Djuplodande diskussion om serietidningsreklam i Snedtänkt


I veckan släpptes senaste avsnittet av Snedtänkt med Kalle Lind – och jag fick den stora äran att sitta med programledaren och diskutera serietidningsreklam. På tvären, på längden och ut och in.

Efteråt uppstod såklart en hel del diskussioner kring det som sades, vilket är kul. Programmet sker ju helt utan referensmaterial så en del saker blir fel ibland – men en del frågor tänkte jag kunde tas upp i andra kanaler. Hit me!

Under våren är det bråda tider. Jag och Adam Evertsson sitter just nu med vår formgivare och försöker stänga alla trådar och avrunda boken SERIETIDNINGSREKLAM! så att vi klarar av att korra, granska och trycka härligheten under vecka 13 som planerat. Samtidigt har jag och Orvar Säfström påbörjat arbetet att skriva boken om MUTANT – och kommer inom kort att gå ut till alla Kickstarterbackare med info om hur du bekräftar tröjstorlekar och annat för oss. Dessutom kan du lägga till fler addons om du kommit på att du faktiskt vill ha fler grejer. Men mer om det sen …

I veckan gästade jag som sagt Snedtänkt med Kalle Lind och det är fantastiskt hur mycket man hinner prata om på knappa 80 minuter. MEN … det finns såklart mycket mer att dryfta – och det kom en hel del kommentarer på Snedtänkts Facebook-sida om både det ena och det andra. Du lyssnar på Snedtänkt med Kalle Lind om serietidningsreklam här eller i videon nedan.

Om du också har frågor eller invändningar – posta dem gärna här eller skicka till mig på jimmy@spelpappan.se. Jag tänkte medverka i fler podcaster och artiklar under våren och kan ju passa på att ta upp kanske just din fråga?

Så fråga på bara – vilka saker kring serietidningsreklam undrar just du över?

En fråga som uppstod efter avsnittet ovan är huruvida barnprogrammet Fun Factory på kabel-TV-kanalen Sky Channel egentligen sände och hur deras programtablå såg ut? Var He-Man and the Masters of the Universe varje eller varannan lördag och varvades med Transformers? Och mellan vilka tider sändes egentligen Fun Factory?

Klart är att programmet i vilket fall startade 1985, vilket innebär att det finns en god chans att jag faktiskt såg det från början eller närapå – vi fick kabel-TV under 1985 och jag vill minnas att det var på våren eller sommaren. Det ingick ett dussintal kanaler, bland annat brittiska Music Box, Super Channel och sovjetiska Horizont(!)

Kabel-tv var inget annat än en resa ut i världen för en 12-åring svältfödd på både intryck och utländsk tv. Det var inte bara tecknat utan oändligt med musikvideor – vilket vi dittills bara fått se via det svenska programmet Bagen tidigare – och en chans att på allvar träna engelskaförståelse. Saker varje femåring växer upp med i dag.

För det första … jag påstod att Fun Factory började kl.7 på morgonen varje lördag och körde på till typ kl.11. Det är inte sant – det började kl.8 på morgonen och körde till kl.12. Varför minns jag fel? Till och med Andy Sheldon med krokodilen Crocker the Crocodile och sälen Snoots verkar hålla med mig:

Det jag förträngt är att detta är BRITTISK TID, alltså en timme senare än svensk tid. Det innebär att Fun Factory mycket riktigt startade kl.8 på morgonen här i Sverige – och varade till lunch. Bra där.

Så till påståendet att Masters of the Universe och Transformers skulle ha alternerat och bara körts varannan lördag? Det känner jag inte alls igen. Jag säger inte att det är omöjligt, det kan ha varit så under senare år – men den tiden jag kollade på Fun Factory är jag ganska säker på att programmet avslutades med Inspector Gadget följt av Masters of the Universe och sist Transformers.

Detta stöds delvis av första programtablån från 1985 – då var dock inte Transformers med.

The original 1985 program line-up was as follows: (Central European Time)
08.00 am opening
08.05 am: The Toothbrush Family (1977)
08.10 am: Ribbon no Kishi (1967) (as Choppy and the Princess)
08.25 am: The New Adventures of Zorro (1981)
09.00 am: music video(s)
09.05 am: The Family-Ness (1984)
09.15 am: The Get Along Gang (1984) (part one)
09.30 am: Roger Ramjet (1965)
09.40 am: The Get Along Gang (1984) (part two)
10.00 am: Inspector Gadget (1983)
10.25 am: music video(s)
10. 30 am: He-Man and the Masters of the Universe (1983)
10.55 am: movie preview
11.00 am: Ivanhoe (1958)
11.30 am: Falcon Island (1981)
12.00 pm: close

Men … detta är som sagt innan Transformers började gå i Fun Factory – och frågan handlade om huruvida Transformers och He-Man gick i samma program eller varvades varannan vecka? Jag vet faktiskt inte – men jag vet att Transformers avslutade Fun Factory som jag minns det – kanske inte i tidernas evighet men åtminstone under 1986, vilket kanske var det år jag kikade på det som flitigast. Efter det började jag sjuan och tyckte kanske att jag blivit för gammal, vad vet jag?

Att programmen inte alternerades stöds även delvis av en bit programtablå från en holländsk dagstidning i vilken programmen förvisso inte är uppdelade i exakta tider – men båda nämns. Det borde de kanske inte göra om bara ett av dem vore med? Svag bevisföring? Ja, kanske – men jag kan faktiskt tänka mig att båda har rätt. Transformers kan ha körts varje lördag under en period och varannan under en annan.

Under senare år kan jag tänka mig att Masters of the Universe och Transformers alternerade – det gjordes ju trots allt ”bara” 130 He-Man-avsnitt och om du kör ett varje lördag tar de slut efter två och ett halvt år. Så ja, kanske de alternerades efter 1986, jag vet inte – ett par programtablåer kan såklart reda ut begreppen ytterligare.

Som sagt – fråga mig gärna om serietidningsreklam så tar jag upp det här på Spelpappan eller i en annan podcast under 2018.

Ha en fortsatt solig söndag!

 


7 svar till “Djuplodande diskussion om serietidningsreklam i Snedtänkt”

  1. Ja – världen förändrades allt lite grann när utländsk tv kom med i bilden!

  2. Under de år som jag såg på Fun Factory (’86-’88 kanske?) var det i alla fall både He-man och Transformers varje helg, bland mycket annat bra. Minns också att Transformers kom mot slutet, vid lunchtid. Dessutom körde Super Channel tecknat samtidigt så man satt och bytte fram och tillbaka. Märkligt nog blev det ändå sällan några krockar vad jag kan minnas. Tror Super körde Mask och GI Joe ganska tidigt, mellan kl 9 och 10. Eller gick Mask på Sky och det var Macron-1 som Super körde?
    Andra höjdare man minns från Super/Sky var Robotech, Brave Starr, Inhumanoids, Gobots. Helt underbara lördagsmorgnar.

  3. Sen var det ju tecknat på vardagar också på ”DJ Cat Show”. Inte säker men har för mig att Transformers gick där också under en period.

  4. DJ Kat Show såg jag nog mest p.g.a. Linda de Mol var med, lite grann av en prepubertal crush där. Jag har inget minne av att svensk TV hade några motsvarande 20+ attraktiva blondiner i barn-TV.

    Annars stämmer kanalutbudet hos oss exakt med det Jimmy beskriver, franska TV5 var med där också. Någonstans har jag en serie oanvända klistermärken av det slag man förmodligen ska sätta på TV:n i butiken, med reklam för varje kanal: typ Sky Channel, Music Box, Horizont, TV5 osv. De kanske har samlarvärde idag?

  5. SKY ja, minns att b.la. Action Force/GI Joe sändes i Sverige. Mina kusiner fick spela in avsnitt till mig. :)

  6. Det är många som hört av sig efter avsnittet med minnen från Sky Channel – och det är kul! Det verkar vara en vattendelare mellan svenskar, antingen hade du kabel-tv tidigt och kunde ta del av de här grejerna, eller också inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *