Datormagazins tidiga upplagesiffror hittade


Tidningen Datormagazin var en av de tidiga datorentusiasternas favoritblaska, åtminstone om du ägde en Commodore-dator.

Grundare och chefredaktör Christer Rindeblad har sedan tidigare medgett att större delen av tidningens arkiv försvann i en flytt – men nu har Rindeblad i sitt hem hittat siffror som avslöjar upplagesiffrorna för den tidning som en gång i tiden var Sveriges mest lästa datorpublikation.

Datormagazin körde igång med en rivstart under våren 1986. Det året lyckades man ge ut de fyra nummer som var planerade; i maj, augusti, oktober och november – för att under 1987 köra med en regelbunden utgivning på 12 nummer per år.

Christer Rindeblad minns att utgivningstakten ökade snabbt.

Redan under 1988 kom Datormagazin ut med 16 nummer per år och många trodde att vi skulle tappa i upplaga men konstigt nog blev det precis tvärtom. Jag vill minnas att Datormagazin var den Commodore-tidning i världen som gavs ut oftast, alla andra var månadstidningar.

dmz-annonsRindeblad har i en tidigare intervju bekräftat att nästan ingenting av Datormagazins stora arkiv finns kvar; det mesta försvann på grund av ett missförstånd under en flytt efter det att tidningen lagts ner år 1995. De dokument jag fått kika på nu hittades bland Rindeblads egna gömmor då han gick igenom gamla räkenskaper.

Intressant att notera är bland annat att Datormagazin fick 824 prenumeranter efter första numret. En ”helårsprenumeration” på de planerade tre tidningarna under 1986 kostade 30 kronor.

Vid årets slut var antalet prenumeranter uppe i cirka 2.200 och både Rindeblad och förlaget var nöjda. Till första numret såldes annonser för 38.000 kronor (och inte 23.000 som jag skrev först) medan novembernumret inbringade hela 118.000 kronor i annonsintäkter.

dmz-upplagaEtt handskrivet räkenskapsblad benar upp siffrorna för de fyra första åren, 1986-1989. Där framgår att nummer 1-1986 sålde 7.987 exemplar i lösnummerförsäljning och att nummer 4-1986 nästan sålde dubbelt upp, 14.369.

Antalet returer – det vill säga lösnummer som inte säljs utan skickas tillbaka – uppgick till 43 procent, vilket kan låta mycket men är en hygglig siffra för en ny tidning.

Absoluta höjdpunkten i lösnummerförsäljning var (under dessa fyra år) julnumret år 1988 som sålde 25.300 lösnummer och antalet prenumeranter hade då nått en nivå på 10.300 adresser.

Kikar vi vidare bland kolumnerna i ett av dokumenten ser vi att det dessutom finns en slags särskild prenumerationssiffra för ”HK” och en siffra för utlandsprenumerationer.

Jag frågade Christer Rindeblad om dessa uppgifter.

norsk_datormagazin_klekanger_flickr
Lånad från klekangers Flickr-konto

Det slog mig faktiskt när jag läste din story med norske tecknaren TEH att kopplingen med Norge kan hänga ihop med att jag gav ut en norsk version av Datormagazin med start våren 1989.

Norsk Datormagazin hade en egen liten redaktion och jag pendlade därför mellan Stockholm och Oslo under en tid.

Bakgrunden var att förlaget upptäckte att vi hade många norska prenumeranter och att Datormagazin sålde bra i Norge. Till historien hör att jag var rätt tveksam till vår norska satsning men förlaget tryckte på. Min tveksamhet hängde ihop med att Commodore hade en ganska liten marknad i Norge.

Till slut landade det i att jag gjorde en uppgörelse med Commodore i Norge att med varje såld C64 och Amiga skulle det ingå en prenumeration på Norsk Datormagazin som Commodore skulle betala. Vi drog igång och talongerna ramlade in – men allt föll ihop när vi aldrig fick några pengar av Commodore.

När vi tryckte på visade det sig att Commodores norske VD inte hade befogenhet att ingå sådana avtal, så vi var blåsta! Och därmed var Norsk Datormagazin död …

dmz-upplaga2Och HK står för HK Electronics? Vilken var deras roll?

Ja, HK Electronics var ju en speldistributör som skötte distributionen till datorbutikerna. Tidningsdistributören Tidsam kunde inte skicka tidningar till dem så vi fick gå den vägen istället.

När det gäller utlandsprenumerationerna så handlade det främst om Norge, Danmark och Finland. Det upplagetalet sjönk till runt 200 när vi startade Norsk Datormagazin.

Upplagan på 90-talet var runt 40.000 hela tiden. Den gick upp ytterligare en period när vi också körde Atari-bilagan.

Säkert dyker det upp fler gamla minnen från Christer Rindeblads höst- och vårstädningar framöver. Vi är tacksamma för att saker och ting uppdagas alls :)

Ha en fortsatt härlig torsdagskväll!

 


12 svar till “Datormagazins tidiga upplagesiffror hittade”

 1. Mäktigt, själv hörde jag till kategorin som misstrodde postverket och istället gick med spänd förväntan till pressbyrån med ett par hopknycklade tior (prova lyckas med det nu om ni kan) för att få mig ett oskadat exemplar. Sedan lusläsdes det. Tack Christer Rindeblad och alla otaliga medarbetare för en tidning som fortfarande ligger oss läsare varmt om hjärtat. Jag tar ibland fram dem och läser försiktigt de sköra sidorna. Önskar och hoppas att de på samma sätt som Hemdatorn kunde digitaliseras så även kommande generationer kan få läsa dem. Tanken att de skulle försvinna för alltid känns deprimerande.

 2. Jätteintressant! Jag hade verkligen ingen som helst aning om hur stor upplagorna var och hur många exemplar som överhuvudtaget har tryckts av det allra första numret av Datormagazin! Väldigt snyggt ”grävt”, Spelpappan.se! Precis som Per Holmström både skriver och antyder är det väldigt viktigt att sådana här uppgifter dokumenteras, och jag tycker absolut att både Spelpappan och Datormagazins redaktionsmedlemmar gör ett fantastiskt bra jobb som lägger ner tid och energi på att både bevara men också lyfta fram en stor del av Skandinaviens Commodore-baserade och pixeldoftande kulturskatt! (bilderna lyfter dessutom fram artikeln, och att för första gången någonsin se en _norsk_ Datormagazin är en mindre sensation – vad finns bakom omslaget? Finns där någon norsk spelevink till Tomas Hübner, och möjligtvis någon svensk tecknarmotsvarighet till TEH?)

  Spelpappan.se – lite off topic, men skulle ni möjligtvis kunna anpassa sajten så även telefoner, surfplattor och tv-apparater fungerar bättre med den? Just nu är det dessutom _massor_ av nesliga kodningsfel i HTML-koden, som inte alls följer standard :/. Bäst skulle det så klart vara om ni följer spelreglerna, och har optimerad kod som är 100% felfri. Mera information här:

  http://validator.w3.org/check?uri=www.spelpappan.se&charset=%28detect+automatically%29&doctype=Inline&group=0

 3. @per: Då slapp du iallafall den fula klisterlappen med din adress på :)

  @Anders: Tack, jag kan dock inte ta på mig jättemycket cred för grävet då det var Christer Rindeblad själv som hörde av sig strax innan jul med dokumenten. Jag kommer givetvis även fortsättningsvis att rapportera om nya uppgifter kring tidningen som tog så stor del av min tid på den tiden.

  Vad gäller valideringsfelen på sajten så är det såklart något jag kan titta på; jag har dock väldigt lite tid över till att vidareutveckla designen – detta är en WordPress-installation med färdiga moduler och lite egen tilläggskod. Jag kör tester på mobila webbläsare ibland och även om allt blir litet så fungerar det på allt jag testat?

 4. Liten korrigering. I texten ovan sägs att ”Till första numret såldes annonser för 23.000 kronor”. Den korrekta siffran är som kopiorna ovan visar 38.000 kr.
  mvh
  Christer

 5. Enligt faktarutan i Commodore Rapport 1/1986 (andlig efterföljare till VIC=rapport) trycktes den tidningen i 17000 exemplar, men förstås lär de också haft en hel del returer. Undrar hur stor del av den faktiska marknaden som Datormagazin tog över från dem. Vad jag kan se gav CR ut tre nummer under 1986 och försvann sedan.

  Undrar om Ulf Selstam har upplagesiffror för Svenska Hemdatorhacking/nytt också, i den tidningen skrev de inte ut hur många exemplar de tryckte. Enligt vad han skriver på hemsidan förväntade sig distributören Presam att maximalt 25% av en tidnings upplaga skulle säljas, alltså minst 75% returer och då framstår ju de 43% returer som omnämns ovan som en oerhört bra siffra.

 6. Selstam har full kontroll på det mesta så det skulle förvåna mig om han inte har full koll på upplagesiffror och liknande. Det är nog bara att fråga honom.

 7. Jag såg en uppgift hämtad från mitt ”hemforums” Vintage Games wiki om att SHH i slutet av 1986 sålde i 23000 ex per nummer, men jag vet inte om den uppgiften hämtats direkt från Ulf vid något tillfälle. Å andra sidan är det fullt logiskt att en tidning som vänder sig alla hemdatorägare oavsett märke i alla fall i början har en något större upplaga än en som vänder sig till ägare av ett visst märke, åtminstone till den dag det märket (Commodore) får så stor dominans på hemmarknaden att alla övriga (Atari, Mac, PC osv) för ett ögonblick är försumbara.

 8. Jag mins nån blaska som hette Svensk hemdtorhacking.
  Tror jag har några sånna med, av Datormagazin när den var C= tidning har jag nog de flesta men saknar tyvärr nr1.

  Nåt försök med en Atarivariant tror jag gjordes men det floppade, de togs upp av de andra blandtidningarna och det var ju krig mellan C= ägare och först främst Spectrum och senare Ataris ST burkar.

  Iaf var Datormagazin riktigt bra och var ju mer personlig för oss yngre på ett rätt unikt sätt, därför överlevde bkaskan så länge tror jag, folk var liksom stödköpare mins jag fast intresset för maskinerna svalnat.

 9. Jag köpte min första Datormagazin i Juni 1987 nr 4/5, månaden efter fick jag min första hemdator som var en C64.
  Några andra datortidningar köpte jag också ibland som tex Svenska Hemdator hacking men det var Datormagazin man fastnade för.
  Jag köpte lösnummer då och då fram till 1992 som då blev det året jag prenumererade på DMZ.
  Sparade mina Datormagazin och för något år sen började jag komplettera min samling och idag har jag en hel komplett samling med alla tidningar , bilagor o disketter från 1986 till 1995 :)

 10. Oj, härligt. Kompletta samlingar av DmZ är inte så vanliga nuförtiden. Det är typ några bibliotek, Christer Rindeblad och du ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *