Skön retromusik: Action Biker (C64, 1985)


Tidigare i veckan hälsade min bror med familj på oss i stugan i Småland. Han nynnade på en melodi jag så väl kände igen och när jag frågade honom om vilken det var bad han mig helt enkelt att gissa.

Det var ett C64-spel, det kände jag på mig. Jag fyllde i hans nynnande då jag insåg att jag kunde melodin och såg suddigt framför mig ett cykelspel av något slag. Plötsligt slog det mig – Action Biker!

Action Biker är ett motorcykelspel som släpptes samtidigt till Commodore 64, Atari 8-bitars och ZX Spectrum. De två förra versionerna ses ut isometrisk vinkel medan Spectrum-versionen bjuder på en hela annorlunda 2D-upplevelse.

Spelet heter i Storbritannien ”KP Skips Action Biker with Clumsy Colin” och den jobbiga titeln kommer av att snacksmärket KP Skips hade en maskot som hette Clumsy Colin som framträdde i ett tv-program för barn runt släppet av spelet. I övrigt har spelet mycket lite med tv-karaktären att göra.

[slideshow_deploy id=’16566′]

Action Biker har en musikslinga som är otroligt simpel men ändå bedårande. Här pratar vi ingen avancerad användning av SID-kretsen alls utan bara en slinga som fastnar i huvudet direkt. Huruvida den passar till ett motorcykelspel är väl upp till åhöraren men som spelmelodi i allmänhet är den en liten godbit du inte blir av med i första taget.

Musiken är skriven av en tidig Rob Hubbard och han beskrev själv arbetet som att ”Action Biker was a very early game and very conservative in its approach – it was my idea of giving them what I thought they wanted, a simple cute tune”.

Varsågod – Action Biker till C64 från 1985

 


Ett svar till “Skön retromusik: Action Biker (C64, 1985)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *