Skön retromusik: R-Type (C64, 1988)


Det går knappt att nämna namnet Chris Hülsbeck förrän folk skriker The Great Giana Sisters eller Turrican II i kör. Och dessa är naturligtvis riktigt bra och kända stycken till stora speltitlar – men en annan trudelutt med Hülsbeck har alltid legat mig varmt om hjärtat, nämligen R-Type.

I dag är det få som vågar tala väl om C64-konversionen av R-type. Om den kan man tycka vad man vill, men musiken är banne mig inte dum.

Saker börjar långsamt återgå till normalläge efter ännu en intensiv bokhöst. Efter tv-framträdanden och flera nyhetsinslag och artiklar lutar jag mig åter bak i stolen i mitt lilla torn (ja, jag sitter numera och skriver i ett hörntorn …) och planerar vinterns texter och grävande.

Mellan varven är det skönt att lufta bloggen med lite retromusik och andra fasta inlägg. I dag vill jag som sagt lyfta fram R-Type, ett spel som fått mycket spott och spe för C64-konversionen, vilket egentligen är märkligt då ZX Spectrum-konverteringen hyllades nästan unisont av den samtida spelpressen.

[slideshow_deploy id=’17141′]

R-Type är annars mest känt som ett infernaliskt svårt spel, i vilket det inte sällan är meningen att du ska klara av en nivå på exakt det sätt designern tänkt sig. Licenshållaren Irem gav Rainbow Arts uppdraget att konvertera denna arkadklassiker och även om C64-versionen brukar räknas som något enklare är det fortfarande ett väldigt svårt spel.

Chris Hülsbeck var vid denna tid Rainbow Arts stora namn och hans musik användes flitigt i bolagets stora produktioner. Innan han blev känd för den stora allmänheten släppte han faktiskt en trackermjukvara till Commodore 64, som han kallade SoundMonitor. Eller ja, släppte och släppte – det följde helt enkelt med en tysk datortidning som en kodlistning du själv fick knappa in! Det sägs att denna tidiga form av tracker i form av en pianorulle gjorde intryck på självaste Karsten Obarski innan denne skrev Ultimate Soundtracker till Amiga-plattformen. Om detta är sant eller ej ska jag låta vara osagt.

Varsågod – R-Type till C64 från 1988

Ha en fortsatt härlig söndagkväll!

 


7 svar till “Skön retromusik: R-Type (C64, 1988)”

 1. Enligt STIL så var det Activision som hade rättigheterna att konvertera, men då de inte lyckades leverera ett spel, hyrde de in utvecklarna bakom Rainbow Arts-spelet Katakis, som i sin tur var en olicensierad klon av R-Type och likt Giana blev stoppat (i alla fall i England), och lät dem på 6 veckor utveckla R-Type.

  Det var väl tidningen 64’er/Markt & Technik som publicerade SoundMonitor, efter att en 16-årig Chris Hülsbeck först vunnit den musiktävling som tidningen anordnade. Så där ser man vilken nytta man kan ha av att tävla i musik!

 2. Ah, bra tillägg om Activision. Och ja, Hülsbecks karriär satte igång med den musiktävling du nämner – retrodatavärldens Idol.

 3. Jag kollade in 64’er, och såg att vinnaren korades i nr 6/1986 med listning i det och följande nummer. Tidningen tvekade inte att ens från dag 1 jämföra Chris Hülsbeck med Rob Hubbard och Martin Galway. På andra plats kom ”Synth Dive” av Michael Winterberg, i tät konkurrens med minst sju andra bidrag, men det framgår inte av STIL att så var fallet.

  Här finns en ofullständig deltagarlista, där till synes Winterbergs bidrag inte omnämns, eller så har CSDb valt att enbart nämna de som är kända inom demoscenen.
  http://csdb.dk/event/?id=944

  Fyra nummer senare, 10/1986 listades SoundMonitor. Det var fyra helsidor med dokumentation hur programmet fungerar och fem helsidor om möjligt ännu mer tätskriven hexadecimal listning att knappa in! Vad jag förstår var listningen redan packad så i princip knappade man in ett komprimerat program med inbyggd uppackningsrutin, för att spara inmatning och förstås plats i tidningen. Bara det måste ha varit rätt ovanligt!

  Förresten började jag med SoundMonitor, och övergick så småningom till The Music Assembler av 1001 Crew, som jag köpte i diskettutgåva från … *trumvirvel* 64’er / Markt & Technik. Fast jag har aldrig uträttat några stordåd inom SID-musiken.

 4. Ah, det var alltså en hexadecimal-lista …sjukt jobbigt! Man hade ju kunnat ge pengar till nån för att göra grovjobbet :)

  Finns det några SIDar kvar man kan lyssna på?

 5. Länken till CSDb leder till de kända bidragen, jag uppdaterade informationen efter att ha läst den inscannade tidningen. Vidare finns det en ”Langspieldiskette” av lite oklart ursprung. Mycket talar för att den består av tävlingsbidrag och ett flertal av demolåtarna från SoundMonitor, eller om Chris faktiskt skickade in dem allihop till tävlingen men förstås kunde bara en av dem få en topplacering.
  http://csdb.dk/release/?id=30487

  // Zapac :-)

 6. R-Type… ett spel jag aldrig bemästrade. Jag skulle nästan vilja påstå att jag sög på det helt ärligt :)
  Men det finns i samlingen för jag gillade spelet trots min begränsade skicklighet med scrollande shoot ’em ups.
  Musiken är bra men inte bland toppskiktet av mina favoriter.

 7. R-type och Delta var nog mina shootem-up favoriter. Musiken är tillsammans med Turrican och Giana Sisters Huelsbecks bästa alster i mina öron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *