Spelpappan hittar guldkorn: Dessa fantastiska insändare


Att skriva om gamla tiders insändare i datorpublikationer som Datormagazin är ett enkelt men aldrig tröttsamt måndagsnöje. Jag försöker inbilla mig själv att vi skrattar med personen som skickat in en fråga och väntat i veckor på svar – men så är det ju inte.

Vi hånskrattar åt själva insändaren och den intelligens avsändaren eventuellt besitter. Men egentligen hånskrattar vi åt en annan tid. Och oss själva.

Innan sociala mediers sekundsnabba svarsprocesser fick du snällt skriva en insändare till facktidningar om du ville ha ett expertutlåtande. Det fanns förvisso uppslagsverk men de handlade bara undantagsvis om datorer och toppmodern konsumentteknologi.

Det må vara lätt att glömma hur insändaren satt rotad i vardagslivet – och ofta var enda lösningen för att undvika det som i dag kallas att gubbgoogla, det vill säga att spekulera som saker och ting i stället för att googla dem på riktigt.

insändare_2Det går i dag – det gick inte lika bra när insändaren bestämde takten; ofta dröjde det flera veckor efter inskickat brev tills dess att du fick svar. Ibland var svaret dessutom kort och intetsägande.

De dumma insändarna vi skrattar åt i dag pekar alltså mer finger åt en tid då ingen riktigt fick reda på någonting och spekulationerna flödade fritt. Det gör de förvisso även i dag men det beror mer på medvetet förvillande än det faktum att det faktiskt inte fanns någon information att tillgå.

Oavsett vilket; här är några av de härliga insändare jag minns än i dag.

Vad menas med att min amiga är ”alive”?
Conny Larsson

Du har fått stenåldersviruset SCA! Ta bort det med en viruskiller. Har du ingen så beställ från en PD-förening.
Pontus

Jag undrar vad det här innebär, var fjärde gång jag laddar ett program så kommer en text fram som säger ’A computer virus is disease osv. osv.’. Det kan inte vara något virus för det har jag kollat.
Trollhätte pojken

Gosse, du har råkat ut för ett av de vidrigaste virus som finns. Viruset heter BGS9, det och förstör dina disketter om det får hålla på för länge. Bästa sättet att få bukt med det är att skaffa VirusX 4.00 eller 4.01 och gå igenom hela diskettlådan.

insändare_1

Jag har fått min brors gamla diskdrive (1541) till min 64. Men när jag skriver att den ska söka efter spel, så söker den inte. Vad kan det vara för fel?

Du kan inte söka efter spel på en diskett, som man gör på ett band. Du kan däremot ladda in diskettens innehållsförteckning med kommandot LOAD”$”,8. När du sen ska ladda in ett program måste du skriva hela namnet. Leta upp någon manual och läs mer…

Är min skrivare, Commodore MPS 1550C, bra?

Den duger för svartvita printningar.

Kan man koppla ihop två Amigor med ett 200-meter långt nollmodem? Om inte, kan man använda en vanlig antennförstärkare sim signalförstärkare?

Jag tror inte att det är någon bra idé i någotdera fallet.

Hur knäcker jag mina spel?

Man plockar bort kopieringsskyddet och eventuella inladdningsrutiner, så man får en vanlig och enkel fil. Hur man gör detta berättar jag inte, eftersom det är dels är högst olagligt, dels är det svårt och exakt hur man gör skiljer sig från spel till spel.
Mac Larsson

Hei!
1. Tar ett spel upp en del diskett?
2. Kommer Amiga 500 att utgå?
3. Bör man ladda en viruskiller innan man laddar ett spel?

1. I de flesta fall fyller företagen diskarna ganska väl, i flera fall betydligt fler än en dessutom.
2. Inte inom överskådlig framtid.
3. Stänger man av datorn innan man laddar ett spel är det ingen fara. Har du inga piratkopior är det ingen fara överhuvudtaget.
Pontus

Hur gör man sina egna demos?

Det bästa är att lära sig Assembler.

Den sista frågan irriterade en läsare så till den grad att följande bild skickades in.

demo

Ha en fortsatt härlig måndagkväll!

 


2 svar till “Spelpappan hittar guldkorn: Dessa fantastiska insändare”

  1. På frågan om diskettstationen som inte söker, gissar jag på en trasig 6522 eller liknande inuti 1541, men det var väl för tekniskt för DMz att besvara.

  2. Ja, svaren är ibland lika hårresande de – framförallt bland spelsidorna. Men jag valde att inte ta med varken långa frågor eller långa svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *