Orvar Säfström släpper ny konstbok om Nisse Gulliksson till jul


Det är mycket Orvar Säfström nu; först avhandlade jag 10-årsjubileet av Joystick och nu kan jag avslöja att han släpper en ny konstbok med Nisse Gullikssons kända och okända illustrationer och verk lagom till jul.

Efter vår succé med boken om Äventyrsspel har Orvar Säfström gått vidare med Sveriges mest kände fantasy-illustratör, Nils Gulliksson. En Kickstarter-kampanj för att stötta boken öppnar i början av september.

UPDATE 160901: Kickstartern är nu igång. Du hittar den här.

Jag har givetvis fått några ord med Orvar Säfström nu under förmiddagen och kan avslöja de första detaljerna kring boken, som kort och gott kommer att heta ”Nils Gulliksson – illustrationer och skisser”. Beräknat pris i butik är ännu inte satt.

Hallå Orvar, vem är Nils Gulliksson – om du själv får beskriva honom och hans betydelse?

Nisse är för mig en centralfigur i svensk nerdkultur, älskad men fortfarande något av en doldis för den stora massan. Han gick från att som tonåring vara den tveklöst mest tongivande illustratören av inhemska rollspel, i företaget Äventyrsspel, till att vara drivkraften bakom spel som Kult och Mutant Chronicles. Hans särställning bygger delvis på att min generation var så svältfödd på häftiga bilder, inte minst svenska, dels att Nisses nivå var så väldigt hög.

Svenska rollspel såg ofta bättre ut än amerikanska och det var till mycket stor del Nisses förtjänst. Det går nästan inte en dag utan att någon tar upp ämnet Nils Gulliksson med mig, och den kanske vanligaste frågan har varit ”Hur mycket Nisse-grejer sitter ni egentligen på som inte kom med i boken om Äventyrsspel?” – detta projekt ger svaret på den frågan.

nils_gulliksson_illustrationer_och_skisser_1192
Vad kommer boken att innehålla? Blir det material som inte visats förut?

blackthorn_campaign_nisse_gulliksson_300Där boken om Äventyrsspel var ett välillustrerat referensverk med bilder av en mängd olika konstnärer är detta en renodlad art book där Nisses bilder står i absolut fokus. Du och jag arbetade ju då utifrån många olika källor, en del original men även en hel del art scannad från själva produkterna, det vi hade tillgängligt helt enkelt. Dessutom presenterades många av dem (helt medvetet) i ett rätt kaotiskt sammanhang, huller om buller.

Under året som gått har jag nu lyckats lokalisera mängder av klassiska Nisse-bilder i original, de flesta faktiskt, och en stor mängd aldrig tidigare publicerade verk från den tiden också. Lägg sedan till tusentals skisser, alternativa versioner av kända illustrationer och du har ett grundmaterial som bara skriker efter att ges ut. Det känns faktiskt helt fantastiskt.

Någon idé om när den kommer ut?

Boken ges ut av Fria Ligan och en Kickstarter kommer att dra igång vid månadsskiftet. Boken kommer att finnas i butik till jul. Det känns lite som deja vu att säga det, men det här är verkligen årets stora nostalgibok för fans av gamla rollspel, fantasy och svensk popkultur överlag.

Berättelsen om Äventyrsspel går alltså på så vis vidare med Nisse Gullikssons oförglömliga illustrationer. Exakt vilket eventuella extramaterial som kommer att presenteras i Kickstarter-kampanjen är Orvar Säfström ännu hemlighetsfull kring – men han lovar samtidigt att inget fan av Nisse Gulliksson eller Äventyrsspel kommer att bli besviken.

”Nils Gulliksson – illustrationer och skisser” kommer alltså enligt uppgift att levereras till Kickstarter-stöttare i början av december 2016 – och i butik lagom innan jul. Det låter riktigt lovande!

Ha en fortsatt härlig tisdag!

 


Ett svar till “Orvar Säfström släpper ny konstbok om Nisse Gulliksson till jul”

  1. Intressant. Är det något man minns från rollspelens ungdomsår så är det ju illustrationerna före alla regelverk. Det var dessa som satte igång fantasin. Långt innan datorerna kunde göra detsamma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *