Spelpappan fyller åtta år


Vet du? Spelpappan fyller år igen. Denna gång hela åtta år! Jag har precis lämnat huvudpersonen själv – min son som var anledningen till att jag ens körde igång Spelpappan.se – på kalas. Dock inte på spelpappekalas.

Normalt brukar jag köra en massa tabeller och siffror över året som gått, men jag orkar verkligen inte längre. Istället bryter jag en fin gammal tradition och skriver om vad jag sysslar med just nu istället.

Spelpappan.se har inneburit en ganska stor förändring i mitt liv. Från att ha arbetat som kommunikatör i allmänhet tar nu retrokulturen upp allt större del av min tid. Böckerna jag skrivit sedan 2014 och det faktum att jag startade förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström, gör ju att allt fler människor snurrar runt i min vardag och jag får allt fler ämnen att sätta mig in i.

Kort sagt: jag lever just nu spelpappedrömmen.

På Fandrake rullar saker på. Efter det att vår Kickstarter-kampanj framgångsrikt avslutades i vintras har vi arbetat hårt med att knyta relationer med både återförsäljare och nya författare. Det kan utifrån tyckas som att arbetet går långsamt men det är många, många saker som ska på plats – och det finns bara lite, lite tid att göra det.

I dagsläget har Fandrake i alla fall upparbetade relationer med återförsäljare och distributörer som Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Scifi-bokhandeln, BTJ, Seriefrämjandet, JB-gruppen och Exertis Captech. Vår första bok, SERIETIDNINGSREKLAM!, har redan gått ut till våra älskade förhandsbokare och kommer i butik tillgänglig för alla i september.

Boken MUTANT – MINNEN FRÅN DEN FÖRBJUDNA ZONEN skriver vi fortfarande på – men inom kort kommer i alla fall våra Kickstarter-backare att få de flesta av sina bonusprylar. Vi genomförde nyligen en survey bland backarna för att säkerställa tröjstorlekar, adresser och dylikt – och kommer att uppdatera med mer information vad det lider. Om vi har lite tur kan vi snart även presentera den tidningsförstasida varje Kickstarter-backare över den lägsta nivån är berättigad till.

Om jag får gissa så kommer vi förmodligen att utannonsera två till tre böcker under 2018. Om vi har tur kan till och med en eller två av dessa släppas innan jul. Anledningen till att det dröjer med andra författare är att det är så många saker som ska på plats: det tar tid att skriva bok och vi vill inte lova saker vi inte riktigt kan hålla.

Överhuvudtaget vill vi på Fandrake inte göra någon besviken. Det gäller att inte tumma på kvalitet, även om vi såklart vill få ut saker så snabbt det går. Så snart du känner att vi inte riktigt lever upp till vad vi lovar har vi problem. Vi gillar att överraska, men helst bara positivt.

Parallellt med detta arbete har vi givetvis även nya egna böcker på gång: vi har många drömmar vi vill uppfylla och chansen att göra det är så mycket större med eget förlag. En del kommande verk kan du säkert gissa, andra är kanske mer dolda idéer vi inte direkt luftat förut.

Generellt sett är det dumt att ha mer än en bok på gång samtidigt, men ofta är det svårt att undvika. Jag har ju ganska länge skrivit samtidigt på både SERIETIDNINGSREKLAM! och MUTANT – och det har ju hittills funkat bra. Men … som sagt, det är nog inte helt optimalt i längden.

Så vad pysslar jag mer med? Well … eftersom jag har tid över på nätterna *skratt* har jag börjat släktforska. Det känns som ett helt naturligt steg för en person som grävt i andras skit under flera års tid. Numera är det min och fruns förfäder jag rotar i – och det är riktigt roligt. Men, som sagt … det är bara några enstaka timmar i veckan jag har tid med det.

Annars sitter jag en del på nätterna med mitt tilltänkta brädspel som går ut på att du ska vara coach för ett fotbollslag. Det har inget riktigt arbetsnamn ännu, men jag tycker att tidiga speltester visar att det finns något bra att jobba vidare på. Och så har jag gjort prototyptärningar!

Förra veckan gav jag lite indikationer på vad jag vill åstadkomma med spelet – och som avslutning skulle jag kunna avslöja den lista med tips jag skrivit till mina tre speltestare som jag ska köra igång med i sommar. Vi ska nämligen testa att köra en hel eller halv säsong på fyra spelare. Den lyder:

 1. Your starting 3 players will decide what type of tactics you should build your team around. Choose your 2 AVERAGE players wisely.
 2. Typically choose EACH AVAILABLE ACTION once before a season starts.
 3. Buy more CARDS than you need each action phase. You never know when you may take the same action again.
 4. Do not spend all your MONEY during pre-season. You never know what financial opportunities might show up during season.
 5. Try to stay on everyone’s good side for the most of the time. A team with several simultaneous rivals will suffer heavily.
 6. Try to plan ahead and keep cards. Maybe you do not need to draft a player right now, but perhaps you will in the near future?
 7. You will not be able to play your best squad each game a whole season. Simple as that. Keep good substitutes.
 8. Be aware of STRAINED-OUT players. You do not want several of them injured for the rest of the season. Better REST than sorry.
 9. It is tempting to play FORWARD dice in all games, but some games just need a more defensive approach. A good coach knows which ones.
 10. Typically, COACH cards strengthen a team, while RIVAL cards destroy and hinder. Try NOT to be the target of rival cards.
 11. Use RIVAL cards wisely and try to acomplish a specific goal with them. Rival cards is both a good way to interfere in a game, and a good way to make other rival teams waste good cards.
 12. Try to find one or two tactic cards with BUYBACK that suit your play, and keep buying them back. This gives you a solid base strategy that will win Points.
 13. RAISE all players, not just the ones in your current lineup. Skilled players bring more cash when sold, and will be your primary income.
 14. Sometimes you will realise that you will not be able to win this season. Better plan for next season then, and try to become second.
 15. CUP GAMES early on may bring an early victory. Do your best in those games, and bring hell to any opposing rival team playing them.
 16. Sooner or later you will need a better COACH, TRAINING expert or financial ADVISOR. Keep that in mind.
 17. Nothing is ever lost. Keep bouncing back, and you might turn losses to final victory.

Obegripligt? Ja, kanske – men i alla fall en liten vink om vad det pysslas med kring spelet. Om det blir bra eller inte får tiden utvisa – men jag hoppas på ett nagelbitande och intressant coachingspel i sommar i alla fall.

Ha det riktigt bra! En fortsatt härlig söndageftermiddag!

 


2 svar till “Spelpappan fyller åtta år”

 1. Tycker ditt projekt med fotbollsspelet låter otroligt spännande.

  Har spelat det mesta som finns därute.
  Det började med football manager och football director på C64:an till att idag köra dom brädspel som finns därute.

  Gör min 15:e säsong som fotbollstränare och har en livstid av brädspelande bakom mig.

  Om jag kan vara till någon hjälp så är jag gärna det, hör av dig i sådant fall.

 2. Coolt. Om det blir färdigt och överlever speltesterna med vänner och familj kan det hända att jag lägger ut det till externa spelgrupper att testa. Då ska jag tänka på dig. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *