Spelpappan hittar guldkorn: ”Stavros lägger av!”


Nordiska spelprogrammerare var ingen hårdvaluta under 80-talet och det fanns heller inte särskilt många. Därför är det inte så konstigt att den svenska datorpressen höll ögonen på vad finske Stavros Fasoulas höll på med – även när det gällde mer triviala saker som militärtjänstgöring.

Med fasa i rösten förklarade Datormagazin i maj 1987 att Stavros Fasoulas skulle lägga av – för gott. Intervjun bestod av sex ord.

stavros_fasoulasStavros Fasoulas var under några år hela Nordens kelgris, eller ja – åtminstone för dem som intresserade sig för datorspel. Fasoulas knallade en dag under PCW-mässan i London fram till speldistributören Thalamus och ville göra spel åt dem. I november 1986 låg skjutaren Sanxion klar att säljas och efter ytterligare ett år fick Thalamus och Fasoulas en ny hit i C64-klassikern Delta.

Inför pressen var Stavros Fasoulas oftast en mycket fåordig man. Brittiska tidningen ZZAP!64 gör i oktobernumret från 1986 narr av honom på ett sådär engelskt tarvligt vis genom att ordagrant citera hans kommentarer på deras frågor.

”Is good wideo game. I wery pleased with it. I hope you like Sanxion. You don’t – is tough. My memory, she is full – I can’t do no more.”

I Sverige blev tidningen Datormagazin begeistrade över nysläppta Delta och ägnade en hel artikel åt att förfasa sig över det faktum att Fasoulas tänkte lägga av mitt i sin bländande spelutvecklarkarriär. Tidningen säger sig ha fått en exklusiv avskedsintervju som dock i realiteten begränsar sig till ett enda citat: ”I am going in to the army.”

Varsågod, ett av guldkornen jag bestämt vill skänka åt Internet att spara till eftervärlden:

Stavros lägger av!

Stavros Fasoulas, den 19-åriga stjärnprogrammeraren från Thalamus lägger av!

Trots enorma framgångar med spel som Sanxion och Delta slutar han nu med allt vad datorer heter och går in i armén! Datormagazin har fått en avskedsintervju med honom.

Kommer ni ihåg Sanxion, Screen Star i december-numret av Datormagazin?

Spelföretaget bakom Sanxion, engelska Thalamus, låter kanske lite konstigt för våra öron. Men det är faktiskt grekiska och betyder korridor. Sanxion och det nyutsläppta spelet Delta (utsedd till Screen Star av vår Game Squad) är båda skapade av den 19-åriga grekiska programmeraren Stavros Fasoulas, bosatt i Finland.

14-årig debut

stavros_dmz_3-87Stavros Fasoulas är född och uppväxt i Finland av grekisk fader och finsk moder. När C64:an gjorde debut i affärerna kunde den dåvarande 14-åringen inte låta bli att stirra på skyltfönstren där den kära vännen stod och visade upp sig. Ett oändligt tjat på farsan lyckades han att övertala honom att köpa en C64.

Med stort intresse satt han framför den magiska lådan med dem svarta knapparna och försökte att förminska det stora frågetecknet han hade i huvudet. Efter några tuffa tag och efter några år förvandlades den 14-åriga grabben till en 18-årig proffs-programmerare som kunde C64:an utan och innantill.

Framgång med Sanxion

Stavros gjorde några försök att sälja sina alster. Det gick trögt först. Framgången kom med ett spel som han själv blev ganska nöjd med.

Stavros specialite är grafik. Vilket nog alla som sett Sanxion och Delta livligt kan instämma i. Historien om samarbetet mellan Thalamus och Stavros började under en mässa som Stavros besökte. Där mötte han några engelsmän som hade iden med att starta eget mjukvaruföretag. Stavros fick demonstrera sitt spel, som då var Sanxion v0.99 (version 0.99 betyder att ett program ej är klart). Thalamus bildare menade att Sanxion skulle kunna bli en Top-Hit. Och på den punkten hade de faktiskt rätt.

Flipper-spel

Företaget Thalamus startades i London och fick namnet Thalamus. Ett kontrakt skrevs. Genom Stavros spel Sanxion och Delta har Thalamus snabbt blivit en av de ledande på den engelska marknaden.

Stavros jobbar just nu på ett nytt spel som kommer ut strax innan sommaren. Handling liknar ett flipperspel, mer avslöjar han inte. Men med Stavros geniala teknik blir det säkert en riktig höjdare.

Tyvärr kan det bli det sista vi får se av Stavros mästarhand. Han har nämligen beslutat sig för att lägga av! Och inte göra några fler spel till C64:an.

– I am going in to the army, var den enda förklaringen vi kunde få ur honom. Därefter tonar rösten från Finland bort på en knastriga telefonlinje.

Leo Kaiserlidis

 


5 svar till “Spelpappan hittar guldkorn: ”Stavros lägger av!””

 1. Intressant det där finländska greken … Delta var ju en av mina favoritspel på 80-talet! :-)

  Var lite nyfiken vad han gjorde efter lumpen och det visade sig att han grundade ett nytt spelföretag och gjorde bl.a ett amiga spel ”Galactic”, 1993… Sen var hans engelska blivit tydligen bättre, för han flyttade till San Francisco därefter, och lämnade allt vad datorer heter…

  Det ryktas om att han inte är intresserad av internet, inte ens har e-postkonto? :-)

 2. Ja, det finns en massa restinformation på Wikipedia och andra sajter. Jag tänkte att jag lämnar ryktena därhän och eventuellt försöker intervjua honom vid senare tillfälle för att få reda på lite mer om denne mytomspunne man. Återkommer.

 3. Det fanns nån story om en dansk spelsnubbe med som gjorde Eagle tror jag spelet hette iaf, men det var senare och kanske Amiga.

  Jag mins den här artikeln iaf.

  Rob Hubbard var ju en stjörna som de ofta tog upp, han gjorde musiken till mängder av spel, lustigt att det kunde ge sån status, men det var så då.
  Musiken var mycket viktig, det dog ju mer eller mindre helt ut efter att PC blev dominerande, förutom inom konsollspelsvärlden ibland är det väl ingen som ens noterar musik eller att det ens specialskrivs någonting för spel.

 4. Vad gjorde Stavros senare i livet? Vad blev det av han? Han måste vara lite drygt 50 år idag, och ryktet säger att han bor i San Fransisco.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *