Skön retromusik: UFO: Enemy Unknown (AGA, 1994)


1994 hade jag i stort sett lämnat Amiga-plattformen och var väl egentligen utan dator. Jag var just då mitt i min militärtjänstgöring och det skulle dröja ytterligare något år innan jag skaffade min första PC.

Därför missade jag nästan helt UFO: Enemy Unknown – men har vid senare tillfälle fått höra den suggestiva temamusiken till AGA-versionen. Och nu – drygt 20 år senare – är det dags att åter minnas den.

Det råder många delade uppfattningar om vilken version av UFO: Enemy Unknown som egentligen var mysigast att spela. Frågan ställdes på sin spets år 2012 när en remake, XCOM: Enemy Unknown, dök upp på både spelkonsoler och PC – och som åter satte strålkastarljus på originalversionerna.

DOS-versionen av UFO: Enemy Unknown innehåller ett för tiden påkostat intro som helt saknas i alla Amiga-versionerna som portades strax efteråt. Grafiken är sämre i OCS-versionen av spelet men exakt vad som rent speltekniskt i övrigt skiljer de olika versionerna åt har jag dessvärre sämre koll på – kanske du vet? Berätta gärna.

[slideshow_deploy id=’16363′]

UFO: Enemy Unknown är den typen av spel som med fördel installerades på hårddisk. Spelet som sådant är på fyra disketter som du behöver byta relativt ofta och i ett spel som detta stör det mer än vad det kanske gör i ett typiskt actionspel i vilket disketterna innehåller någorlunda prydligt staplade nivåer och alltså inte behöver bytas särskilt ofta.

Temamusiken till UFO: Enemy Unknown är olika för OCS- och AGA-versionerna av Amiga-versionen. För egen del tycker jag att AGA-versionen är klart mycket bättre av flera skäl – men intressant är även att de båda versionerna tycks ha komponerats av olika musiker.

Musik till PC-versionen gjordes av John Broomhall och till PlayStation av Allister Brimble. Mannen som gjorde musiken till OCS-versionen heter Matthew Simmonds – han har dock erkänt att det inte var han som gjorde intromusiken till AGA-versionen och sanningen att säga vet jag faktiskt inte vem som ligger bakom denna. Återigen, om du vet får du gärna hojta till.

Varsågod – UFO: Enemy Unknown till AGA-chippet från 1994

 


8 svar till “Skön retromusik: UFO: Enemy Unknown (AGA, 1994)”

 1. Ett av de bästa spelen någonsin på Amigan. Även uppföljaren Terror from the Deep ligger på min topplista.

 2. ??? WUT???

  Vadå kan inte finna videon?!

  Har du pillat med inställningarna för sidan nu igen Jimmy? :)

 3. Okej, det rättade tydligen till sig själv efter ett tag :)
  Glöm min post nummer två.

 4. Jimmy finns det möjlighet för dig att fixa så man kan editera sina poster?!
  Jävligt störigt att behöva posta om och att inte kunna fixa till eventuella fel man gjort.

 5. Om du har ett konto för WordPress.com så kommenterar du väl via detta på alla WordPress-bloggar, om jag inte har fel för mig? Då antar jag att du själv kan editera dina kommentarer överallt – det krävs ju någon form av inloggning för att det ska gå att ändra i kommentarer.

 6. Skall kolla upp det, för så här kan man inte hålla på.
  Funkar det så är det såklart bra även om man tvingas ha ett konto på WordPress.

 7. Egentligen vill man ju slå ihop Facebook-kommentarerna i gruppen där med kommentarerna här – vore optimalt med alla diskussioner på samma ställe.

 8. Där har du en sak som jag med önskat länge, undrar om det är en omöjlighet eller om det faktiskt är genomförbart.
  Finns det inte någon här som kan sådant och vet om det är möjligt?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *