Spelpappan snackar med Micke och Peter på svenskarollspel.nu


Det finns en hel del godis på nätet för den som vill hitta likasinnade och prata rollspel, såväl gammalt som nytt. Att hitta information om framförallt gamla grejer kan vara lite kärvare; ofta finns det godbitar utplacerade bland forumtrådar och bloggar som denna – men ett samlat ställe som alla kan vara med att bidra till …ja, en wikisida …finns inte. Tills nu.

Så startade svenskarollspel.nu – och jag snackar i dag lite med grundarna.

Peter Mikkelsen och Mikael Åkesson är två herrar jag haft en del att göra med under de senaste åren. Dels tillhörde vi alla tre redaktionen på Eurogamer.se och skrev om ditt och datt i dator- och tv-spelsvärlden. Det var då jag bland annat fick reda på Mickes fascination för gamla Amiga- och PC-spelet UFO: Enemy Unknown från MicroProse år 1994 – och det var Peters gräv i Secret of Monkey Island som ledde mig in på spåren kring spelets översättning till svenska.

micke_peter_fest
Mikael Åkesson, Peter Mikkelsen och Toby Lee på releasefest för boken om Äventyrsspel.

Vän av detaljer ser också att de båda är tackade för att de lånade ut delar av sina samlingar till mig och Orvar när vi under förra året skrev boken om Äventyrsspel.

Framförallt Micke har en diger, nästan komplett, samling – men Peter påminner gärna honom om att han minsann saknar första numret av tidningen Sinkadus. Vilket Peter såklart själv är stolt ägare av.

Tjena grabbar, vilka är ni?

speldrag_3-212x300Micke: Jag är en 40-årig nostalgiker som flitigt spelade rollspel och Doomtrooper under 80- och 90-talet. Jag lade väl ner hobbyn ungefär i samma veva som Drakar och Demoner Chronopia, då tv- och datorspelen tog över. Tyvärr sålde jag av alla mina gamla grejer kring 2005 men märkte att jag ångrade mig ganska snabbt, jag började då köpa upp samlingar, behöll godbitarna och sålde av resten för att finansiera samlandet.

Det började med Äventyrsspels grejer men jag har nu breddat mitt fokus till alla svenska rollspel och kringprodukter. När gräsrotsfinansieringsvågen slog till började jag gå all-in på de högsta nivåerna och finns till exempel illustrerad i Mutant: År Noll tillsammans med min dotter.

Peter: Även jag är en 40-åring som växt upp med DoD och Mutant – och som föll av under tidigt 90-talt. För min del var det nog ”Svarta Mutant” som fick mig att klippa banden då det inte alls föll mig i smaken. Jag återupptog samlandet när jag snubblade över en flyttkartong med mina gamla spel och fick idén att ta tillbaka allt jag sålt och lånat ut.

dragon_age_originsDetta var i samma veva som vi väntade vårt första barn och jag lär väl inte vara ensam om att börja kika tillbaka på ungdomsåren i samband med detta.

Min väg tillbaka till rollspelsvärlden var nog annars dels genom första Dragon Age-spelet från BioWare och dels genom Erik Granströms Svavelvinter-romaner. Dessa öppnade i sin tur mina ögon för Fria ligan, kort därefter kom Mutant: År Noll och sen var det kört.

Varför behövs wikin svenskarollspel.nu?

Micke: Jag och Peter är som sagt båda samlare och har haft många diskussioner kring detta, allt från begagnatpriser på Tradera till nostalgiska tillbakablickar och kommande gräsrotsfinansieringar. Vi pratade också en hel del om de olika existerande versionerna av rollspelen för att kunna komplettera samlingarna.

mutant_roll_anders_qvistNär rollspelsnostalgin så seglade upp under förre året, delvis krönt av julens boksläpp, upptäckte vi att flera gamla rävar, framförallt från Äventyrsspel, tittade fram på bloggar och i sociala medier och delade med sig av gamla anekdoter och nya intressanta vinklar till det gamla materialet. Där någonstans föddes idén om att ha all den där informationen samlad. Det gav oss en ganska tacksam startpunkt.

Peter: När jag lusläste Äventyrsspels regelböcker som tolvåring märkte jag aldrig av de små skillnader som fanns mellan de olika utgåvorna. Som vuxen samlarnörd ser jag dem och fascineras över små detaljer som att spelarexemplet på ett rollformulär i Mutant från 1984 heter Anders Qvist – för att i senare versioner från -85 och -86 heta Anders Blixt. Små lustigheter och halvt omärkliga ändringar och bakom var och en av dem finns ju en historia. Vi tänker oss att vi samlar ihop alla skelettdelar i wikin och förhoppningsvis kommer vi så småningom även få lite kött på de gamla benen.

Visst har väl någon tänkt på det tidigare?

Micke: Jo, delvis. Jag har letat länge och hittat flera liknande satsningar som dock lagts ner efter en tid; personerna bakom slutade antingen uppdatera eller använde sig helt enkelt av plattformar som inte längre fungerar särskilt väl. Istället har jag i princip bokfört min samling på olika hemsidor men dessa har inte varit anpassade för allmän information och har också varit låsta för andra användare.

svenska_rollspel

Vad hoppas ni åstadkomma med svenskarollspel.nu?

Micke: Vi vill att all slags information om svenska rollspel, oavsett hur stor eller liten, ska kunna få sin plats i solen – och en wiki är bästa sättet. Här kan alla bidra med sin lilla bit information och detta kan sedan härledas till andra artiklar. På lite längre sikt önskar vi såklart att det ska vara en levande community med ständigt pågående diskussioner. Det svenska rollspelsintresset är både gammalt och nytt, både nostalgi och en i högsta grad levande hobby. Även vi gamlingar sliter oss ibland från Sinkadussorterandet för att ägna oss åt en pågående kampanj i Mutant År Noll.

Vad saknar ni själva i era samlingar?

sinkadus_1Micke: Jag saknar några av de mer generella brädspelen som Äventyrsspel gav ut, exempelvis Gangster, Okänd planet och Lützen, cirka 20 av romanerna i Drakar och Demoner-serien samt Sinkadus #1. Om jag ska vara riktigt petig saknas även en del kort till samlarkortspelen James Bond 007, Champions och The Crow.

Peter: Jag har aldrig haft Mickes storslagna ambitioner. Först och främst handlade det om att ersätta mina egna gamla grejer. Jag har dock gett mig den på att få tag på alla böcker till Mutant: Undergångens arvtagare, Lancelots kompletta utgivning och gamla pärlor som Gondica. Jag köper även en hel del samtida grejer, både svenskt och engelskspråkigt. När det gäller Äventyrsspel har jag det mesta som släpptes mellan 1984-89, det räcker bra. Och så har jag Sinkadus #1 …

Sugen på att hjälpa Micke och Peter? Besök svenskarollspel.nu och var med.

Ha en fortsatt härlig onsdagkväll!

 


Ett svar till “Spelpappan snackar med Micke och Peter på svenskarollspel.nu”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *