Skön retromusik: Action Biker (C64, 1985)

19 juli, 2015 av: Jimmy Wilhelmsson  

Tidigare i veckan hälsade min bror med familj på oss i stugan i Småland. Han nynnade på en melodi jag så väl kände igen och när jag frågade honom om vilken det var bad han mig helt enkelt att gissa.

Det var ett C64-spel, det kände jag på mig. Jag fyllde i hans nynnande då jag insåg att jag kunde melodin och såg suddigt framför mig ett cykelspel av något slag. Plötsligt slog det mig – Action Biker!

Action Biker är ett motorcykelspel som släpptes samtidigt till Commodore 64, Atari 8-bitars och ZX Spectrum. De två förra versionerna ses ut isometrisk vinkel medan Spectrum-versionen bjuder på en hela annorlunda 2D-upplevelse.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Spelet heter i Storbritannien ”KP Skips Action Biker with Clumsy Colin” och den jobbiga titeln kommer av att snacksmärket KP Skips hade en maskot som hette Clumsy Colin som framträdde i ett tv-program för barn runt släppet av spelet. I övrigt har spelet mycket lite med tv-karaktären att göra.

Action Biker har en musikslinga som är otroligt simpel men ändå bedårande. Här pratar vi ingen avancerad användning av SID-kretsen alls utan bara en slinga som fastnar i huvudet direkt. Huruvida den passar till ett motorcykelspel är väl upp till åhöraren men som spelmelodi i allmänhet är den en liten godbit du inte blir av med i första taget.

Musiken är skriven av en tidig Rob Hubbard och han beskrev själv arbetet som att ”Action Biker was a very early game and very conservative in its approach – it was my idea of giving them what I thought they wanted, a simple cute tune”.

Varsågod – Action Biker till C64 från 1985

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

En kommmentar till “Skön retromusik: Action Biker (C64, 1985)”
  1. Mindrax skriver:

    Minns den med, spelet gillade jag men klarade aldrig hela :)

Kommentera