Spelpappan snackar med Melker Becker om dokumentären om svenska spelundret


Mediernas fascination för framväxten av det svenska IT-undret verkar inte ha något slut. I dag är det premiär för den nya dokumentären Det svenska dataundret av Melker Becker och Veronica Martinson – en resa från den svenska datorhistoriens början och fram till våra dagar.

Jag beslutade mig för att snacka lite med Melker Becker själv för att höra hans egna tankar kring det svenska spel- och IT-undret.

En viktig del av Beckers berättelser handlar om Arne Fernlund – skaparen av Sveriges första spelframgång Space Action – som ju också medverkar i min bok, Generation 64.

Jag minns att min förläggare på Bokfabriken redan i september 2014 nämnde Melker Becker och filmen han då höll på med och skickade ett exemplar av Generation 64 till honom. Sedan dess har jag inte hört något – men jag inser när jag smygkikar på filmen att de faktiskt lusläst boken:

det_svenska_dataundret_29-17
Från ”Det svenska dataundret” av Melker Becker – en sida ur Generation 64.

 

Hej Melker, varifrån kom idén att göra ”Det svenska dataundret”?

Vi sitter ju i dag som klistrade vid våra telefoner och säger ofta ”vad gjorde vi innan vi hade dom här?”, skrattar lite och släpper tanken. Men vi ville försöka berätta historien om hur vi blev så oerhört digitaliserade på så kort tid. När vi kollade runt märkte vi snabbt att ingen tagit ett helhetsgrepp så vi bestämde oss för att försöka göra en ansats i den riktningen, helt enkelt. Jag tror att det är många saker som gemene hen inte känner till och speciellt inte just vad gäller den svenska datahistorien. Sen är det omöjligt att få med allt på 60 minuter men förhoppningsvis tycker tittaren att filmen är en spännande resa genom vår digitala nutid.

M.Becker_redigerad-1
Melker Becker, producent på Mediabruket.

Vilken är din egen uppväxt med datorer?

Ett av mina starkaste minnen är när jag år 1986 fick min Commodore 64. Det kändes som magi och en helt ny värld öppnade sig. Kan faktiskt vara så att den påverkat hela mitt liv …

Dokumentären byggs i mångt och mycket upp som en jakt på Markus ”Notch” Persson, grundare av Minecraft – var det en vinkel från början eller något som växte fram?

Notch var med nästan ända från början. Han är ju en oerhört stor del i den svenska digitalahistorien och vi har inte på långa vägar sett vad Minecraft kommer att betyda än. Under arbetet med dokumentären blev jakten tämligen spännande och fick således mer utrymme i berättelsen.

arne_fernlund_2014
Arne Fernlund anno 2014.

Arne Fernlund, Sveriges förste riktige spelutvecklare, figurerar ju även i min bok, Generation 64. Inspirerade boken er nåt?

Generation 64 är ju fantastisk! Älskade den när den kom och var helt fast i den. Så det är klart vi inspirerats av den, speciellt av kapitlet som handlar om C64 i filmen. Sen gillade jag också det breda tilltalet i boken – och det var nog det som också triggade oss att berätta vår historia så brett som möjligt, om ett ämne som vissa gånger egentligen är sjukt smalt.

Fanns det några andra C64-pionjärer ni funderade på att ha med?

Jag älskar musiken från C64-spelen. En tanke vi hade länge var att ta med någon tidig kompositör men tyvärr ställde musikrättigheter till det. Så vi gick vi från den idén till att hitta någon modern artist vars musik inspirerats av ljudet, men till slut blev det inte så heller … Haha, det är en lång process det här med dokumentärfilm!

Space_Action_Arne_Fernlund_skiss
Tidig skiss av Space Action från 1983.

Slutligen – vad hoppas du att ”Det svenska dataundret” ska bidra med i debatten?

Det är som med de flesta av våra andra produktioner, vi vill väcka nyfikenhet. Inte berätta precis allt, utan inspirera tittaren att själv fördjupa sig i ämnet eller i de delar som vederbörande tycker är intressanta från filmen. Det är mycket det mitt jobb går ut på faktiskt. Sen hoppas jag, lite naivt kanske, att det kan bli en diskussion om hur viktigt det är att mycket snabbt få in programmering som obligatorisk del av skolan. Hur viktigt det är tycker jag framgår med all tydlighet i filmen. Jag hoppas att ansvariga politiker också ser det och börjar agera.

Det svenska dataundret handlar om mycket mer än de unga som växte upp med Commodore 64 – men vill du läsa mer om just denna generation kan jag rekommendera boken Generation 64.

Just nu arbetar jag även på en uppföljare om de unga som växte upp med den efterföljande datorn Amiga 500 – en generation som såg till att i stort sett all form av underhållning – musik, film, animation och foto – flyttade in i datorn. Denna bok kommer att heta Generation 500 och går att förhandsboka redan nu.

Om du förhandsbokar Generation 500 får du dessutom ett snyggt bokfodral att förvara båda böckerna i. Detta fodral kommer endast att vara tillgängligt via förhandsbokning, det vill du inte missa! Och såklart inte Det svenska dataundret i kväll heller!

Det svenska undret kan du se på SVT Play här.

Ha en fortsatt härlig måndag!

 


4 svar till “Spelpappan snackar med Melker Becker om dokumentären om svenska spelundret”

  1. Den fakta som presenterades var mycket intressant och spännande. Men jag tyckte vinklingen med Facits misslyckande och jakten på Notch mest var tröttsam. Speakerrösten var jag inte heller särskilt förtjust i. Synd också att de helt missade rollspelens betydelse för det svenska spelundret. Men som sagt var det mycket intressanta fakta och personer som presenterades. Det märktes att de hade gjort en grundlig research. Allt som allt en mycket stark 3:a (av 5 möjliga).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *