Michael Van Wijk – barbaren som blev gladiator


Jag har en liten förkärlek för att hitta berättelserna bakom omslagen till våra favoritspel från förr. Dels därför att omslagens upphovspersoner sällan gavs särskilt mycket utrymme – om vi ens vet vilka de är – och dels för att omslagen trots allt var det vi ibland minns mest av hela verket.

Den här gången handlar det om en skådespelande barbar – som tog steget att bli tvättäkta gladiator. Möt Michael Van Wijk från Barbarian.

De flesta av oss minns Barbarian: The Ultimate Warrior för antingen Richard Josephs suggestiva musik eller omslaget med lättklädda 80-talsmodellen Maria Whittaker.

Någonstans däremellan kommer de flesta säkert också ihåg att det var roligt att hugga huvudet av varann med snurrsvingen – och den gröna grodan som sparkar iväg de dekapiterade resterna – men Barbaren själv med stort B, huvudpersonen på omslaget, lär många ha förträngt.

barbarian(palacesoftware)

Mannen på omslaget till Palace Softwares Barbarian heter Michael Van Wijk och var helt okänd i hemlandet England när han hamnade i en fotosession tillsammans med den mer välkända Sidan 3-modellen Maria Whittaker.

Van Wijk är född i Bombay i Indien men flyttade tidigt med familjen till England där han småningom blev kroppsbyggare och snart nog även ägare till flera gym. Medan alla barbarers förebild, Conan Barbaren, knappt var fyllda 20 när hans äventyr sätter igång i Robert E Howards verk från 1930-talet – var Van Wijk en bra bit över 30 när bilden till Barbarian-omslaget togs år 1987.

barbarian_posterPå Palace Software visste de såklart exakt vad omslaget betydde för försäljningen. Maria Whittaker var redan nästan lika känd som stjärnskottet Samantha Fox och även om den kidnappade prinsessan Marianas roll i spelet är minimal så begrep de att Whittakers medverkan innebar oändligt mycket större uppmärksamhet än om bara barbaren själv poserade.

Lägg märke till att den onde trollkarlen Drax inte ens är med på bilden – och på baksidan är det enbart Maria Whittaker som ser förföriskt på oss, lekandes med det stora tvåhandssvärdet.

Förutom spelet bjuds den förmodat tonårige köparen även på en poster att pryda en vägg i hemmet med. Jag tror aldrig att jag riktigt satte upp min…den är dock kul att ha kvar.

Michael Van Wijks berättelse hade kunnat börja och sluta med Barbarian – men eftersom spelet blev en hyfsad försäljningssuccé, och fick ganska mycket uppmärksamhet, ringde de Van Wijk och Whittaker även när det var dags för fotosession till uppföljaren, Barbarian II: The Dungeon of Drax ett år senare – i vilket prinsessan Mariana faktiskt är en spelbar karaktär.

Spelen från Palace Software gav Michael Van Wijk viss berömmelse i spelkretsar och eftersom han redan var en profil inom vissa delar av kroppsbyggarvärlden var det kanske bara naturligt att folk från produktionsteamet till engelska versionen av tv-programmet Gladiators – den brittiska versionen av amerikanska American Gladiators – upptäckte honom år 1992, strax innan de första inspelningarna.

Van Wijk tog namnet Wolf i programmet och blev snabbt känd som en elak och ond karaktär som inte backade för något och än i dag räknas som en av showens mest älskade karaktärer. Alter egot Wolf hade han kommit på redan tidigare; efter att ha sökt en roll i filmen Dansar med vargar tändes idén om hans vargliknelser – och även gymmet han drev i London lär ha hetat Wolf’s Gym.

wolf_michael_van_wijkI dag bor Michael Van Wijk i Auckland på Nya Zeeland och lär fortfarande driva gymverksamhet som heter något med Wolf i namnet. Han lär ännu vara ett namn inom den lokala cage fighting-scenen – men är för alltid bli ihågkommen i mina böcker som den namnlöse barbaren i Palace Softwares oförglömliga spel Barbarian: The Ultimate Warrior.

En vacker dag vill jag skriva en bok om enbart spelomslag. Då ska jag besöka Wolf – och få hela den osminkade sanningen.

Ha en fortsatt härlig torsdagskväll!

 

[slideshow_deploy id=’10635′]

 


5 svar till “Michael Van Wijk – barbaren som blev gladiator”

  1. Älskade detta spel :)
    Har faktiskt läst om denne herre innan eller t.o.m sett en dokumentär där han togs upp om jag inte minns fel.
    Får forska lite.

  2. Ja, detta är inga som helst nyheter egentligen – ville bara ha en svensk sammanställning om denne extraordinäre omslagspojke :)

  3. Tror inte många känner till detta egentligen. Upplysning är alltid bra så de oinvigda får en chans till ny kunskap :)

  4. Apropå Maria Whittaker såg jag att hon har en äldre bror som heter David, men det är inte spelmusikkompositören utan en revisor som dessutom inte ens är född samma år. Det hade annars varit lite festligt sammanträffande, särskilt om David Whittaker istället för Richard Joseph gjort musiken (eller att Maria frontat ytterligare spel utöver dessa och klädpokerspelet).

    Fast iofs, jag vet inte om jag som kompositör skulle vilja stå med på ett spel som delvis säljs genom mycket lättklädda bilder på min lillasyster. Då kanske man gjorde som Rob och uppträdde under fingerat namn tills någon avslöjat en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *