Furulund-partyt fyller 30 – Spelpappan träffar Kim Isaksen


Det är svårt att definitivt säga när den svenska demoscenen grundades – men i dag är det exakt 30 år sedan första demopartyt i Furulund. Denna händelse räknas av många som en start på allt, en vårkväll i april 1987.

Huruvida detta är första svenska öppna demopartyt eller ej är kanske inte så viktigt. Viktigare är dock att jag äntligen – efter år av sökande – hittat Kim Isaksen, arrangör av samtliga fyra demopartyn i Furulund (!)

I kommande boken Generation 500 kommer jag att fokusera på två demopartyn av två olika anledningar; det ena är The Party i danska Års i december 1991 – och det andra är det fjärde och avslutande Furulund-partyt i augusti 1989.

Kim Isaksen vid datorn (mitten) flankerad av Mahoney och Kaktus till höger.
Kim Isaksen vid datorn (mitten) flankerad av Mahoney och Kaktus till höger. (Foto: Björn Fogelberg)

Arrangör av samtliga fyra Furulund-partyn var Kim Isaksen i Reagan Cracking Service och senare The Nine Tomorrow Crew. Problemet har varit att Kim Isaksen är väldigt svår att nå. Jag har ända sedan research-arbetet inför Generation 64 letat efter denne svårfångade man – men de flesta har menat att Kim, som är danskfödd men bosatt i Sverige, skulle ha flyttat tillbaka till grannlandet i väster. I Danmark heter typ varannan man Kim Isaksen så höstacken växte samtidigt som nålen blev mindre.

Men … av en slump, som det ofta är, fick jag nyligen kontakt med någon som inte bara visste var Kim Isaksen befinner sig – utan även vad han numera heter efter sitt namnbyte. Jag beslöt mig därför för att försöka träffa honom och genomföra en liten intervju – men senare i år kommer jag även att ge mig på ett längre reportage om Kim och Furulund-partyna. Mer om denna, ännu hemliga, publikation kommer längre fram.

Just i dag vill jag kort bara presentera Kim Isaksen av i dag – samt hylla det faktum att det just i dag är hela 30 år sedan allra första Furulund-partyt hölls i en scoutstuga med plats för ett 20-tal personer, vilken även blev skådeplats för det andra Furulund-partyt som gick av stapeln månaden därpå.

Kim Isaksen 2017

Hej Kim! Var har du egentligen hållit hus i alla dessa år? Varför vet ingen var du är längre?

Haha, det vet nog många – men det kan nog ha varit så att jag tappade kontakten med delar av demoscenen strax efter sista Furulund-partyt under sensommaren 1989. Jag sysslade mycket med BBS:er och annat Amiga-relaterat i flera år, i alla fall till runt 1994.

Men det är sant att du flyttade till Danmark?

Jo, jag är faktiskt dansk medborgare med danska föräldrar. Vi kom till Sverige på 70-talet och bosatte oss först i Västerås och sedan i Furulund. Själv har jag arbetat på lite olika ställen i världen, bland annat Danmark,Tyskland och Västafrika – men sedan drygt tio år är jag tillbaka i Sverige. Däremot har jag bytt efternamn, det är nog därför ingen hittar mig.

I dag är det 30 år sedan första Furulund-partyt. Hur känns det?

Ja, är det verkligen så? Höll vi verkligen två partyn med så kort tid emellan? Det känns lite dimmigt, kan vi bevisa datumen på något vis?

Första Furulund-partyt hölls den 14-15 april 1987 under påsklovet. Det bevisas bland annat av demot Brain Blow från Swedish Cracking Institute. I scrolltexten skriver Jesper ”Nova” Rodriguez (senare Defiers) ut datumen och konstaterar att ”Yesterday here was 27 hackers, but some of them went home over the night”.

Partyt hölls i en scoutstuga som rymde ett tjugotal personer och tillställningen blev därför ganska trång, trots att det bara var inbjudningar som gällde för att få närvara.

Andra Furulund-partyt hölls den 27-28 maj under Kristi Himmelfärdsdag – i exakt samma scoutstuga. Förstahandsrapporter säger att lokalen denna gång inte alls räckte till och att alla som var där inte fick plats inomhus samtidigt.

Datumet bevisas av demot Holm Demo, ett litet bidrag ihopkodat av Björn ”Knatter” Fogelberg från gruppen XAKK. Deras stora demo under det partyt heter Another Perfect Demo.

Tredje Furulund-partyt blev en större tillställning och besöktes även av Tomas Hübner från tidningen DatorMagazin. Det hölls över helgen den 2-4 oktober 1987 och hade nu flyttat till gamla Folkets hus, nu kallat Solbacken, som även fungerade som ortens dans- och festlokal. Detta är alltså knappt fyra veckor innan The Silents arrangerar sitt första Alvesta-party som också brukar räknas till svenska demoscenens förhistoria.

Det fjärde och avslutande Furulund-partyt dröjde två år – det hölls den 25-27 augusti och kallades för hackerkonferens. Men mer om det i Generation 500, som sagt.

Vad hade du för handle egentligen?

Jag hade nog flera – i början kallade jag mig The Wizard och sedan blev det Mr. WZ. Direkt efter min tid i Reagan Cracking Service som stod som arrangör av de första Furulund-partyna bytte jag namn till Landreth som är hämtat från boken Out of the Inner Circle: A Hacker’s Guide to Computer Security av Bill Landreth och Howard Rheingold.

Ska vi inte ta och redogöra för Furulund-episoderna i ett längre reportage längre fram i år, du och jag tillsammans?

Jo, det tycker jag låter som en utmärkt idé – nu har vi ju etablerat kontakt!

Så … till dig som var där på första Furulund-partyt för exakt 30 år sedan: Grattis, du är numera rätt gammal! Det är alltså tre hela decennier sedan du första gången klev över tröskeln rakt in i en ny härlig värld med din Commodore 64 (eller Amiga 1000) under armen – för inte var det väl så att någon redan hunnit lägga vantarna på en Amiga 500 i april 1987 i Sverige … eller?

Stort tack till Joakim ”Toshi” Sandeberger (före detta Jönsson) för hjälpen.

Ha en fortsatt härlig långfredag!

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *