I september 2014 släppte jag GENERATION 64, en maffig bok om de unga som växte upp med hemdatorn Commodore 64! Du läser mer om den här.

Generation 64 är tyvärr slutsåld sedan en tid tillbaka, och det är tveksamt om den kommer att tryckas i en tredje upplaga. Om så ändå blir fallet hör jag givetvis av mig.
 

Skön retromusik: Cauldron (C64, 1985)

23 augusti, 2015 av: Jimmy Wilhelmsson  

Du som läst här ett tag vet kanske att ett av mina intressen förutom gamla datorer, brädspel och rollspel – är fotboll.

Dagens retrokanon hänger ihop med att Malmö FF om två dagar möter skotska Celtic i ett direkt avgörande Champions League-kval. Swedbank Stadion kallas allt oftare för häxkitteln – det är därför inte mer än rätt att retrokanonen blir Cauldron.

Cauldron_CoverSmeknamnet på Malmös hemmastadion vid viktiga matcher skapades så sent som i fjol när MFF tog emot FC Salzburg i samma kval. Tränare Åge Hareide noterade att Salzburg misslyckats med att kvala in i Champions League under de senaste sju åren i rad – och han menade därför att det sitter en liten häxa i publiken när de spelar.

Den magiska stämningen under de viktiga kvalmatcherna gjorde att stadion blev en kokande kittel, en häxkittel såklart. På tyska, hexenkessel. På engelska, cauldron.

Cauldron är ett ganska coolt spel till Commodore 64, ZX Spectrum och Amstrad och släpptes redan 1985 via Palace Software.

Det finns väl kanske egentligen inget direkt att säga om de enskilda byggstenarna i spelet som särskilt speciella – men tillsammans minns jag att jag tyckte att Cauldron var enormt stämningsfullt och mörkt som natten.

Du spelar en häxa med väldigt många liv, nio för att vara exakt. Du behöver dem allihop för Cauldron är, precis som många andra spel från denna tid, sjukt svårt och kräver pixelnoga tajming i momenten. Möjligtvis har många av oss glömt detta – eftersom uppföljaren Cauldron II: The Pumpkin Strikes Back är ännu svårare!

En skön men svår feature är att du både kan flyga och ta dig fram till fots, precis när du vill i landskapet. Ovan jord är det mycket flyga av på kvasten och under jord blir det en mer traditionell plattformshoppare. Ursprungligen var det faktiskt tänkt att vara ett spel baserat på filmen Halloween från 1978 men under utvecklingens gång ändrade man sig.

Musiken är gjord av Keith Miller, en ganska okänd C64-musiker som bara gjort ett fåtal trudelutter åt Palace Software. Det här är ju en ytterst kort historia som repeteras hyfsat omgående, men jag kan inte låta bli att tycka att den tillsammans med grafiken och mörkret är riktigt fin och stämningsfull för ändamålet.

Varsågod – Cauldron till C64 från 1985

Förresten, Cauldron har även gett upphov till ett snyggt litet demo på Commodore, signerat grupperna Resource & The Dreams & Exceed. Denna lilla skönhet från partyt Breakpoint 2008 hittar du här nedan:

 


Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Jag har även gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur. Jag driver även förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.


I september 2014 släppte jag GENERATION 64, en maffig bok om de unga som växte upp med hemdatorn Commodore 64! Du läser mer om den här.

Generation 64 är tyvärr slutsåld sedan en tid tillbaka, och det är tveksamt om den kommer att tryckas i en tredje upplaga. Om så ändå blir fallet hör jag givetvis av mig.

Kommentarer

2 kommentarer till “Skön retromusik: Cauldron (C64, 1985)”
  1. Richard skriver:

    Det jag minns bäst från Cauldron är de fruktansvärda häxskratten. Gnäggande och förföriska.

  2. Mindrax skriver:

    Fast jag gillade Cauldron II bättre, lite svårt med men ändå underbart roligt.

Kommentera