Boken om Äventyrsspel äntligen i butik


Väntan har varit lång – men nu är äntligen boken om Äventyrsspel i butik. Du som förhandsbeställt har förhoppningsvis fått din bok och vi är nu redo att erbjuda en 100% maxad nostalgiupplevelse till alla.

Som extra julklapp tänkte jag även bjuda på lite bilder från förra veckans släppfest – samt en fantastisk reklamfilm för Äventyrsspel som få i Sverige fått vila ögonen på.

Rollspelshösten har varit formidabel. Det har pratats Drakar och demoner i var och varannan tv-studio och tajmingen för en bok om fina gamla förlaget Äventyrsspel kunde inte ha varit bättre. Jag vill tacka alla som hurrat, hejat och förhandsbeställt boken – jag vill tacka dig som helt enkelt sett till att det här gick vägen. Jag hoppas verkligen att du tycker det varit väntan värt!

[slideshow_deploy id=’17168′]

Fredagen den 11 december hade vi en släppfest i lokalen där Sveriges första kärnreaktor en gång fanns, nämligen R1 vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Över 30 medarbetare, konstruktörer och illustratörer som arbetade med Äventyrsspel anlände vid 18 för att mingla på egen hand innan de särskilt inbjudna dök upp vid 19.

På plats fanns Fredrik Malmberg, medgrundare och Äventyrsspels VD, som flög in från Kalifornien enkom för att vara med. I dag äger han Conan-varumärket och berättade med inlevelse vilka planer som väntar runt hörnet kring denna franchise.

I vimlet syntes även Anders Blixt, Nils Gulliksson, Olle Sahlin, Lars-Åke Thor, Erik Granström, Tomas Arfert, Tony Cronstam (tid. Darwiche), Leif Eurén, Ewis Ehrsson, Jens Prenke, Michael Stenmark, Torsten Alm, Torbjörn Alm, Tomas Björklund, Johan Anglemark, Peter Bergting, Anders Fager, Jonas Engwall, Anna Gable (tid. Frimodig), Peter Köhler, Peter Johnsson, Theodor Paues, Magnus Seter – och ännu fler som jag säkert glömt i min hastiga uppräkning.

[slideshow_deploy id=’17200′]

Även mediekarusellen har ju stundtals varit helt galen. Den inleddes under hösten med att Orvar träffade DN och podcasten [NÖRD:IGT] medan jag var iväg på annat. IDG publicerade en utmärkt redovisning av Äventyrsspels betydelse för den svenska datorspelsbranschen och DI Weekend lade ut en liten berättelse om att rollspelen är tillbaka efter en tid i frysboxen.

Därefter har vi intervjuats för en mängd andra artiklar innan vi faktiskt blev omtalade inte mindre än fyra(!) gånger i SVT under en enda vecka; Gomorron, Kulturnyheterna, Gokväll – och Thomas Arnroths spelhörna.

Lägg därtill att jag och Orvar dessutom besökte TV4-soffan samma morgon som vår släppfest för att snacka lite rollspel med Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist.

Med denna lilla rapport kring vad som hänt runt vår lansering av boken om Äventyrsspel skulle jag vilja passa på att tacka alla som förhandsbeställt boken och som hejat och trott på oss från dag ett. Det är särskilt med er i åtanke vi nu släpper lös ett fantastiskt stycke rollspelshistoria i den reklamfilm för Drakar och demoner som Äventyrsspel snodde ihop när det begav sig.

Beskåda trickfilmens magiska kraft när Elric kommer till liv och faktiskt svingar Stormbringer!

Inte skaffat boken om Äventyrsspel än? Det gör du enklast här.

Ha en fortsatt härlig torsdag!

 

,

14 svar till “Boken om Äventyrsspel äntligen i butik”

 1. När jag var 11 år så skickade jag ett brev med ett brevpapper dekorerat med små gulliga maskerade möss till Äventyrsspel och frågade om de var intresserade att ge ut ett brädspel som jag knåpat ihop hemma i mitt pojkrum. Anders Blixt skickade svar där han artigt tackade, men tyvärr hade de fullt upp med alla andra spel de gav ut.
  Jag vill rikta ett tack till Anders för svaret och berömma hans goda omdöme. Spelet var nog inget vidare trots att man kunde skjuta med pilbåge i en borg…

 2. Fint reportage, och roligt att äntligen få se hur Nils Gullriksson ser ut. Men lite trist att vi som förhandsbeställt böckerna fick dem först idag (fredag 2015-12-18), samma dag som den kom ut i handeln. Känns som vi borde fått den åtminstone en vecka i förväg. Den var ju uppenbarligen färdig redan i fredags för en vecka sedan, och sannolikt ytterligare några dagar innan dess…

 3. Yep, jag håller med. Grundidén är att förhandsbeställare får böcker två veckor tidigare än butiker, men den här gången ställde julhandeln till det lite. Faktum är att böckerna lämnade lagret just i fredags för en vecka sedan – men postgången är numera sådan i december att det kan ta rätt mycket mer tid än vad vi kan tycka är rimligt. Det är tråkigt eftersom jag verkligen vill ge förhandsbeställare alla former av fördelar.

  Boken har verkligen inte legat still. Den anlände till förlagslagret direkt från tryckeriet och skulle sedan packas tillsammans med förhandsprylarna och gå iväg. Denna procedur tar i sig en till två dagar.

  Skulle det bli en framtida bok med framtida förhandsbeställning kommer jag i möjligaste mån inte att ha den klar såpass nära jul – då är det enklare att ge förhandsbeställare två hela veckor.

 4. Nej, som tur är! :-)
  Efter att jag blivit refuserad av min store hjälte brydde jag mig aldrig om att färdigställa spelet. Kanske tog min nya Commodore 64 över intresset. Besvikelsen över att inte bli publicerad överskuggades till stor del av att ha fått ett personligt brev tillbaka.

 5. @Christian: Jag är mäkta imponerad över folket på Äventyrsspels redaktion och deras vilja att läsa och svara utförligt på alla brev som skickades in. Vi har under skrivandets gång sett många exempel på brev som Anders Blixt, Olle Sahlin och de andra svarat på – och som inte bara varit svar på rena regelfrågor utan också kommentarer och synpunkter på det som skickats in. Jag vet själv hur mycket tid det kan ta att interagera med läsare och andra intresserade; och även om det är kul så tar det hemskt mycket tid om man ska gå in i diskussion och svara utförligt överallt. Det verkade dock inte Äspelsfolket ha något som helst problem med och det visar också, tycker jag, hur mycket de älskade sitt jobb och sin hobby.

  @Stefan: Stort tack! Det är alltid nervöst att släppa något man själv tycker så mycket om och arbetat med så länge. Härligt att höra! :D

 6. Tack, Fredrik. Verkligen. Ibland är det ensamt i skrivartornet – då värmer alla glada tillrop :)

 7. Skall börja min djupdykning i boken efter att ha löst ut mitt förbokade exemplar.
  Har bara tittat på boken och planschen men inte börjat läsa igenom den.
  Skall bli mitt stora julnöje när alla andra kollar på Kalle Anka och hans vänner och annan skit på TV :)

  God Jul på er :)

 8. Vilken trevlig överraskning jag fick när jag tittade i boken första gången, riktigt kul att se at man var med. Det väckte många roliga minnen från tonåren.

  Grattis till en otroligt fin bok.

 9. Ah, hej Lars! Ja, jag hittade först Torsten ganska lätt men fick inte riktigt napp på dig. Kul att du hör av dig! Och tack för dina vänliga ord – du har kanske fler historier att berätta som jag kan skriva om här framöver?

 10. Boken sålde snabbt slut men sedan hösten 2016 har det hos diverse bokhandlare listats en ny upplaga (bland annat på bokfabrikens hemsida där den fortfarande listas dyka upp ”vintern 2016”). Lanseringsdatumet hos bokhandlare har dock successivt skjutits upp för att nu senast hoppa ända fram till september 2017. Vad är det som händer, har du någon ytterligare information?

 11. Hallå, jag vet faktiskt inte hur förlagets planer på nyutgivning ser ut – däremot kommer jag och Orvar inom kort att sälja ut de enstaka böcker vi har kvar från första upplagan efter förra årets mässor o konvent. Det skulle egentligen redan ha varit igång men annat har kommit emellan. Jag skriver givetvis här så snart dessa böcker finns till försäljning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *