Det lever till viss del kvar i dag i det att en del säger att ”datorn tänker” när den inte kan svara på nya kommandon.

  3. Det kan ju tilläggas att parallellt med den här Byt upp dig-kampanjen, körde Handic också en kampanj med Rikskuponger, där det för 250000 användare medföljde en kupong på spel värda 500 kr att nyttjas i samband med datorköp. De bägge kampanjerna gick inte att kombinera, men frågan är hur många som hade Rikskuponger som nyttjade kupongen.

  4. Precis, den kupongen är med på en av bilderna ovan. Eller menar du någon annan variant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *